Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD-R 2020, vlastní náklad / black metal / Česko

Říká se, že se nedá dvakrát vstoupit do stejné řeky, Nicméně v případě nových tuzemských  jednočlenných blackmetalových projektů to neplatí, do téže řeky vstupuji potřetí… Po THORNS INSIDE a KOSCHCOROTH se o pozornost hlásí ZMARCHROB, za nímž stojí Honza aka Zmarchrob, kterého si dříve narození mohou pamatovat ze SIGNUM DIABOLICUM, kteří na přelomu devadesátých a nultých let nahráli několik demosnímků, ale řadového alba se nedočkali a někdy po roce 2001 se potichu vytratili. 

Zmarchrob se dlouhé roky muzice nevěnoval, až loni ho začaly svrbět prsty a s pomocí kamaráda se pustil do domácího nahrávání. Žánrově zůstal věrný black metalu staré školy, jako inspirace posloužili DARKTHRONE, BURZUM, možná i MASTER´S HAMMER v časech „The Ritual Murder“, přičemž k poslednímu uvedenému počinu nemá „Black Metal Forever!“ daleko ani po zvukové stránce. Na dnešní dobu je to vlastně příšernost, myslím zvuk, nahrávka zní, jako kdyby byla pořízena na jeden mikrofon někde ve sklepě, ale bylo tomu samozřejmě úplně jinak (domácí „studio“ = počítač se zvukovou kartou a nějaký software) a výsledek, na kterém se podílel ještě Dan z kapely DRAC, je záměrný. Otázkou je, kolik posluchačů takovou produkci ocení, ale vzhledem k tomu, že v podobně kalných vodách dnes pluje spousta kapel, asi se jich pár najde.

Ti největší uctívači všeho prašivého si mohou pořídit i CD, což je proti výše jmenovaným nadšencům, kteří své výtvory pouze pověsili na net, novum, které zaslouží pochvalu. Zmarchrob si obal udělal sám, jednoduchý digipack vyzdobil vlastními kresbami kostlivců a obalu dodal středověký nádech, i díky použitému papíru. 

Pokud se přenesu přes sound, tak přes muziku je to ještě těžší. Ono to není vyloženě marné, ale některé postupy mi přijdou strašně obehrané a tuctové, navíc programované bicí místy trhají uši – typicky v „Odpustku“, kde se ratata pasáže prostě nepovedly a zní sterilně. Pokud si Zmarchrob zakládá na old schoolu, tak by si právě v „Odpustku“ měl pohlídat zvuk rytmičáku a činelů, v podstatě bych je klidně trochu „zprasil“, aby nezněly tak papundeklově. Hudba je v uvedené písni roztěkaná, podivně rozsekaná, vokál nesrozumitelný a dlouhé bezeslovné chrčení na dojmu taky nepřidá. To už je mi milejší přehledná umca umca pasáž, i když je to totální kopírka. Což platí pro řadu dalších songů, to o kopírce i to o roztěkanosti – bez varování se krkolomně mění tempa i rytmy. Zpěvu není rozumět, takže zaujmou hlavně různé zpestřující prvky, které svědčí o nadhledu, se kterým se album chystalo. Tu zabzučí mouchy nad zdechlinou kočky (Boží muka“), tam kdákají slepice („Lamentující selka“) nebo zahouká sýček a zaštěká pes („Šibeniční vrch“). Sem tam se objevují syntetické zvuky, sem tam slušný nápad – některým skladbám by zručný producent asi i dal přitažlivější tvar, ale v tomto podání je to spíše kuriozita. Zmíněný nadhled je zřejmý i z textů (viz webnode), které se věnují různým strašidelným pověstem a příběhům z venkova, sem tam jsou vtipné, ale zpracování po jazykové stránce je naivní a kostrbaté, jako rýmovačky od desetiletého fanouška hororů. (úsměv)
 
Dojem navíc kalí přepálená stopáž některých skladeb, respektive celého alba – více než hodina nepřehledné muziky je strašně moc. Vybral bych polovinu skladeb, dal jim trochu řád, pohrál si se zvukem, programováním bicích a artikulací a namátkou songy „Sedlákův zlý sen“ nebo „Black Metal Forever!“ by hned vyzněly lépe. 

Chápu Zmarchrobův záměr i pohnutky, které jej k natočení materiálu vedly, nechápu, proč si s tím nedal více práce a nasekal hodinu muziky nejspíš stylem „cokoliv mě napadne, šup s tím na album“.

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Mlha
  3. Odpustek
  4. Boží muka
  5. Čertův mlýn
  6. Lamentující selka
  7. Na blatech
  8. Šibeniční vrch
  9. Sedlákův zlý sen
  10. Thrashing Black
  11. Uhranutí
  12. Prelude
  13. Black Metal Forever!
  14. Ostatky
  15. Valpuržina noc

Čas: 62:49

Sestava:

  • Zmarchrob – všechny nástroje

ROZHOVOR

Bandcamp
YouTube
https://zmarchrob.webnode.cz/ 

3/10


Zveřejněno: 14. 07. 2020
Přečteno:
2084 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 07. 2020 19:06 napsal/a xxx
.
Jestli ten danse macabre vytvořil fakt sám, tak je dobrej, protože to vypadá dost autenticky.