Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

8.-12. 8. 2023, Jaroměř – Vojenská pevnost Josefov

Už podeváté přinášíme první postřehy v abecedním pořadí, třikrát to šlo podle abecedy, třikrát pozpátku, takže se potřetí vracíme k abecednímu výčtu.

Kdo má extra paměť na blbiny, tak si třeba vybaví naše předchozí mudrování, které se s letošním samozřejmě částečně kryje, ale snažili jsme se vypíchnout i další věci, které nám přišly zajímavé, kontroverzní, podařené nebo třeba vtipné…

Aplikace do mobilních telefonů
Byla už několikrát a opět se osvědčila, jen díky ní jsme například hned věděli, že odpadli OVERKILL. Předminule i minule jsme přemítali, zda aplikace vytlačí papírové programy na visačce nebo festivalové brožury, k tomu 100% nedošlo, ale i tak mobilní aplikace vládla. Dříve mělo na krku program 95 % návštěvníků, letos sotva 5 %, zbytek neustále sledoval telefon. A bylo fajn, že bylo možné si nastavit vlastní program s upomínkami, že na telefon chodily informace o změnách v programu a další nezbytnosti. 

Areál
Každý rok se objeví nějaké novinky, letos došlo k další změně v rozložení pódií. Vrátil se Octagon, zmizel Bastion – statik nepovolil koncertní využití prostoru kvůli špatnému stavu budov. U Obscure stage zůstalo vše při novém, už minule nebyl stan, což určitě prospívá komfortu fanoušků, a co víc, pořadatelé asi čtou naše reporty, protože v zadní části hlediště byla nainstalovaná velká obrazovka, která zprostředkovávala dění na pódiu fanouškům v zadních řadách. Skvělé!

Boj o taxi
Taxi je skvělý vynález, na cestu do i od areálu jsme služeb taxíků využívali co to šlo, protože nožky nám stárnou (nikomu z naší party není pod pade…). Ale dostat se k taxíku v noci hraničilo se zázrakem a nebylo to jen tím, že by jich bylo málo, ale systémem. Nějaká naprosto neschopná dáma se snažila o jakousi koordinaci, ale úplně marně. Lidi se předbíhali, dohadovali, přitom by stačilo zavést jednoduchý systém „tady si stoupni, tady máš číslo, a buď si počkáš, až na tebe přijde řada, nebo jdi pěšky, třeba do Hradce, mizero“. (úsměv)

Brutální bahno
Minule jsme nadávali na Brutální prašnost, letos bylo v úterý v areálu bahno, ale organizátoři si s ním dobře poradili. Sláma vše zdárně vyřešila, hlavně před Obscure stage, kde není plocha zpevněná. Další velká pochvala.

Cashless náramky
Ctrl C + Ctrl V z loňska: Pohodlné nabíjení čipů na náramcích fungovalo jen před začátkem akce, následně nebylo funkční. Navíc ti, kteří žijí bez fyzických peněz, při dobíjení kreditů v areálu platili při platbě kartou 2 % poplatek, při hotovém vkladu to bylo zadarmo.
P.S. Je to poněkud zvláštní… Festival všude proklamuje, jak je moderní, ale pro mnohé základní služba pořádně nefunguje. Na intru jsme zhlédli film Jára Cimrman, ležící spící, kde Jára poradil Marconimu, aby to zkusil bez drátů; bylo by asi fajn, kdyby to Brutal taky bez drátů spustil naplno.

Ceny
Proti loňskému roku došlo k razantnímu zvýšení cen jídla i pití, ke skoku došlo už při zavedení bezhotovostních elektronických plateb. 
2019: mistička rýže s trochou zeleniny 130 Kč, střední hamburger 120 Kč, ratatoullie (brambory a zelenina) taky 120 Kč, bramborák 55 Kč, čínské nudle a kuřecím masem 80 Kč. 
2022: obyčejná miska rýže plus něco, nudle, brambory… 160-230 Kč, bramborák 80-90 Kč. Nárůst výrazný, o 25-50 %, ale ceny dramaticky vzrostly i v běžných obchodech a restauracích, takže se to dalo čekat. 
2023: bramborák 109 Kč, misky s něčím 200-250 Kč, hamburger 220 Kč, vrcholem byla pizza za 599 Kč! V podstatě za čtyři roky vyrostly ceny na dvojnásobek. Sem tam se někde drželi zdravého rozumu, čtvrtka kuřete stála 90 Kč. Pivo 60 až 70 Kč.

Děti na BA / Brutal Kids zone
Dětí na Brutalu přibývá, organizátoři ostatně jejich účast vítají a letos pro ně otevřeli speciální zónu, kde byl pro malé potenciální metalisty připraven program. Uvnitř jsem nebyl, snad se tam malým nezbedům líbilo. Na druhou stranu mi Brutal přijde hlavně pro malé děti jako velká psychická i fyzická zátěž – neřeknu, když se dítko v areálu objeví na část dne a nasaje atmosféru, podívá se z dálky a se sluchátky na uších na nějakou kapelu, ale unavené děti v nočních hodinách sotva stojící na nohou nebo vožené na kočárcích mi úplně dobře nedělají. 

Dramaturgie
Podobně jako tomu bylo řadu předchozích ročníků, byla pestrá, pro každého něco... Samozřejmě se nelze zavděčit všem, každý by si sestavil program jinak, ale tak to bylo a bude se vším a vždy. Totéž platí o případných kolizích – ty mohly uvést do pozice váhavého střelce hlavně multižánrové posluchače, protože dvě žánrové kapely proti sobě moc často nehrály. Letos se asi zvýšil podíl metalcore, deathcore a hardcore kapel, což mi pocitově nedělá úplně dobře, protože mě metalcore a deathcore úplně míjí; HC naopak můžu, ale stačí mi na BA jako zpestření. 

Energie
Čtyřikrát za sebou (lehký upgrade): Kde se v lidech brala? Nejspíš přímo z muziky. Většina lidí od rána do noci žila, část tedy existovala, ale počet sešrotovaných jedinců nebyl nikterak výrazný. V kteroukoliv hodinu korzovaly stovky fanoušků areálem, méně už městem, bez ohledu na to, která kapela zrovna hrála... 

Fanoušci
Jako obvykle dorazili do Jaroměře fanoušci z celé planety. Proti minulosti ubylo exotických návštěvníků, zástupci evropských zemí převažovali, podle používaného jazyka logicky hlavně Poláci, pak Němci atd. Každopádně se celkem často stávalo, že jsme stáli a čekali na nějakou kapelu a kolem nás byli jen a jen cizozemci. Nedokážeme si nějak přesněji odhadnout podíl zahraničních, ale nejspíš jich byly takové tři čtvrtiny. 

Festival guide + program
Pořadatelé stále nerezignovali na papírové brožurky a kartičky s visačkami s programem. Pro některé jedince, kteří se odmítají přizpůsobit době, je to pořád dobré, trochu horší je to s obsahem brožury, kde chybí informace ke kapelám, které tam v minulosti byly – bez aplikace do mobilů nebo internetu si neznalý jedinec neškrtne.

Gastronomie
Mega široký výběr pro všežravce, masožravce, vegetariány, vegany, prostě každý si našel to, co mu vyhovovalo. Jedna ulice byla dokonce komplet věnována jen vegetariánům a veganům. Tady určitě bez výhrad, další posun už asi ani není možný, protože jídelní lístek zahrnoval snad sto druhů pokrmů.

Harmonogram
Změn, které jsme zaznamenali, bylo naprosté minimum, a byly způsobené vyšší mocí, nezahráli OVERKILL (místo nich zahráli S.D.I.), aplikace o změně informovala, stejně tak info nápis na obrazovce u hlavních pódií. Odpadli také MANTAR, které v jejich slotu nahradili HYPNOS, kteří se přestěhovali z Octagonu na Obscure.

Idioti
Skoro jako vždycky: Taky se našli... Devadesát devět celých devět desetin procenta lidí bylo slušných, ohleduplných, ale pak se našel nějaký kretén, který se za každou cenu musel prodrat do první řady, ale přišel poslední, nebo parta tři exotů, která v místech pro klidný a tancem nerušený poslech začala křepčit a vrážet do lidí, dobré je taky se začít hodně nahlas bavit, když zrovna hraje nějaká tišší kapela. Písmeno K loni patřilo i bezohledným kuřákům, letos k nim tady – opět jde o jedince, kteří myslí hlavně na sebe. Copak nevydrží těch 40 minut bez cigára nebo jointu a musí si zapálit v kotli plném lidí? A vůbec nejlepší je zapálit si doutník, který smrdí v okolí deseti metrů, to může napadnout jen blba.

Jägermeister
Zmizelo Jägermeister pódium a zmizely i dívky, které po areálu roznášely zkumavky s životabudičem. (smutek) Je to škoda, patřilo ke koloritu akce, že jsme si večer dali nějakou zkumavku jako životabudič. 

Jednosměrka
Ve středu se do Octagonu nechalo jít z obou stran, ve čtvrtek najednou ne. Působilo to spoustu zmatků a netuším, co dobrého to přineslo… 

Convoy post-apo
Všechna čest, co všechno jedinci zapálení do post-apa dokázali do Bastionu navozit, natahat, nainstalovat, pak se u toho bavit, chodit v kostýmech mezi lidmi, s každým se ochotně a s úsměvem vyfotit nebo ho poplácat gumovou rybou po ksichtu. Několikrát prošel celou pevností jejich konvoj, který budil zaslouženou pozornost.

KAL stage
Specifická to scéna… trochu squat, trochu klub, koncerty a performance netradičně znějících kapel a projektů. Své příznivce si interpreti našli, někteří jich měli více, někteří méně, což je pochopitelné, nejde o záležitosti pro masy. 

Louka aneb Underground square
Bistro zóna na louce je osvědčená, prodejců letos neubylo, ceny hudebních nosičů a textilu až tak dramaticky jako např. ceny jídla nevzrostly, někteří prodejci pochopili, že není možné šponovat ceny  do astronomických výší.

Město
Napovídalo se toho dost před i během akce, od některých místních jsme si vyslechli nářky na organizaci ve městě, kde bylo zakázáno stanovat i stánkovat na místech, která se dříve využívala, změnilo se i fungování taxislužby, resp. nástupní/výstupní plochy, ale že by to nějak ničilo atmosféru akce, to si nemyslím. Přímo ve městě počet zevlujících metlošů poklesl, což asi místní obyvatelé (hlavně ti, kteří v minulosti neprovozovali stánky s občerstvením) přivítali, asi bylo ve městě čistěji, což je pro radnici taky podstatné, prostorů měli účastnící akce i tak dost.

Moderní umění
Vnitřní prostory opět patřily malířům či sochařům, k vidění byly zajímavé obrazy nebo sochy, některé velmi působivé… 

Nezaujatý fanoušek
Vždycky: … musí pořadatele velebit. Nemuseli by, ale stále se snaží objevovat ne úplně profláklé kapely, které jsou něčím zajímavé a nejsou okoukané. A taky se snaží line-up zpestřit něčím ne úplně „Brutálním“, takže se ke slovu dostali i umělci, kteří třeba zajímají jen stovky jedinců. 

Odchod z areálu
Nechápu, proč při opuštění areálu musím nechat zkontrolovat (načíst) náramek. Po vystoupení hlavních kapel večer se při odchodu tvořily fronty a my nad systémem kroutili hlavami.

Ochranka
Pohodová, bez zbytečného šikanování, ale to na Brutalu fungovalo vždycky. Kontroly nebyly otravné, ale plnily svůj účel, holt existují nějaká pravidla a ta se musí dodržovat. Opět platí ono okřídlené „když chceš na Brutal, přizpůsob se, když se ti to nelíbí, jeď jinam“. 

Plechová huba
Dvakrát za sebou ji vyhrála stejná dívka, Alex, což je rarita hraničící se zázrakem. Jinak „plechová huba“ je soutěž v pojídání pálivých paprik a omáček, které jsou pro normální lidi nepoživatelné, extrém v extrému, účastníci soutěže si zaslouží respekt i označení za blázny. (úsměv)

Počasí
Úterý – po dešti, zataženo, celkem chladno.
Středa – dopoledne déšť, odpoledne se vyčasilo, ale žádné vedro, večer pak celkem chladno.
Čtvrtek – od rána slunečno, odpoledne i teplo, večer na mě celkem chladno.
Pátek – od rána polojasno / slunečno, odpoledne i teplo, večer tepleji než předchozí den.
Sobota – od ráno slunečno, odpoledne vedro, v noci příjemné teplo.
Celkově až na začátek, kdy počasí zlobilo hlavně organizátory, značka ideál.

Polské kapely
Letos bez velkých polských jmen, ba co víc, i bez těch malých. Nevím to na 100 %, ale mám pocit, že nezahrála ani jedna polská kapela.

Sláma
Sice se díky použití zemědělského produktu dalo mluvit o agro festivalu, ale díky za ni, vyřešila potíže s blátem na jedničku.

Šoumeni
Samozřejmě, že někteří jedinci se rádi zviditelní, takže na sebe navlečou nějaký veselý kostým a korzují v něm po areálu doufajíc, že je někdo vyfotí a budou slavní… Proti OEF samozřejmě mnohem méně extravagance, často taky za hranicí rozumu a vkusu, ale když chce někdo chodit oblečený jako jednorožec… Mnohem více to slušelo některým vystajlovaným slečnám. Obecně „divných zjevů“ ubylo.

Třídění odpadů
Na tříděné odpady bylo v areálu hodně označených nádob a lidi je myslím využívali, když jsem něco odhazoval, vždy bylo v nádobě hlavně to, co tam být mělo. Doufejme, že odpady projdou dotříděním, aby se používané nádobí z přírodních materiálů dočkalo slibovaného dalšího využití, a že to, co půjde, bude recyklováno.

VIP lounge 
Na to, kolik se asi prodalo do „čestných lóží“ vstupenek, nebyly využívány na plnou kapacitu, často tam postávalo pár jedinců a náš kamarád, který si místečko nad hlavami zvukařů koupil, se dostával i na velké kapely do první brázdy. 

Voda
Opakování z minulých let: Chybí více míst, kde by byla korýtka s tekoucí užitkovou vodou, což by bylo v horkém počasí výborné, člověk by si rád došel zchladit hlavu, umýt ruce... Bohužel podobných míst bylo jako šafránu. Tady je velký prostor pro nějaké zlepšení, ideálně u větší koncentrace toalet nějak tekoucí vodu vyřešit, aby si člověk mohl umýt pracky, než se jde nadlábnout. U cisteren s pitnou vodou se tvořily dlouhé fronty, i tady by bylo dobré jejich počet navýšit.

Vyprodáno…
… letos nebylo. Před festem vyšla zprávička, že vyprodáno není, že je prodáno cca 90 %, lístky se prodávaly ještě v sobotu. Proti minulým ročníkům asi došlo k mírnému poklesu počtu návštěvníků, někde jsem četl, že bylo cca 17 000 platících. 

Warm-up
V úterý proběhlo zahřívací kolo... více najdete v reportu. 

Zvuk
Asi nebyl pořád úplně ideální, ale většina kapel zněla hodně slušně. Nelze asi označit nějakou stage jako zvukovou jistotu, na každém pódiu se objevil nějaký zvukový průšvih, obecně asi nejlepší Obscure stage, kde sound seděl nejčastěji. 

Podrobné reporty z úterního Warm-upu až soboty začneme vydávat od pondělí a poté je najdete i na odkazech níže... Opět jsme nepsali online reportáž, ale každý redaktor zpracoval své dojmy nezávisle na ostatních doma. Takže si můžete přečíst třeba zcela odlišné názory na některé kapely, třeba hodně podobné názory na některé kapely a o některých kapelách si možná nepřečtete nic, protože není v lidských silách stihnout vše. (úsměv)

Reporty:
Brutální abeceda
Warm-up
Středa
Čtvrtek
Pátek
Sobota


Zveřejněno: 14. 08. 2023
Přečteno:
1297 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 08. 2023 13:16 napsal/a Krakomosher
Kouření jo ale ne v kotly
Ať si každej dělá co chce, ale tabákové produkty do kotle nepatří! Přijde mě to jako úplný vrchol neohleduplnosti, když si někdo zapálí v davů, jediná vyjímka je tráva na koncertech kam to patří, nic líp nedokreslí atmosféru na koncertě Bongzila, Electric wizard a podobně.
15. 08. 2023 21:05 napsal/a Thor
S tím sekýrovaním lidí že kouří , že chodí sem a tam že se nahlas baví to je moc! Je to extrémní hudba né nedělní škola pro kluky z matfyzu. Můžete držkovat ale za mě už stárnete dědci a hovno už snesete.
14. 08. 2023 22:49 napsal/a immortal
Co to?
On tam někdo kouřil doutniky? Jako ten travnatej hnus to jo, ale doutníky?