Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Jednočlenný blackmetalový projekt představuje Honza aka Zmarchrob.

Kdy byl tvůj projekt založen, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro jeho vznik?

Vlastně loni v květnu. V supermarketu jsme se náhodou potkali s bývalým bubeníkem Michalem Prokšem (dnes BIKKINYSHOP). Mezi řečí jsem se mu svěřil, že bych po asi desetileté pauze chtěl dělat zase muziku, ale tentokrát jinak. Dlouho předtím jsem si totiž pohrával s myšlenkou na domácí studio, kde bych mohl tvořit bez jakýchkoliv vlivů okolí. Michal mi tenkrát dal kontakt na Dana Viezana (DRAC), který mi dal spoustu dobrých rad a naučil mě se pohybovat v prostředí hudebního softwaru. A asi za týden už jsme u Dana mixovali první kousek „Odpustek“. Nejdřív jsem uvažoval o tom, zda nepokračovat s názvem SIGNUM DIABOLICUM a navázat tam, kde jsem před lety skončil. Pak jsem ale tuhle variantu zavrhl a nazval svůj projekt svou dlouholetou přezdívkou, kterou se prezentuji už od devadesátých let.

Představ se – věk, zda jsi již někde hrál a jak dlouho hraješ na svůj nástroj? 

Jsem doposud jediným členem a o hraní na živo tudíž zatím nemůže být řeč. Před obecenstvem jsem vystupoval naposledy někdy před 10-12 lety. S muzikou jsem aktivně začal v sedmnácti letech, kdy jsem chroptěl do mikrofonu u SKELETOR a pak u CRUELTY a SACRIFICE FOR NERTHUS (to mi bylo asi 25 let). 
Tyhle kapely měly jepičí život. Dva, tři roky a šlo to do kytek. Založil jsem si proto vlastní band URINARY BLADDER, kde už jsem se chopil kytary. Hráli jsme funerální doom na dva akordy a bylo to super. Také tak půl roku a bylo po všem. Po nějakém čase jsem založil tříčlenný band SIGNUM DIABOLICUM, který se rozrostl až na pět členů. Vydali jsme tehdy tři dema, která jsou ke zhlédnutí na YouTube.

Za jakých podmínek jsi nahrávku pořídil, jak jsi s ní spokojený, jaký náklad jsi od nahrávky pořídil, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena? 

Demo „Black Metal Forever!“ vzniklo v domácím studiu. Vlastně ti stačí zvuková karta, nástroje, mikrofon a noťas se softwarem. Nahrávce jsem původně chtěl dát ještě špinavější sound, ale při míchání jsme s Danem přistoupili ke kompromisu. Takhle nahrávka zní pořád ještě prašivě, ale je čitelná. Umístil jsem demo na Bandcamp, kde je k pořízení v digitálním formátu za tu nejnižší cenu, která jde nastavit. Nechal jsem také vyrobit 100 ks fyzických CD v digipaku, jež hodlám rozdat a rozeslat na podporu nahrávky.

Texty – proč jsi se rozhodl zpívat česky, kdo je autorem slov, jaká témata volíš? 

Vždycky jsem ke své muzice psal i texty. Česky. V mým textech je kus staročeštiny a různých slovních přesmyček. V neposlední řadě také trocha nadsázky. Myslím, že v jiném jazyce toho nelze dosáhnout v takové míře. Témata volím dá se říct pro black metal typická. Rouhačství, čarodějnictví a černá magie, ale také témata, která od standartu odbíhají. Všechny texty jsou na webu: https://zmarchrob.webnode.cz/

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzuješ? 

Logo je vlastně podobné logu SIGNUM DIABOLICUM, aby tam alespoň zůstal nějaký odkaz, jen jsem jej ručně „zestařil“. Stejně vznikl i obal k CD. Mám rád staré dřevoryty, nejlépe s morovou tématikou. Tak jsem si jeden vyrobil na obal. 

Které kapely patří mezi tvé vzory/zdroje inspirace?

Jistě je na mé tvorbě znát vliv raných DARKTHRONE, BURZUM, MAYHEM, BEHERIT, VENOM, HELLHAMMER a dalších. Dnes poslouchám kapely jako ARCHGOAT, DARKENED NOCTUM SLAUGHTERCULT, HORNA, ANGEL CORPSE, BLASPHEMY atd.

Posílali jsi nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Na žádnou firmu jsem demo zatím neposílal, ale hned, jak se objevilo na Bandcampu, tak se ozvalo 
několik PR s nabídkou spolupráce. Jednalo se ale o firmy z Ruska a Polska, já bych chtěl spolupracovat spíš s někým od nás. Rád bych svou muzikou oslovil fanoušky old school black metalu odkojené starými ROOT a MASTER´S HAMMER.

Kolik máš za sebou koncertů a který považuješ za nejpovedenější?

Zatím nic. Vůbec si nedokážu představit jak to všechno zařídit tak, že bych byl na pódiu sám jak sirotek a všechno by hrálo, jak má. Možná časem. Dan se totiž  nechal slyšet, že by do toho šel. Pak také Kraken (KISS REVIVAL, JUDAS PRIEST REVIVAL, DRAC) na basu. Mluvili jsme o tom v hospodě u osmého pivka, takže žádná zásadní domluva. Tohle je jeden z důvodů, proč dnes dělám muziku na vlastní pěst. Něco mě napadne, tak to nahraju do stopy a už to frčí. Nemusím čekat, až se sejdeme na zkoušce, tam ostatní s nápadem seznámit a nazkoušet. Doufat, že si to všichni do příští zkoušky budou pamatovat a když ne, tak zas omílat a omílat. Ten zdlouhavý proces mě prostě drtí.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Jestli se ze ZMARCHROB stane koncertní těleso, tak asi ano. To je teď opravdu ve hvězdách.

Plány do budoucna...

Rád bych přispěl svým kyblíčkem do toho našeho rybníčku. Už nyní mám spoustu dalších nápadů na novou muziku. Do budoucna chci chrlit další blasfémie a oslavovat tím černě kovový underground. Black Metal Forever!

RECENZE

Bandcamp
YouTube
https://zmarchrob.webnode.cz/


 


Zveřejněno: 14. 07. 2020
Přečteno:
1265 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář