Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

POST MORTEM – Soul Collector MCD-R 2012, vlastní náklad

Ač POST MORTEM existují sedm let, příliš toho zatím nestihli. V roce 2006 první demo a letos demo druhé. Pod touhle neslavnou bilancí se sice podepsaly hlavně neustálé personální změny, ale kapela se také profilovala, až skončila tam, kde se před pětadvaceti lety nacházela Metallica. Na tom by nebylo nic špatného, i když jde o rezignaci na originalitu, ale kolik kapel dnes můžeme slovem "originální" označit... POST MORTEM se snaží vcelku sympaticky metallikovský odkaz narušit rockovými výlety, nebo jak lépe označit časté pomalé pasáže, v nichž ubude razance a přibude melodií.

Když těch dvacet minut poněkolikáté poslouchám, nemůžu kapele upřít sehranost, slušné instrumentální výkony a nahrávce kvalitní zvuk. Jenže všechno v mých uších hatí vokály. Oba. Jak ten převládající mužský, tak ten minoritní ženský. V obou případech mi nevadí zabarvení hlasů, není to ani falešné, ale kazí to výslovnost. Angličtina prostě ani Lukášovi, ani Tereze nejde. Přijde mi to škoda, navíc když si tak představím ambice kapely, s češtinou by nic nezkazila – nemá cenu si namlouvat, že po nahrávce začínající kapely (i přes ta léta na scéně) okamžitě zatouží celý svět.

Úvodní skladba načíná krátké vybrnkávané intro, takže nepřipraveného posluchače následný thrashový atak docela smete. Razantní bicí, mimochodem na celé nahrávce mi bubeník přijde přesvědčivý, jeho hra je razantní (jasně, že asi i díky nějakým škatulkám a trigrům), i kytary a basa zní výborně, skladba je to docela hitová, vlastně tu není nic úplně špatně, a třeba ty basové party v odlehčených pasážích docela potěší. V Lost Souls se něco nepovedlo... zpěvy. Přijde mi to, jako kdyby do hotové, Lukášem nazpívané skladby, Tereza své party dozpívala a nepodařilo se to zvukově doladit. Tereza tady prostě zpívá druhý hlas a to doslova, je takový zahuhlaný, nebo jak to lépe popsat. Po hudební stránce zase svižná power thrashovina, s docela pěknými motivy, ale s ničím, co by člověk neslyšel jinde.

Uprostřed je čas na pomalou píseň, ve které Tereza dostává sólový prostor a hned je to jiné... mnohem lepší. Tereza má pěkný "sametový" hlas, není to žádná kuňkalka, ale naopak se nebojí lehce zastřeného výrazu, možná trochu podobnému Zuzaninu z Dying Passion (ale jen trochu – úsměv). I Lukášův nástup se tady povedl, jeho ostřejší poloha skladbu převrací do svižnějších sfér, akorát mi zase nesedí sbory... Tereza je zase ta druhá vzadu. U Run Of My Mind jsem v rozpacích...Tady je něco blbě a je to začátek. Nemyslí tím tikot hodin, i když už jsem jej slyšel asi stokrát, ale ten bigbítový nemastný neslaný úvod, no úvod, ono to trvá dvě a půl minuty, než song chytne dech, díky slušnému kytarovému sólu i následnému zvolnění... Závěrečná Abandoned Temples vlastně shrnuje vše, co už tady bylo, jak kvapíkové thrashové metallikovské výjezdy, tak pomalé úseky, oba zpěvy a hlavně u Lukáše není na škodu, že se do toho trochu více opřel.

Grafika obalu je mému vkusu na hony vzdálená, podobné malůvky opravdu nemusím a působí mi na tváři úsměv. Vlastně ani nevím, jestli ten sběratel duší má působit zle nebo se usmívá... Na druhou stranu je obrázek namalovaný na zakázku a tak trochu chvály kapele aspoň za to, že se nepoohlédla někde na internetu a něco neuloupila...

Celkově to není úplně marné, ale není to ani na nějaké vyskakování a jásání. Tyhle kecy se sice většinou píší na závěr recenzí u kapel, kterým recenzent nevěstí velkou budoucnost a nechce je vyloženě shodit, aby je nenaštval... ale já to tady píšu, protože si to opravdu myslím. Jen je třeba něco udělat se zpěvy.

Seznam skladeb:
  1. After Dark
  2. Lost Souls
  3. Incomplete
  4. Run Of My Mind
  5. Abandoned Temples
  6. Thanksgiving

Čas: 20:53

Sestava:
  • Lukáš Poch – zpěvy
  • Tereza Sudová – zpěvy
  • David Viktorin – kytary
  • Martin Rádl – basa
  • Pavel Čekan – bicí

ROZHOVOR

www.postmortem.cz


Zveřejněno: 03. 05. 2012
Přečteno:
3628 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář