Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

9.-13. 8. 2022, Jaroměř – Vojenská pevnost Josefov

Už poosmé přinášíme první postřehy v abecedním pořadí, třikrát to šlo podle abecedy, třikrát pozpátku, takže se podruhé vracíme k abecednímu výčtu.

Kdo má extra paměť na blbiny, tak si třeba vybaví naše předchozí mudrování, které se s letošním samozřejmě částečně kryje, ale snažili jsme se vypíchnout i další věci, které nám přišly zajímavé, kontroverzní, podařené nebo třeba vtipné…

Aplikace do mobilních telefonů
Byla už minule a opět se osvědčila, jen díky ní jsme například hned věděli, že odpadla UADA a mohli si naplánovat alternativní program. Minule jsme přemítali, zda aplikace vytlačí papírové programy na visačce nebo festivalové brožury, k tomu nedošlo, ale i tak mobilní aplikace vládla. Dříve mělo na krku program 95 % návštěvníků, letos sotva 5 %, zbytek neustále sledoval telefon. A bylo fajn, že bylo možné si nastavit vlastní program s upomínkami, že na telefon chodily informace o změnách v programu a další nezbytnosti. 

Areál
Každý rok se objeví nějaké novinky, letos došlo k nejvýznamnějším změnám v rozložení pódií. Na nádvoří zvaném Octagon vznikla odpočinková zóna, další změnou bylo, že část přístupové cesty z tržiště do uvedeného prostoru byla vydlážděna.
Pódium z Octagonu se přestěhovalo do zadní části zvané Bastion, což znamenalo zkvalitnění „služeb“ nejmenší stage, zejména co se velikosti prostoru týká, jediným minusem byl přístup, který ale asi jinak vyřešit nejde. Úzká ulička navíc už první den generovala největší množství prachu v areálu, řada lidí vymýšlela různé přezdívky jako prašná brána, já žiju v domnění, že někde za rohem jsou Prachovské skály. (úsměv) Trochu pomohlo pozdější zakrytí části podlahy gumovými deskami, ale na tomhle by ještě chtělo zapracovat, možná i strhnout mezičku u vstupu, kde kdekdo klopýtal.
Ještě lepším řešením je zrušení velkého stanu u Obscure stage, rázem je otevřený prostor schopný pojmout mnohem více lidí, i díky tomu, že se zvukař přestěhoval dál od stage. Možná bychom při deštivém počasí mluvili jinak a chodili se do stanu schovávat, ale to by napadalo většinu lidí a stejně by tam nebylo k hnutí. Tip na zlepšení – instalovat na levobok pódia velkou obrazovku, protože ze zadních řad nebylo z dění na pódiu skoro nic vidět.

Brutální prašnost
Minule jsme nadávali na Brutální prašnost, letos to bylo totéž. Všechny nezpevněné plochy byly během prvního dne vysušeny na padrť a nejen větřík, ale i pohyb účastníků zdvihal tuny prachu a ten byl prakticky všude. V polopoušť se přeměnily nejen koridory mezi distro zónou a hlavním nádvořím, ale velmi rychle i celé obchodní centrum – a chudáci prodejci triček a hudebních nosičů měli všechno zaprášené. Ale těžko říci, jestli by nějaké kropení pomohlo, lidi by nejspíš zvlhčenou zem napřed proměnili v kluziště a během chvíle by roznesli bahýnko a následně by zem zase vyschla, protože slunce pálilo a pálilo… Sem tam projeli dobrovolní hasiči a lehce zkropili hlavní třídu i lidi, kteří po tom toužili, ale vše bylo během chvíle vysušené.

Cashless náramky
Anoncované pohodlné nabíjení čipů na náramcích přes internet fungovalo jen první den, následně došlo k nějakým problémům, takže dobíjení nebylo funkční. Navíc ti, kteří žijí bez fyzických peněz, při dobíjení kreditů v areálu platili při platbě kartou 2% poplatek, při hotovém vkladu to bylo zadarmo.

Ceny
Proti roku 2019 došlo k razantnímu zvýšení cen jídla. 2019: mistička rýže s trochou zeleniny 130 Kč, střední hamburger 120 Kč, ratatoullie (brambory a zelenina) taky 120 Kč, bramborák 55 Kč, čínské nudle s kuřecím masem 80 Kč. 2022: obyčejná miska rýže plus něco, nudle, brambory… 160-230 Kč, bramborák 80-90 Kč. Nárůst výrazný, o 25-50 %, ale ceny dramaticky vzrostly i v běžných obchodech a restauracích, takže se to dalo čekat. 

Dramaturgie
Podobně jako tomu bylo řadu předchozích ročníků, byla pestrá, pro každého něco... Samozřejmě se nelze zavděčit všem, každý by si sestavil program jinak, ale tak to bylo a bude se vším a vždy. Totéž platí o případných kolizích – ty mohly uvést do pozice váhavého střelce hlavně multižánrové posluchače, protože dvě žánrové kapely proti sobě nejspíš nehrály. My to ale máme těžké, když se nám líbí kdeco… tak jsme buď běhali sem a tam, abychom stihli půlku setu kapel vystupujících ve stejném čase, nebo holt museli nějakou oželet. Jediným megapřešlapem bylo umístění japonské skupiny MELT-BANANA na velké pódium a proti ní na Obscure stage GAAHLS WYRD. Která hlava tohle vymyslela, to by mě vážně zajímalo… Na obrplace řídko a dva lidé (víc jich v sestavě MELT-BANANY není) ztrácející se na velkoplošném pódiu, vzadu totálně natřískáno, takže kdo chtěl Gaahla vidět a nepospíšil si, čuměl z kilometru na mravence.

Energie
Čtyřikrát za sebou (lehký upgrade): Kde se v lidech brala? Nejspíš přímo z muziky. Většina lidí od rána do noci žila, část tedy existovala, ale počet sešrotovaných jedinců nebyl nikterak výrazný. V kteroukoliv hodinu korzovaly stovky fanoušků areálem i městem, bez ohledu na to, která kapela zrovna hrála... A když bylo nejhůře, pomohl jako energetický nakopávák Jégr.

Fanoušci
Jako obvykle dorazili do Jaroměře fanoušci z celé planety. Z ryze subjektivního pohledu nám přišlo více Jihoameričanů, nechyběli asiati, ale proti minulosti exotických návštěvníků znatelně ubylo, asi kvůli možným problémům v letecké dopravě, možná kvůli zhoršující se ekonomické situaci. Zástupci evropských zemí převažovali, podle používaného jazyka hlavně logicky Poláci, pak Němci atd. Každopádně se celkem často stávalo, že jsme stáli a čekali na nějakou kapelu a kolem nás byli jen a jen cizozemci. Nedokážeme si nějak přesněji odhadnout podíl zahraničních, ale nejspíš jich byly takové tři čtvrtiny. A bonus v galerii - poznámky fanynky Anežky ke všem kapelám podle abecedy.

Gastronomie
Mega široký výběr pro všežravce, masožravce, vegetariány, vegany, prostě každý si našel to, co mu vyhovovalo. Jedna ulice byla dokonce komplet věnována jen vegetariánům a veganům. Tady určitě bez výhrad, další posun už asi ani není možný, protože jídelní lístek zahrnoval snad sto druhů pokrmů. Na druhou stranu se rozhodně nejednalo o nějaké kulinářské hody – já jsem nenáročný, ale kamarád, který zkoušel nějaké ty speciality, nad nimi příliš nejásal… 

Harmonogram
Změn, které jsme zaznamenali, bylo naprosté minimum, a byly způsobené vyšší mocí, nezahráli VOICES, UADA a PSYKUP, přehozené byly sloty EXHORDER a COMEBACK KID, aplikace o změnách informovala, stejně tak nápis na obrazovce u hlavních pódií.

Hydrant u Obscure stage
U toalet je hydrant, který je tam nejspíš z protipožárních důvodů. Jenže fanoušci logicky, hledajíc u toalet vodu, hydrant používali a vyrobili lokální bažinu. Později byl přístup k hydrantu ohrazen. Lepším řešením by ale určitě bylo zřízení „umývárny“, korýtek s tekoucí vodou.

Idioti
Skoro jako vždycky: Taky se našli... Devadesát devět celých devět desetin procenta lidí bylo slušných, ohleduplných, ale pak se našel nějaký kretén, který se za každou cenu musel prodrat do první řady, ale přišel poslední – a místo aby okolostojící slušně poprosil o místo, neurvale se dral dopředu. Dobré je taky se začít hodně nahlas bavit, ať třeba zrovna hraje nějaká tišší kapela. Písmeno K loni patřilo i bezohledným kuřákům, letos k nim tady – opět jde o jedince, kteří myslí hlavně na sebe. Copak nevydrží těch 40 minut bez cigára a musí si zapálit v kotli plném lidí? A vůbec nejlepší je zapálit si doutník, který smrdí v okolí deseti metrů, to může napadnout jen blba.

Junktown
Všechna čest, co všechno jedinci zapálení do postapa dokázali do Bastionu navozit, natahat, nainstalovat, pak se u toho bavit, chodit v kostýmech mezi lidmi, s každým se ochotně a s úsměvem vyfotit. Určitě skvělý nápad a zpestření, přeživší navíc měli i nějaká vystoupení a s kapelou SLAGMAUR se dokonce objevili na pódiu.

Kal Stage
Prostor vyhrazený pro okrajové zejména hlukové záležitosti příliš důvěry nevzbuzuje, z mého pohledu vypadá jako squat. Své návštěvníky si nejmenší pódium samozřejmě našlo, ale vzduch byl vydýchaný, horko k nevydržení.

Krokoměr
Úterý: 17 121 
Středa: 21 132 
Čtvrtek: 14 740
Pátek: 14 568
Sobota: 16 318
Celkem: 83 879 kroků, tj. cca 57 km

Louka aneb Underground square
Distro zóna na louce je osvědčená, prodejců letos neubylo, ceny hudebních nosičů až tak dramaticky jako např. ceny jídla nevzrostly, někteří prodejci pochopili, že není možné šponovat ceny CD, LP, triček do astronomických výší, v tomto směru byla velmi vstřícná cenová politika Season of Mist, kde bylo možné za dvě tři stovky koupit hodně zajímavá alba, ale podobné to bylo i jinde.

Moderní umění
Vnitřní prostory opět patřily malířům či sochařům, k vidění byly zajímavé obrazy nebo sochy, některé velmi působivé… a některé jsme nepochopili. (úsměv) Výstav asi i přibylo, své obrazy vystavovali David Glomba a Filip Kůrka, něco se nám líbilo, něco ne, jako vždy věc vkusu, ale je fajn, že se pořadatelé snaží dění na festu zpestřit i mimohudebními prostředky. 

Nezaujatý fanoušek…
Vždycky: … musí pořadatele velebit. Nemuseli by, ale stále se snaží objevovat ne úplně profláklé kapely, které jsou něčím zajímavé a nejsou okoukané. A taky se snaží line up zpestřit něčím ne úplně „Brutálním“, takže se ke slovu dostali i umělci, kteří třeba zajímají jen stovky jedinců. 

Ochranka
Pohodová, bez zbytečného šikanování, ale to na Brutalu fungovalo vždycky. Kontroly nebyly otravné, ale plnily svůj účel, holt existují nějaká pravidla a ty se musí dodržovat. Opět platí ono okřídlené „když chceš na Brutal, přizpůsob se, když se ti to nelíbí, jeď jinam“. Změnou bylo fyzické načítání náramků čtečkou v rukou ochranky, dříve se „pípalo“ na rámu vstupních bran, ale žádné velké zdržení to nebylo. Pozitivem bylo i zrušení odhlašování se při opouštění areálu.

Počasí
Úterý – teplo, teplo, teplíčko, slunce hřálo, ale my se nerouhali, pořád jsme říkali, že lepší hic než zima/déšť.
Středa – teplo, teplo, teplíčko, slunce hřálo, ale my se nerouhali, pořád jsme říkali, že lepší hic než zima/déšť.
Čtvrtek – teplo, teplo, teplíčko, slunce hřálo, ale my se nerouhali, pořád jsme říkali, že lepší hic než zima/déšť.
Pátek – teplo, teplo, teplíčko, slunce hřálo, ale my se nerouhali, pořád jsme říkali, že lepší hic než zima/déšť.
Sobota – teplo, večer déšť, štvalo nás to, kvůli počasí jsme oželeli nějaké kapely, jeden celý set v dešti dali.

Šestá stage
Šestá stage, na které si mohl své schopnosti vyzkoušet každý, zmizela. Myslím, že to bylo správné rozhodnutí.

Šoumeni
Samozřejmě, že někteří jedinci se rádi zviditelní, takže na sebe navlečou nějaký veselý kostým, a korzují v něm po areálu doufajíc, že je někdo vyfotí a budou slavní… Proti OEF samozřejmě mnohem méně extravagance, ale často taky za hranicí rozumu a vkusu, ale když chce někdo chodit obalený igelitem a místo brýlí nasadí dvě role toaletního papíru, jeho věc. Mnohem více to slušelo některým vystajlovaným slečnám. Obecně „divných zjevů“ výrazně ubylo.

Třídění odpadů
Nevíme, jak to s ním je. Na tříděné odpady bylo v areálu hodně označených nádob a v nich všechno, lidi jsou prostě hovada, která asi neumí číst, nebo nechtějí třídit… Doufejme, že odpady projdou dotříděním, aby se používané nádobí z přírodních materiálů dočkalo slibovaného dalšího využití, a že to, co půjde, bude recyklováno.

VIP lounge 
Na to, kolik se asi prodalo do „čestných lóží“ vstupenek, nebyly využívány na plnou kapacitu, často tam postávalo pár jedinců a náš kamarád, který si místečko nad hlavami zvukařů koupil, se dostával i na velké kapely do první brázdy. V úterý se tedy nedostal nikam, protože lóže byly zavřené, což nemá logiku…

Voda
Chybí více míst, kde by byla korýtka s tekoucí vodou, což by bylo v horkém počasí výborné, člověk by si rád došel zchladit hlavu, umýt ruce... Bohužel podobných míst bylo jako šafránu, korýtka byla na začátku areálu a v Bastionu, což na velký počet lidí a na vzdálenost např. od distro od louky nebylo ideální. Tady je velký prostor pro nějaké zlepšení, ideálně u větší koncentrace toalet nějak tekoucí vodu vyřešit, aby si člověk mohl umýt pracky, než se jde nadlábnout. Ale jestli to umožňují kanalizační rozvody, to netušíme… 

Vyprodáno…
… letos asi oficiálně nebylo. Před festem vyšla zprávička, že vyprodáno není, lístky se prodávaly ještě na místě, ale proti minulosti nebyl žádný úbytek návštěvníků patrný.

Warm-up párty
V pondělí proběhlo zahřívací kolo... více najdete v reportu.

Zvuk
Asi nebyl pořád úplně ideální, ale většina kapel zněla hodně slušně. Z hlavních pódií zněla většina kapel výborně, postupem času měla lepší pověst Jagermeister stage, kde jsme neměli skoro žádný problém, na Sea Shepherd občas sound zahaproval. Z menších pódií jednoznačně kvalita na Bastion stage, na Obscure naopak poměrně velké rozdíly, obecně tam nezněl dobře black metal. 

Podrobné reporty z pondělního Warm-upu až soboty začneme vydávat od pondělí a poté je najdete i na odkazech níže... Opět jsme nepsali online reportáž, ale každý redaktor zpracoval své dojmy nezávisle na ostatních doma. Takže si můžete přečíst třeba zcela odlišné názory na některé kapely, třeba hodně podobné názory na některé kapely a o některých kapelách si možná nepřečtete nic, protože není v lidských silách stihnout vše. Letos nás totiž bylo méně než v minulosti…

Fotky: Johan (mobil)

V galerii poznámky fanynky Anežky. 

Brutální abeceda
Warm up
Úterý
Středa
Čtvrtek
Pátek
Sobota


Zveřejněno: 14. 08. 2022
Přečteno:
1402 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář