F.O.B. - Outside The Palace Walls

8. Myslíš, že webziny přežijí, nebo zmizí v propadlišti dějin?

Během letních prázdnin budeme servírovat ve formě osmi otázek anketu, na kterou budou odpovídat redaktoři tohoto webu.

Odpovídají: Johan, Mikael, Coornelus, Kubina, Bury, Horaguru, Jindra, 4horsemen, Berry, Peťan a Opat.

8. Myslíš, že webziny přežijí, nebo zmizí v propadlišti dějin?

Johan: No to je otázka. Když se opět vrátím k českým webzinům, tak většina jich žije díky jednomu dvěma agilním bláznům. Až se na to ti aktivisté, kteří řídí chod redakcí, vykašlou, a důvodů může být celá řada, tak je otázkou, jestli se je podaří adekvátně nahradit. Roli v přežití hraje i věk přispěvatelů – málo mladé krve, spíše kluby starších a pokročilých. Přesto doufám, že webziny ještě nějaké ty roky fungovat budou, že se najdou lidé, kteří budou mít chuť se podělit o své dojmy z poslechu desek, z návštěv koncertů nebo budou mít nutkání vyzpovídat kapely. Možná se z tradiční webzinové platformy přesune publicistika na sociální sítě nebo se objeví nějaký nový způsob šíření informací. V tuhle chvíli mi přijde, že mi dává smysl současný způsob, včetně toho, že většina členů naší redakce jede na podobné vlně, že nás všechny baví nejen to psaní, ale i klábosení o muzice, když se potkáme – což se s některými kolegy děje častěji, s některými, kvůli vzdálenosti, jež nás dělí, sporadicky nebo vůbec. Ale to lze nahradit elektronickou komunikací.  

Mikael: Tak pokud se zde pořád budou nacházet lidé, kteří budou ochotní hradit jejich provoz a rovněž ti, co budou mít chuť do nich psát, tak si myslím, že jo, alespoň tedy ty, co si dlouhodobě udržují nějaký svůj standard. Ať už co se týče kvality článků, nějaké solidní fundovanosti nebo návštěvnosti. Internetové ziny jsou jistě přínosná věc, třeba i vzhledem ke své aktuálnosti i možnosti dodatečných vyladění příspěvků a podobně. Jelikož lidé mají podle mě čím dál tím větší problém spolu komunikovat a vycházet, tak je tu též velké množství webzinů i různých blogů, za nimiž stojí například jeden nebo dva pisatelé a je docela možné, že se to v nejbližších letech zredukuje, protože už do toho dotyční nebudou ochotní investovat svůj čas ani finance a někteří „pozůstalí“ redaktoři se shromáždí na nějaké společné základně, pokud výše zmíněný fakt nesnášenlivosti nějak zázračně vymizí…

Coornelus: Téměř vyhynou. Je to jak se vším. Podléhá to době, trendu, chuti, přirozenému vývoji atd. Jak weby vytlačily a zničily fanziny, zničí weby podcasty a krátké zprávičky na sociálních sítích. Každopádně ještě chvíli přežijí, ale ten úpadek už trvá několik let. Když se člověk podívá, kolik webů to zabalilo… čeká to i Fobii, nic naplat. Lidi už číst nechtěj, zeptej svých známých, kolik z nich čte třeba knížky…

Kubina: Upřímně? Nevidím to s nimi moc růžově. Ale ta největší média vždy nějak přežijí. Myslím, že Český rozhlas nedávno slavil 100 let. To by člověk řekl, jaký je rádio z dnešního pohledu spíše přežitek. Kapely budou chtít pořád, aby jim někdo něco napsal o nové desce. Ale mají čím dál větší radost, když je jejich materiál rozebíraný v podcastu nebo někým s ksichtem ve videu. Některé zahraniční weby nabízejí exklusivní poslechy nových alb, mají část obsahu jako videoreport, videorozhovor atd.

Bury: Jestli nezmizí v propadlišti ty vaše internety, tak webziny asi budou. Otázkou je, jestli přežijí a nevyhoří ti kvalitní pisálci a pořád budou mít energii tvořit. K čemu by byly stránky, ze kterých se nikdo nic nedoví? Jsem rád, že tohle, zatím, na Fobii funguje! Pak je samozřejmě hodně důležité, aby bylo o čem psát!

Horaguru: Tady nemůžu jinak, než věřit v jejich zachování a dlouhý plodný život. Dokud bude existovat někdo, koho to bude bavit číst, má to smysl!

Jindra: Myslím, že úplně nikdy nezmizí, možná dočasný nezájem se projeví, ale jako se všechno jednou vrátí, tak u webzinu to bude fungovat stejně. Jenom si nejsem jistý, jestli se nezmění obsah v nějaký pro pošuky, jako jsme my, nezajímavý sračky. Ale je fakt, že dneska se takováto charita nikomu dělat nechce. Hodně práce pouze pro potěšení.

4horsemen: Těžko posoudit. Myslím, že přežiji, ale budou je tvořit pouze zapálení metaloví fanoušci, co proto obětují své pohodlí a čas (to platí i dnes) a budou je číst pouze ti, co se o hudbu opravdu zajímají a kteří nehltají jen ten hlavní proud.

Berry: Webziny přežijí, stejně jako přežily fanziny. To jest některé tu budou stále, některé zcela zaniknou a další se objeví, až se narodí další generace a z kdysi novátorského média stane retro fenomén. Časem samozřejmě skončí v propadlišti dějin jako všechno a všichni. I tyhle slova tady na tom serveru jednou někdo, respektive pravděpodobně nějaká forma umělé inteligence, definitivně odmaže jako dávno přežité svědectví v budoucnosti již nijak zajímavé a dokonale zapomenuté doby. Je třeba se smířit s tím, že nic není věčné, ale dokud žijem, pak nikoliv rychlost, ale zábava tím vším vítězí. Podle mě je nyní budoucnost ve video a audio pořadech, který se teď pár let nebo možná i dekád budou těšit zájmu, než je nezválcuje nějaký další, zatím netušený formát. On nemusí být nutně nový, ale jen vývojem technologie najednou velmi snadno dostupný. Nicméně nezáleží až tak na formátu, jako vždy a především na obsahu. Takže když máte co říci, volte formát vašemu srdci nejbližší a neohlížejte se na ostatní.

Peťan: Jako v přírodě. Přežijí ti silní a zdraví. Ve světě webzinů tedy přežije ten, kdo má komplexní redakci, která dokáže vytvářet kvalitní a čtivý obsah, umí reflektovat aktuální dění na scéně, reagovat na něj. Redakce, která se nebrání spolupráci s kapelami, labely a organizátory. Redakce, která zná realitu scény a je v ní naplno ponořena. V Česku toto vidím u cca 2–4 webzinů. Současná sestava Fobia zine mi přijde silná, aby veškeré nástrahy překonala a dál udávala směr české metalové publicistice.

Opat: Nějaká první fáze „úpadku“ už začala a v posledních letech několik dříve poměrně sledovaných a etablovaných webzinů skončilo, nebo aktivitu utlumilo na naprosté minimum. Řekl bych, že teď to nějakou dobu poběží zhruba ve stejné linii, kdy je těch webzinů pár, mají své věrné čtenářstvo, které si každý den ten čas na tu recenzi nebo report najde. Myslím si ale, že si webziny už nenachází příliš čtenářů nových – všichni sledují spíše sociální sítě, hledají si informace tam přímo na stránkách kapel atd. Můj dojem je, že ziny čtou hlavně lidi, kteří tak činí už řadu let, je to pro ně jakýsi zvyk. Ale ti, co rovnou na internetu naskočili socsítě, si už k webzinům příliš cestu nehledají. Ale třeba se mýlím, a bylo by to dobře.


Zveřejněno: 03. 09. 2023
Přečteno:
1320 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář