Nejbližší koncerty
  • 26. 10. 202420 let legendární Jedové chýše neboli Skleníku. Přát bla...
  • 26. 10. 2024– Arthemion – Interitus – Dark Angels – Sukkhu – Vstup: ...
  • 27. 10. 2024METAL THERAPY - Modrá Vopice (Praha) kapely: In the Abyss...
  • 28. 10. 2024Tady by se nabízelo na sebe hodit i nějákej ten halloween...
  • 08. 11. 2024Dostala se nám do rukou možnost pomoct legendárním Japonc...
  • 13. 11. 2024Švédská heavy metalová kapela Lucifer vyráží na turné, je...
  • 18. 11. 2024Benighted a Baest vyrážejí na turné a jednou ze zastávek ...
  • 21. 11. 2024https://pandemia-deathmetal.cz/ https://bandzone.cz/dysa...
TELEPATIE VI

S Rámusem a Tomášem o letošním ETEFU, kapelách, které vystoupí, areálu, který jinde nemají, i nějakých perličkách ze zákulisí.

Ahoj, letos proběhne 9. ročník festivalu ETEF, samozřejmě ve Volyni, kam od začátku patří. Nezapře návaznost na Open Helly, kterých bylo osm, takže letos ETEF svého staršího bratra předhoní. Když se ETEF v roce 2015 zrodil, napadlo tě, že tady bude ještě v roce 2024?

Rámus: Když se ETEF rodil, tak daleko jsme samozřejmě nekoukali. Chtěli jsme to znovu zkusit, navíc tehdy projevilo zájem i město, aby se metalový festival do Volyně vrátil, k tomu jsme našli společnou řeč s provozovatelem koupaliště, takže se to všechno tak nějak sešlo. Povedlo se nám sestavit pořadatelský tým, zkušenosti jsme měli, tak jsme do toho zas vletěli. Návaznost na Open Helly, ale i na dva ročníky Metalfestu, samozřejmě nelze pominout, ostatně náš hudební vkus se za ty roky neposunul. Postupně se to změnilo, město se stáhlo (na prvním ročníku bylo spolupořadatelem), ale zůstaly férové vztahy s provozovatelem plovárny, díky kterým je o návštěvníky, co se občerstvení týká, královsky postaráno, a my se o to nemusíme starat.

Kdy to s ETEFEM za těch devět let vypadalo nejhůře? V roce 2020, kdy začal řádit covid, ale i přes různé restrikce festival jako jeden z mála v ČR proběhl, byť v pozměněné sestavě? Nebo o rok později, protože v roce 2021 festival neproběhl a bylo otázkou, jestli si fanoušci po roční pauze najdou v roce 2022 do Volyně znovu cestu? Nebo když se Honza (Kapák, Rámusův bratr, spoluhráč z BOHEMYST, MASTER´S HAMMER…,spolupořadatel festivalu, majitel studia Hellsound, pozn. autor) rozhodl z organizace festu vystoupit?

Rámus: Těch adrenalinových okamžiků bylo víc. Covid v roce 2020 byl samozřejmě nápor na nervy, vsadili jsme na jednu kartu, že v létě budou opatření proti šíření koronaviru méně přísná, neustále jsme řešili kapely, protože postupem času bylo jasné, že na ty z větších dálek můžeme zapomenout, ale i tak se povedlo složit důstojný line-up a fest proběhl v pohodě a nad očekávání. V roce 2021 jsme si dali pauzu s tím, že jsme nevěděli, co bude dál. Honza se rozhodl, že už se nechce pořádáním festivalu zabývat, takže jsme pro rok 2022 pozměnili tým, který se na přípravě a chodu festu podílí, doplnil nás Tomáš, který převzal booking, a přibyli další pomocníci. Lidi si cestu našli, dokonce jejich počet vzrostl, tak jedeme dál. 

Na scénu, nebo spíše do zákulisí vstoupil nový člen organizačního týmu, který není příliš vidět, ale má velký podíl na tom, co zní z pódia. Tomáš Svatoš má na starosti booking kapel a nutno uznat, že po jeho nástupu došlo k posunu k věhlasnějším jménům, s čímž určitě souvisí i navýšení rozpočtu. Napřed ale k tvé osobě – můžeš se představit – jak ses dostal do metalového kolotoče, jak k bookování kapel, kde jsi posbíral kontakty atd.?

Tomáš: Řekl bych skoro tak dlouho, co žánry extrémního metalu vylezly napovrch zemský z útrob pekelných. Prakticky už jako malí kluci jsme kopírovali a poslouchali na kazetách, co se dalo. U nás v té době nebylo dostupné nic, a tak co nám jiného zbývalo. V době studií na vysoké škole jsem se postupně dostával i do zákulisí undergroundu. V Trutnově jsme měli věhlasný klub Trend a kámoši věhlasnou kapelu DAI. Mimochodem doporučuji i po té době, kdo ji třeba nezná, aby si poslechl album „The Advent“, které předběhlo dobu. Shodou okolností v předloňském roce byl vydaný remaster tohoto díla, a to nejen v tuzemsku, nýbrž třeba i v Jižní Americe. No, a tak k nám jezdily kapely jako Master’s Hammer, Debustrol, Root, Tormentor a další. Pak už jsem postupně vnímal i můj osobní smysl v extrémně metalové scéně, a to minimálně v rovině pomáhat jí v rámci volného času a možností. Jsem osoba komunikativně založená, takže nebyl až tak velký problém si kontakty a vztahy vytvářet. A to pokračuje do přítomnosti a věřím, že i do budoucnosti.

Který metalový subžánr, na kterých je dramaturgie ETEFU postavená, tj. black, death, thrash & doom, je ti nejbližší?

Tomáš: Jsou zde různé žánrově orientované festivaly. Některé mají fokus v deathu, jiné v thrash stylu, další v grindu, a případně se sekundárně obklopují dalšími subžánry. Náš ETEF má jednoznačně jádro v temně orientovaných žánrech s podtitulkem black. Avšak rozhodně nechceme mít sestavu kapel jednotvárnou, naopak však vyváženou a rozmanitou pro všechny naše návštěvníky, a tudíž posluchače old school stylů. Takže co mi je žánrově nejbližší, asi není potřebné dále rozvíjet. (úsměv) Rozhodně si však poslechnu jakoukoliv kvalitní hudbu. V tom nemám omezení. 

Které kapely z těch, které jsi zatím na ETEF zajistil, si nejvíc považuješ? Nejen z pohledu hudební kvality, ale i obtížnosti ji na v podstatě malý festival získat? 

Tomáš: Za těch pár roků, co jsem součástí ETEF crew, který mimochodem tvoří úžasní a zarputilí srdcaři, pro které festival není obživou či byznysem a nezpronevěřili se nikdy prapůvodu undergroundu, už těch kapel pár bylo. Nechci vytahovat jedno jméno, avšak na první dobrou mi hned vyskočí INCANTATION, DARKENED NOCTURN SLAUGHTERCULT, EREB ALTOR. Avšak je jich mnohem více. Nelovíme ty největší ryby, které hrají všude. Naší filozofií je přivézt velmi kvalitní kapely s rozumnými požadavky, které tu v Česku dlouho anebo vůbec nehrály. Jsem hrdý, že se nám to daří a že pozitivní ohlasy na ETEF i v zahraničí jsou stále větší.

Jak probíhá vyjednávání s kapelami velikosti MEMORIAM, INCANTATION, DARKENED NOCTURN SLAUGHTERCULT? Trvá dlouho, než dojde k dohodě, zjišťují si kapely, respektive jejich agenti, co je ETEF zač, ptají se na hodně věcí, berou si reference od kapel, které už ve Volyni hrály? Nebo je rozhodující akceptace honoráře?

Tomáš: Tak, jak jsem již naznačoval v předchozí odpovědi, promotéry, agenty a i větší kapely už nemusíme přesvědčovat, jestli u nás zahrají. Sami se nabízí, a to je to, co člověka mého ražení fakt zahřeje. To je třeba příklad amerických INCANTATION, které osobně travesti beru jako jednu z vůbec nejlepších koncertních kapel death metalu současnosti, což maníci potvrdili totálním masakrem i vloni ve Volyni. DARKENED NOCTURN SLAUGHTERCULT, to byl a stále je dojemný příběh, kdy po složitých zdravotních problémech Onielar, kdy kapela tři čtyři roky vůbec nevystupovala, se rozhodla jeden z vůbec prvních comeback koncertů učinit zrovna u nás. A kdo tam byl, sám ví, o čem mluvím, Bylo to vystoupení, které se pamatuje na celý život.  

S jakými nejzvláštnějšími požadavky od nějaké kapely jste se setkali? Většina lidí asi tuší, že kapely mají ridery, ve kterých mají uvedeny požadavky na jídlo a pití, plus samozřejmě požadavky na techniku, světla, ale mě zajímají spíš ty seznamy potravin a nápojů… (úsměv) Stane se, že si někdo přeje něco, co se ani obstarat nedá? 

Tomáš: Trochu jinak, budu dodržovat důvěrnost informací a nebudu jmenovat. Třeba přijela jedna kapela a den před vystoupením, které však bylo koneckonců povedené, nám borci vychlastali většinu zásob, které byly připravené pro ostatní kapely. U některých požadavků se i pobavíme, protože část věnovaná chlastu někdy bývá popsána důkladněji, tudíž důležitěji, než samotné požadavky na vystoupení. Většinou však bývají požadavky standardní a kapely ke všemu přistupují velmi profesionálně a odpovědně.

Rámus: No někdy si kapely myslí, že jsou asi největší na světě, a tak je nutné veškeré detaily vykomunikovat do roviny spokojenosti souboru i pořadatele. Je to ale kapela od kapely různý. A občas překvapí, co hodlá kapela vypít, ale ono se pak ukáže, že to, co nám přijde jako nápojový lístek pro svatební hostinu, stihne pět Norů nebo Švédů požít za jeden večer. Ale buď den před vystoupením, nebo až po něm. Neřešili jsme, že by šli seveřané na stage našrot. (úsměv) I když někdy tam nějaký potomek trolla stihne za hodinku vypít pět plechovek piva. (úsměv)

Pojďme na letošní line-up. Vévodí mu MEMORIAM, což je kapela, která v Česku moc často nehraje. Je to zatím největší jméno, které se na ETEFU objevilo, muzikanti, kteří hráli v legendárních kapelách… Bylo složité splnit jejich podmínky, když si odmyslíme finance?

Tomáš: MEMORIAM jsou staří dobří harcovníci, kteří nemají potřebu jakkoliv se podbízet a znají svou cenu. Už jsme s nimi byli v kontaktu vloni, takže jsme pouze jejich vystoupení doladili k dohodě. Umí si také informace obstarat, a tak bych tady i chtěl poděkovat Čurbymu (Obscene Extreme), který na nás podal pozitivní reference. A pak už nebylo o čem. (úsměv)

Opět jste vytáhli z rukávu norské kapely, rovnou tři, DOLD VORDE ENS NAVN, KOLDBRANN, BLODHEMN. Z Norska už se ve Volyni objevila řada skupin – dá se říci, že má ETEF na tamní scéně už nějaké jméno, že si kapely mezi sebou řeknou, že to na jihu Čech funguje a byť jde o menší akci, má smysl tam vyrazit a užít si takovou kratší dovolenou?

Rámus: Z Norska už jsme přivítali řadu kapel, věříme, že k oboustranné spokojenosti. Obecně si myslím, že nejen Volyně, ale Česká republika má mezi norskými muzikanty, kteří vesměs hrají v několika kapelách a znají se mezi sebou, dobré jméno. Sice si ty, které hrají na festivalech naší velikosti nebo v klubech, neodvezou balík eur, ale odvezou si zážitky a hlavně jim u nás chutná nejen naše pivo. (úsměv) 

Tomáš: ETEF bez blacku nemůže existovat, black bez skandinávských, tudíž hlavně norských kapel neexistuje. Takže je to vlastně povinnost vždy někoho ze severských končin dotáhnout. Ke všemu ta nekonečná kvalita, která se tam nachází, je vždy zárukou zážitku. A opět se oklikou vracíme k naší ETEF filozofii neokoukaných a zároveň špičkových interpretů. DOLD VORDE ENS NAVN, kapela ze současných i bývalých členů ikon jako DØDHEIMSGARD, VED BUENS ENDE, AURA NOIR, ULVER, SATYRICON, u nás ještě nehrála. A věřte, toto bude opravdu velké! KOLDBRANN, strašnou dobu nehráli, v srpnu vydají po 11 letech nové album. A na BLODHEMN bych rád upozornil. Za mě jedna z nejvíce nedoceněných kapel žánru. Bude to mrazivě nordická jízda na volyňském koupališti.

Areál koupaliště má nezpochybnitelný půvab, který přispívá k tomu, že se návštěvníkům na ETEFU líbí a většina se jich rok co rok vrací – a často říkají, že je to nejen kvůli muzice, ale právě díky hezkému prostředí. Kde jinde můžou sledovat kapely z bazénu a stanovat zadarmo přímo v areálu. Většina čtenářů těchto řádků asi bude tušit, o čem je řeč, takže kromě již vyzkoušeného a fungujícího – chystají se na letošek nějaké změny? Případně na co byste rádi fanoušky upozornili, aby všechno proběhlo v klidu a pohodě…

Rámus: Jak píšeš, areál na koupáku je skvělým místem pro letní festival. Na pódium je vidět nejen z bazénu, ale i z travnatých ploch, kousek od stage jsou party stany a další místa, kde se dá sednout a v klidu nabrat síly. Změn příliš nebude, vše fungující a vyzkoušené zůstane zachováno, navýšena bude kapacita pánských WC a v areálu přibyla nová pergola. Možná se změní nějaké detaily, o kterých budou návštěvníci informováni v programech, které obdrží u vstupu. Jen bychom je chtěli poprosit, aby dodržovali stanovená pravidla, která nejsou nikterak omezující.
 
Tomáš: Přál bych si hlavně dobré počasí a celý průběh festivalu bez jakéhokoliv zranění. To je základem spokojenosti všech. Samotný areál, zázemí, levno či zadarmo, to je naše další devíza. Ještě zmíním jednu věc, „meet & greet“ stan nemáme, protože kapely slezou z pódia a stávají se ihned jedním z účastníků davu. Takže focení a pokec s nimi následuje přímo u piva.

Na jakou kapelu se letos nejvíce těšíte, respektive na jakou jste nejvíce zvědaví? 

Tomáš: Na všechny, protože line-up je složený ze samých skvělých jak zahraničních, tak tuzemských kapel. Abychom nezapomněli na dalšího headlinera, polské HATE, naprosto skvělý rumunský DORDEDUH, českoamerickou legendu MASTER, výborné pekelné thrashery NOCTURNAL, opět další poprvé u nás v podobě OKKULTIST s fakt „povedenou“ zpěvačkou, rakouský HEIDNIR. Z československých bych rád zmínil FLESHLESS, RAMCHAT, ALTARS ABLAZE, STÍNY PLAMENŮ a další… Aaaa, to by mi kluci neodpustili, samozřejmě domácí BOHEMYST, kteří již mají natočené nové album. Takže zdar ve Volyni.

Rámus: S ohledem na to, že všechny kapely pečlivě vybíráme, mohl bych říct, že se těším na všechny, i když je mi jasné, že v tom festivalovém varu jich stihnu zhlédnout jen pár a jen části jejich setů. Rád bych samozřejmě viděl MEMORIAM, norské blackovky, HATE, takže všechny headlinery, ale těším se i na ty další, tuzemské nevyjímaje. Z těch bych vyzdvihl ALTARS ABLAZE, což je parta tvořená zkušenými borci a jejíž album je zabijácké. A STÍNY PLAMENŮ odehrají speciální set, v němž zazní songy UMBRTKY, což bude určitě taky silný zážitek. 

https://www.facebook.com/eteffest/
http://etef.cz/


Zveřejněno: 07. 07. 2024
Přečteno:
1028 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář