Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LP 2023, PHR Records / death metal, crust / Slovensko 

Pozorní čtenáři našich stránek jistě zaregistrovali, že na „Zombie Mustang Safari“recenze vyšla. Jenže po kazetě u Filth Junkies Records vyšla i gramodeska u PHR Records. Takže dovolte ještě druhý pohled… 

Se slovenskou skupinou BETON jsem se poprvé setkal před deseti lety na Obscenu, kde v dopoledních hodinách nadělala docela dost parády s crustem šmrncnutým death metalem. Po několika letech, kdy se přiklonila na deathmetalovou stranu, už mi to jako taková pecka nepřišlo, nicméně naposledy letos v lednu v Písku to opět byla jízda velmi zábavná. A deska?

Ta je taky velmi zábavná. Myslím, že se BETONU velmi dobře daří balancovat mezi death metalem a crustem, přičemž pocitově ten death metal převládá. A když píšu death metal, tak myslím ten který tepe primárně v old school duchu, ten, v němž zvuk kytar definuje ikonický pedál HM-2. Takže Švédsko se vším všudy, lehce zašpiněné, lehce melodické, vesměs nadupané.

Album jsem si samozřejmě v době vydání poslechl na Bandcampu, už tam mě bavilo, ale z desky je to vždycky o něčem jiném, minimálně v tom, že poslech je to soustředěný a tím pádem i bohatší o vnímání všech možných detailů, kterých nahrávka obsahuje tak akorát, aby nebudila dojem jednotvárnosti, ale ani složitosti. I když úvod klame, nikoliv ve smyslu, že by „Intro“ bylo komplikované, ono je prostě jiné, klávesové, jakoby z jiného světa proti tomu, co se vyvalí z repráků s nástupem kytar a bicích. Šťavnatý death metal s kytarovými vyhrávkami, drnčící basou a dusotem bicích. Do toho řve frontman pěkně hlubokým drsným hlasem, kterým „přednáší“ text, z kterého moc moudrý nejsem. Ale ono obecně s texty BETONU to vždycky byla řehole, chalani si myslím hlavně dělají legraci a lepí dohromady mnohdy nesmyslné kombinace, z kterých jde tomu, kdo by chtěl pochopit, hlava kolem. Ono se něco sem tam pochopit dá, např. „Hrabivec“ je o někom, kdo hromadí veteš z popelnic, „Cimbal“ o „cigánském metalu“ a „Safari“ o turistice v Karpatech, ale i tyhle epické texty jsou dost ujeté. Mně to nevadí, už jsem si zvykl, že u poslechu BETONU netřeba hledat souvislosti a řešit, jestli je to nějakým způsobem punkově angažované nebo metalově zlé, beru texty/hlas jako doplněk muziky / další nástroj.

A muzika mě baví, jestliže první song byl spíše valivý a zatěžkaný a probleskovaly v něm kytarové hrátky jen občas, „Bezezub“ je svižná jízda, v níž se proplétají deathové party s tupa tupa pasážemi, nechybí ani zběsilé úseky a občasné kytarové výjezdy parádně skřípají. Podobně odsýpá i „Hrabivec“, jen v něm probleskují chytlavější melodie, klasický death metal se snoubí s HC/punkovou skočnou muziku v „Cimbalu“, přičemž death vládne a místy je řádně prašivý.

Na druhé straně pokračuje obdobná krasojízda, kdo má rád ENTOMBED a další švédské peklozvěsty, bude určitě spokojený. I díky tomu, že deska je tak akorát dlouhá, že se skladby nepodobají jako vejce vejci, že se občas objeví ona crust nebo HC vsuvka nebo kytarová vyhrávka, že tempo osciluje od pomalejšího (úvod „Paleoman“) po velmi rychlé, že nechybí taková ta hniloba, která se nedávno jevila jako velmi populární a taky že vokál je optimálně odpudivý. Ale nadhled taky nechybí, vrchol neotřelosti  přichází v „Safari“ zapojením banja, které hází píseň někam ke country, což opět svědčí o tom, že BETON jsou v určitém směru volnomyšlenkáři. Závěr patří dvojcoveru GRAVELESS a BOMBANFALL, přičemž BETON si vybral songy „Rooted in Fear“, resp. „Hälsning Från Helvetet“, které neznám, pravda, neznám ani ty kapely. (úsměv) Ale k muzice na albu to celkem pasuje.

Jak je u PHR Records zvykem, obal je opět poctivý. Tentokrát gatefold, takže všechny informace jsou v něm, žádná příloha není třeba. Nechybí texty ani všechny podstatné informace – ty jsou asi ve švédštině, navíc je použitý font hůře čitelný. Grafika je stejná jako u kazety: texty jsou napsané na jakýchsi „útržcích papíru“, titulku i zadní stranu „zdobí“ obrázky všelijakých hororových figur, vše vypadá pěkně a k produkovanému žánru sedí. Navíc použitý papír je luxusní, lesklý a bytelný, černá deska je uložena v sáčku s fólií a potěší i takové drobnosti, jako odlišné středové etikety na nosiči.

Přesné hodnocení 7,5/10

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Intro
  2. Sadistická opica
  3. Bezezub
  4. Hrabivec
  5. Cimbal
  • Strana B
  1. Paleoman
  2. Homeo Astralotypecus
  3. Safari
  4. Rooted in Helvetet

Čas: cca 32 min.

Sestava:

  • Uverlider – gitarr
  • Adam Il Muflono – trummor, samples, elektronics
  • Paleoman – skrik
  • Thermal Kobrado – gitarr
  • Tomifresz/Dlžen – bas

Hosté:

  • Matúš Hufnágel – gitarr solo (8)
  • Shooty – banjo (8)

Bandcamp
Facebook
Instagram

www.phr.cz

 


Zveřejněno: 29. 05. 2023
Přečteno:
889 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář