Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Za Post Mortem odpovídal David Viktorin (kytara)

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Skupina byla založena na začátku roku 2005, kdy jsem se začal scházet ke společnému hraní s dnes už bývalým členem Adamem Gabrielem a postupně nám přestávalo stačit hrát dokola Metallicu, Iron Maiden apod., a navíc postupně přicházely vlastní nápady a začaly vznikat kostry písniček.
Co se týká názvu, tak jsme chtěli být nějakým způsobem originální a protože jsme chtěli hrát o něco tvrdší styl, než hrajeme teď, tak jsme chtěli i dostatečně „drsňácký“ a temný název. Cestou autem z jedné zkoušky náš první bubeník nadhodil do placu tento název, který v latině znamená „Po Smrti“ a nám se hodně zalíbil a už nám zůstal. :-) Postupem času jsme zjistili, že na světě je neskutečně mnoho kapel s tímto názvem a tak se ta toužená originalita nakonec nekonala :-).

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Nyní hrajeme v sestavě jedna kytara, basa, bicí, mužský a ženský zpěv. Věk jednotlivých členů se pohybuje od 23 let nejmladšího člena po 32 nejstaršího. Všichni ostatní jsou mezi tím... :-)
Já jsem před Post Mortem hrál na střední škole v zábavové kapele, která odehrála jeden koncert a pak se radši rozpadla, protože jsme opravdu byli zoufalci. :-) Nedávno jsem paralelně s Post Mortem strávil skoro dva roky v Et Moriemur a ještě odehrál jeden koncert jako hostující kytarista s Passion for Sorrow. Na kytaru dnes už hraju 15 roků.
Martin před Post Mortem hrál na basu jen doma. Basové kytaře se věnuje asi 9 let.
Lukáš, který u nás zpívá, hraje ještě na kytaru v kapele Earl Gray. Kdysi dávno hrál v kapele s podivuhodným názvem How To Prepare Kiwi. Zpívá snad odmalička. :-) Společně s Martinem a se mnou je v kapele od začátku.
Terka před náma hrála v zábavové kapele Trachyt a dneska ještě zpívá s Petrem Kadlčkem v jeho Beatlsárně. Zpívá snad ještě dýl než Lukáš. :-)
Pavel hrál před Post Mortem v kapele Bajonet. Pro nás bylo moc dobře, že se rozhodl kapelu Bajonet opustit a připojit se k nám. Do škopků mlátí nyní už třináct let.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Den před nahráváním nás opustil kytarista, který s náma byl asi dva měsíce, a tak jsme začli nahrávat trochu rozladěni. Nicméně hned po prvních pár chvílích ve studiu z nás všechno spadlo a EP jsme nahráli v absolutní pohodě. Obrovskou měrou tomu přispěli Zdeněk Šikýř a David Pavlík ze Studia Hostivař. Oba jsou naprostí pohodáři a kapelám se snaží vyjít maximálně vstříc. Díky tomu se nám povedlo nahrát písničky tak, jak jsme si vůbec před nahráváním nepředstavovali. A i když je na desce spousta věcí, které by se daly určitě zlepšit, tak s celkovým vyzněním písniček jsme maximálně spokojeni a je to pro nás impuls do další práce. Co se týče zvuku, tak si myslíme, že Zdeňkovi se podařilo absolutně vyjít naším požadavkům vstříc a podařil se mu vytvořit zvuk jaký jsme přesně chtěli.
EP jsme vydali v nákladu 200 kusů a prodáváme ho za 80 korun, což si myslíme je cena naprosto lidová. Na jeho podporu jsme zatím odehráli jen jeden koncert, kde se ho prodalo jen pár kusů, protože jsem plno cédéček během našeho hraní rozházeli do davu. :-) Daleko víc kusů se nám podařilo prodat teď na objednávku nebo přímo fanouškům, kteří nás znají osobně.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky/anglicky/španělsky..., kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Zatím zpíváme anglicky. Veškeré pokusy o české texty skončily znechucením autora hudby, v lepším případě veselou taškařicí celé kapely zakončenou znechucením autora hudby, a tedy jsme usoudili, že anglické texty, kterým 4/5  kapely nerozumí a 1/5 rozumí, ale nedokáže vyslovit, budou pro vnitřní zdraví kapely to nejlepší, a zároveň nám umožní zakrýt drobné klišé před lidmi, kterým se  zkrátka naše hudba líbí. :-) Do budoucna se českým textům určitě nebráníme, čeká se v zásadě pouze na Lukášovo políbení můzou...
Autorem slov je povětšinou náhoda, která má také hlavní slovo při výběru témat. Usměrňovat se ji snaží v posledních letech zejména Lukáš. Všeobecně se dá říci, že nemáme výraznější hranice, které by texty omezovaly, i přesto, že se většinou odehrávají spíše na úrovni pocitů – některé se zabývají běžným životem, některé válkou, a další (a těch je asi většina) jsou vysloveně hrůzostrašné.
Jelikož jsme EP vydávali samonákladem a už nezbyly peníze na rozsáhlejší booklet, tak texty v bookletu uvedeny nemáme. Tento drobný nedostatek jsme napravili na našich webových stránkách www.postmortem.cz, kde v sekci diskografie u vydaného EP máme ke každé písničce i texty. Zde je možné si i poslechnout 4 písničky z 5, které na EP jsou. Tu pátou si necháváme pro všechny kdo si to CD koupí.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Design webu nám vytvořil náš kamarád a kytarista naší spřátelené kapely Bajonet Martin Rytych, který zároveň s novým vzhledem webu vytvořil i vzhled našeho loga. Chtěli jsme logo, které bude jednoduché přečíst. Asi je to dáno tím jak stárneme a nechtěli jsme, aby lidi luštili jak se jmenujeme z nepřehledné změti kudrlinek, do kterých spousta kapel zakryje svůj název. Samozřejmě designérský návrh webu je jedna věc a ještě je potřeba mít někoho kdo ten design zpracuje a udělá rozumný a funkční kód stránek. Tohoto se zhostil můj kamarád ze studií Marek Hmíra.
Obal na EP je naše vlastní dílo – námět obálky i název, inspirovaný písničkou Lost Souls přišel od Martina (basáka), do výsledné grafické podoby překreslil vše Lukáš (zpěvák), kterému se sice nepovedlo zamaskovat, že pocházíme z primátů, ale i tak jsme na výsledek hrdí, byla to fuška...
Názory na důležitost grafických věcí se různí, např. Pavel používá plakáty na podkládání bicích, já říkám, že bez krásného webu bude na koncertech prázdno a Martinovi to je jedno, hlavně, že je co pít. :-)

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Určitě je při poslechu našeho EP slyšet, že náš snad největší hudební vzor je Metallica a její tvorba z osmdesátých let. Dále k Metallice patří určitě Iron Maiden, Sepultura, In Flames, Soilwork, Iced earth a mnoho a mnoho dalších. Všichni máme obrovský záběr oblíbených kapel v podstatě od popu po metal.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Ještě jsme nahrávku na žádnou firmu neposlali. Slovy předsedy JZD ze seriálu Chalupáři: „Výhledově to máme v plánu.“ :-)  Začli jsme rozesíláním CD na recenze a firmy přijdou později.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Na to jak dlouho kapela existuje jsme moc koncertů neodehráli. Myslím, že jich bylo 24. Bylo to dáno neustálou nestabilitou v sestavě. V podstatě až do roku 2010, kdy přišel Pavel, jsme nebyli schopni najít bubeníka, který by nám ve všech ohledech vyhovoval. Taky se u nás vystřídalo pár kytaristů a vždy změna nového člena znamenala tak půlroční koncertní pauzu, než se nový člen naučil repertoár apod.
A nejpovedenější koncert? Tak to byl teď křest nového EP v Modré Opici. Měli jsme půlroční pauzu kvůli nahrávání a pak jsme dolaďovali koncertní podobu s novou zpěvačkou a tak jsme se na ten koncert hodně těšili a podle ohlasů to vypadá, že jsme fanoušky nezklamali a všichni včetně nás si to pořádně užili.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Ambice hrát v zahraničí určitě jsou, ale teď je pro nás aktuální cíl prorazit s naším EP u nás v ČR a dát o sobě pořádně vědět. Až po tomto prvním kroku můžeme pomýšlet na zahraničí.

Plány do budoucna...

Teď odehrát pár koncertů na podporu našeho EP, představit se na soutěžích Skutečná Liga a Rock Pro. Také naše píseň Incomplete postoupila do semifinále Naděje Beatu a tak jí budeme držet palce, aby se jí podařilo dostat i do finále.
Taktéž je v plánu nahrání plnohodnotného CD, na které teď skládáme nové písničky a dolaďujeme písničky, co se na EP nevešly.

RECENZE


www.postmortem.cz





Zveřejněno: 03. 05. 2012
Přečteno:
3660 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář