Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

LP 2023, PHR Records / celtic punk / Česko 

Možná je to ostuda, ale ač PIPES AND PINTS existují od roku 2006, já jsem dosud s jejich tvorbou neměl pořádně tu čest. Ono je to jednoduché – na akce, kde kapela hraje, nechodím, desky, které vydává, nám na recenze taky nechodí. (úsměv) Samozřejmě tuším, že jde o partu hrající punk s dudami, že v sestavě jsou Vinca (Lukáš Vincour, kterého si pamatuju z BOY, HANBY nebo dokumentu Kmeny) a Rafan (Ivo Traxmandl, který momentálně působí i v PROJEKTU XIII), ale to je tak vše. Takže reedice alba „Until We Die“ je prvním pořádným setkáním s tvorbou pražské kapely a taky důvodem k nastudování nějakých historických dat.

Ta si samozřejmě může dohledat každý, tak jen telegraficky: 

  • 2006 vznik
  • 2008 EP „Punkrock With Highland Bagpipes“
  • 2009 album „Until We Die“ u německého labelu Wolverine Records a US labelu Unrepentant Records
  • 2012 album „Found and Lost“ u Supraphonu a německého labelu People Like You Records 
  • 2016 třesk v sestavě – odchod zpěváka a kytaristy, příchod nových členů
  • 2019 album „The Second Chapter“ u labelu Flyhigh Booking

Ale zpět do roku 2009, resp. vzhůru do roku 2023. Debut „Until We Die“ původně vyšel na gramodeskách i cédéčkách, letošní Papagájova reedice ve dvou verzích, přičemž obě jsou vyrobené z polyvinylchloridu. Základní edice je i tak nestandardní díky bílé desce, obal je v podstatě reprintem původního vydání, jen na zadní straně je obrázek fešandy trochu větší (tudíž lehce ořezaný) a samozřejmě jiné je logo vydavatele. Vyšla i limitka, v níž je deska bílo-červená, navíc je k ní přiložený bonusový 7“ vinylek „Singles collection 2018“. Předpokládám, že vnitřňák i přebal jsou u obou variant totožné, a oba si zaslouží pochvalu – obrázky Terezy Peteříkové jsou hezké, příloha obsahuje texty, všechny důležité informace i fotky, ty jsou ale žel hodně malé, což je jediná výtka k jinak přehledné a okulibé grafice.

Muzika, která se z drážek vinylu line, je chytlavá, dravá, nezní česky, a tak není divu, že s ní PIPES NAD PINTS udělali díru do světa. Ono opravdu není poznat, že to hraje naše kapela, což je dané i tím, že zpěvák je rodilý Američan, tudíž odpadá častá nemoc tuzemských skupin – špatná angličtina. 

Od samého začátku je to hit za hitem, i úvodní intro, které se obejde beze slov, má silnou ústřední melodii, asi vypůjčenou ze starých zpěvníků, na punk je to možná až příliš pompézní, ale dudy tady asi hrají svůj nejvýraznější part, který není tak rozjuchaný jako následující vesměs svižné jízdy. Hned „Lets Go“ dělá čest svému názvu, tepe v punkových rytmech, do kterých vstupují party dud, nechybí výrazný obhroublý zpěv/řev ani klasické sbory. Ještě o fous ostřeji působí „City By The Sea“, jež podobně jako většina dalších songů pracuje s obdobnými atributy, ale je ještě o poznání melodičtější a refrén zabírá silou větru na skotských návrších. A aby nebylo toho zaznamenání hodného málo, slyšte party baskytary, která tu hraje hodně důležitou roli. Jestliže jsem v případě intra uvedl, že jde o muziku vypůjčenou, tak u „All I Know“ mám ten pocit ještě silnější, ale možná to je naopak, možná jsem song slyšel od nějaké jiné kapely coby cover PIPES NAD PINTS, nebo je to prostě něčemu podobné, protože se pracuje s klasickými punkovými postupy. To „Kensington Club“ pracuje s motivy country či westernové hudby – a tohle vykročení bokem album zpestřuje. 

Následují další songy, které vesměs, i díky pestré a razantní rytmice, pěkně odsýpají, v některých to jistí dudy, jinde nechybí kytarové sólo („When The Pipers Play“, což je další pocitově historická píseň). Trochu laciněji vyznívá „Heaven And Hell“, skoro hospodská halekačka, v níž je refrén spíše vtíravý, naproti tomu místy nelze nezaregistrovat inspiraci u Lemmyho/MOTÖRHEAD. Za zmínku pak určitě stojí i líně se převalující „Different Way“, v níž mi ale překáží sborový zpěv na pozadí; myslím, že by se song obešel i bez něj a že by zněl příjemněji. Závěr v podobě „Where Is My America“ už zase frčí, další koncertní tutovka.

Celkově nedopadlo mé první pořádné setkání s PIPES AND PINTS vůbec špatně, deska čítající třináct cca tříminutových skladeb má švih, spoustu návykových momentů a v neposlední řadě dobrý zvuk.

Reedice - nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Intro - The Gael
  2. Lets Go
  3. City By The Sea
  4. All I Know
  5. Kensington Club
  6. Bad Times
  7. Fight The Fight
  • Strana B
  1. When The Pipers Play
  2. Heaven And Hell
  3. Braveheart
  4. Criticized
  5. Different Way
  6. Where Is My America

Čas: cca 38 min.

Sestava:

  • Mike „Syco“ House – leading vox
  • Tomáš Novotný – guitars
  • Lukáš Vincour – drums
  • Ondřej Balvín – bass
  • Vojta Kalina – bagpipes

Bandcamp
Facebook

www.phr.cz


Zveřejněno: 16. 06. 2023
Přečteno:
573 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář