Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

CD-R 2020, vlastní náklad / black metal / Česko

Honza aka Zmarchrob nelenoší. Během jednoho roku přichystal dvě nahrávky, sám si je nahrál, vydal, vyrobil k nim obaly… 

Na úvod jen krátce doplním, že Zmarchrob kdysi působil v SIGNUM DIABOLICUM, další informace jsou k přečtení v loňském rozhovoru a recenzi na debut „Black Metal Forever!“. Ten jsem příliš nepochválil, nicméně Honza se kritiky nebojí a poslal nám do redakce i svou druhou nahrávku „Yersinia pestis“. Ta je rozhodně kvalitnější než prvotina, je slyšet, že si Honza dal více práce jak s komponováním, tak s nahráváním, jediné, co zůstalo jako minule, je obal – a ten se mi líbil. A líbí se mi i tentokrát, dřevoryt připomíná středověkou práci, námět titulního obrázku pak koresponduje s námětem alba – a tím je mor.

Naznačuje to nejen titulní motiv, ale i název – Yersinia pestis je, cituji z wikiskript, významný patogen vyvolávající morové pandemie. Byla poprvé izolována Alexandrem Yersinem v roce 1894 v Hong Kongu. Mor je bez antibakteriální terapie spojen s vysokou úmrtností. V přírodě byla Yersinia pestis nalezena u několika druhů hlodavců. Yersinia pestis však cirkuluje skrze bleší kousnutí, u lidí se jedná o kousnutí blechy z krysy. Bakterie se dostávají do rány. Přenos z člověka na člověka může nastat přes aerosolové částice, kapénkovou infekcí a vzniká primární morová infekce

Ono to není žádné novum, o moru už toho metalisti nakrákali více, i obratněji než Zmarchrob, který není žádný velký poeta, ale co vypadá na papíru toporně, v muzice se ztratí. A muzika se tentokrát od předchozího total old school blacku mírně posunula, nejen oním pravěkým strašením je „Yersinia pestis“ naplněna. Předně se mi celkem líbí většina kytarových partů, hlavně ty melodické jsou solidní, hned ústřední motiv v titulní skladbě je chytlavý a asi připomene MASTER´S HAMMER, k nimž nemá tvroba ZMARCHROB obecně až tak daleko. Jestliže jsem minule zmiňoval demo „The Ritual Murder“, tak tentokrát bych přeskočil k „The Mass“, za kterým ZMARCHROB samozřejmě v mnohém zaostává, ale na druhou stranu je vývoj od debutu znatelný. Co se naopak moc nedaří, jsou bicí – evidentně chybí kvalitní know-how. 

To nejlepší se odehrálo na úvod, „Morový doktor“ sice disponuje slibným úvodem, který se odehrává v doommetalovém duchu, ale s nástupem rychlé pasáže ztrácí poutavost, což je dáno hlavně sterilními bicími, chybí i ona přitažlivá kytarová hra jako v první otextované skladbě. Když se ale vrátí pomalý úsek, je to o poznání lepší; co je ale hodně nepovedené, je ukončení písně, to je velký amatérismus. V „Jámě morové“ zaujme sípavý vokál, který by se neztratil v SDBM, po hudební stránce je ale skladba celkem jednoduchá, dalo by se říci odrhovačka. Druhý lepší kousek (po titulním) je „Mělký hrob“. Opět se vrací „zpívající“ kytara, tempo polevuje, a přijde mi, že v ponurých momentech je Zmarchrob přesvědčivější než v sypačkách. Dokáže navodit zajímavou atmosféru, nahrát nevtíravé posmutnělé melodie, zapojit baskytaru, která docela hezky vystrkuje růžky; bicí jsou sice jednoduché, ale v pomalých tempech nepůsobí tak nepatřičně jako v těch rychlých… dobrý song, s náležitou produkcí by se neztratil ani u věhlasnějších kapel. Poté se žel vrací nemastná neslaná rychlá skladba, podivně roztěkaná, závěrečná „Miasma“ pak opět dokládá, že downtempo metal Zmarchrobovi sedí nepoměrně lépe než blackové metelice. 

Seznam skladeb:

  1. Intro 
  2. Yersinia pestis
  3. Morový doktor
  4. Jáma morová
  5. Mělký hrob
  6. Svědectví sienské
  7. Miasma

Čas: 27:41

Sestava:

  • Zmarchrob – všechny nástroje

ROZHOVOR

Bandcamp
YouTube
https://zmarchrob.webnode.cz/ 

 


Zveřejněno: 09. 03. 2021
Přečteno:
1202 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář