Nejbližší koncerty
  • 23. 10. 2024Monster Magnet – považovaní za jednu z nejkreativnějších,...
  • 26. 10. 202420 let legendární Jedové chýše neboli Skleníku. Přát bla...
  • 26. 10. 2024– Arthemion – Interitus – Dark Angels – Sukkhu – Vstup: ...
  • 27. 10. 2024METAL THERAPY - Modrá Vopice (Praha) kapely: In the Abyss...
  • 28. 10. 2024Tady by se nabízelo na sebe hodit i nějákej ten halloween...
  • 08. 11. 2024Dostala se nám do rukou možnost pomoct legendárním Japonc...
  • 13. 11. 2024Švédská heavy metalová kapela Lucifer vyráží na turné, je...
  • 18. 11. 2024Benighted a Baest vyrážejí na turné a jednou ze zastávek ...
LLYR

22. 6. 2024, Čermná u Sušice – Bouda

14. ročník Magick Musick festivalu je minulostí, a tak je na čase shrnout dojmy. Letošní setkání se vyznačovalo nekompromisním výběrem interpretů, kdy pořadatel svéhlavě vybral kapely srdcem, nikoliv za účelem hospodárného výkazu kladných čísel. Tenhle fakt se odrazil na návštěvě, která opticky byla menší než v minulých letech. Co ale nechybělo, a přiznám se, že mně jako žánrovému chameleonovi vyhovovalo, bylo pestré hudební menu, která nabídlo nejeden klenot.

Sobota 22. 6. 15:00 výkop s Gruzií. Tím pádem první vystupující CHANDROID to musel zvládnout beze mě a nepochybuju o tom, že to dal. Druzí, místní, DELEO OMNE začali po fotbalové remíze a mně se nedařilo odpoutat se myšlenkově od faktu, proč to tam ti naši nedotlačili, a tak místo bicích a kytary mi běhal před očima míč. Nějak jsem se na vlnu DELEO OMNE nenaladil. Nechme to na příště. Poslední vystoupení uvnitř Boudy obstarali UKWXXX, kteří téměř přehráli svou novou desku, která je parádní. Todd svojí kytarou diktoval, vrstvil a dělal další kejkle, zatímco mu Petr na bicí minimalisticky sekundoval. Všechno to celkově dávalo smysl. Chytře vystavěným songům nechyběly znepokojivé momenty, ale zároveň to byl šlapající rokec, který u nás takhle nikdo nehraje. Výborné!

První kapelou na venkovní stagi byli doometaloví romantici LLYR. 90s doom/death se vším špatným i dobrým, co k tomu patří. A špatného na tom nebylo nic, jelikož ten, kdo vyrůstal jako já a členové kapely na AMORPHIS, PARADISE LOST apod., musí být z počínání LLYR spokojený; já byl. Výborný byl zvuk, velmi dobrý výkon podal zpěvák – celkově spokojenost. Ostřejší metalové okno doplňovali v lineupu MINDWORK, ale jelikož jsou MINDWORK hravou kapelou, ta tvrdší poloha se střídala s melodickou, kdy na prastarý CYNIC „Focus“ základ byly řemeslně nabalovány vlastní vize, které se mnou ale už dnes nic moc nedělají, mmj. nemám rád dlouhá sóla. Nicméně sluch mi ještě slouží, a tak i když se mi kapela netrefuje do vkusu, slyšet bylo, že muzikanti jsou to šikovní.

Vrcholy večerního klání byly dva. Prvním byli DYING PASSION. Na jejich konto stačí napsat jedno slovo – kvalita. Šumperští předvedli naprosto profi vystoupení, složené ze samých silných skladeb a kromě precizních výkonů nelze nezmínit báječnou Zuzku, která svým hlasem a pozitivní energií opanovala prostor. Ač jiní stylem, podobně mě smetli B4. Kapela, kterou se vyplatí sledovat, ale jak už teď vím, je potřeba ji vnímat ze dvou úhlů pohledu. Koncertní tvář je mnohem víc rocková než ta studiová pulzující elektronikou. B4 je natolik hravá a aranžérsky pestrá parta, že u některých skladeb (třeba „Rukáv“), které znám z desky, jsem půl jejich stopáže přemýšlel, co že to je za song. B4 hráli naprosto originální space bigbít z jiného světa a fans to náležitě ocenili, tohle bylo velmi, velmi silné.

Závěr obstarali ARROGANT TWINS, kteří srandu nezkazí. Na uzavření fesťáku nenajdete lepší kapelu. Dvojčata hrají jak k tanci, tak k poslechu. Nešetří vtipnými proslovy, vysází chytlavé punkrockové pecky, které nejsou blbé a dobrá nálada je na světě. Ještě až se naučí řídit heslem „v nejlepším skončit“, budou téměř bez chyby a ozdobou všech dobrých festivalů.

A to je konec. Možná i konec existence celého festivalu? Nějaké takové temné zvěsti se podprahově šířily areálem, ale dejme tomu pár dní, týdnů, měsíců… ono to nějak dopadne. Berry to vymyslí. Každopádně kdyby na mapě zmizel festival, na kterém jsem posledních dvanáct let nechyběl ani jednou, bylo by mi to líto.


Zveřejněno: 27. 06. 2024
Přečteno:
1338 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 07. 2024 08:12 napsal/a Berry
Video report.
Maestro, tady alespoň včera zveřejněný video report: https://youtu.be/mori2op__g0
06. 07. 2024 15:59 napsal/a Pekárek
Natvrdo jsem zvažoval, že přijedu, nevyšlo to. Sorry. Držím palce! K tomu, co jste napsali, nemám asi moc co dodat...
01. 07. 2024 14:41 napsal/a Berry
Přesycenost a nekonečný spektrum akcí.
Přesycenost je jasná a asi "vítěz" toho všeho, ale k ní přispívá právě to nekonečný spektrum akcí. Jsou to všechno takový zdánlivý střípky, který se skládají, až je to na samý hraně nebo už za ní. Tohle nemá být žádná výtka, je to prostý fakt – jak na těch osvícených velkých festivalech, tak na těch osvícených městských slavnostech dneska hrají právě i ty "menší" kapely, a byť jsou samozřejmě v menšině, to jistý srovnání tím pádem není úplně mimoběžný. Takhle, striktním pohledem to mimoběžný asi je, ale z pohledu někoho, kdo kapely předřazuje daleko před nějakou ideu či snad ráz akce, už být vůbec nemusí (jinými slovy, chci vidět konkrétní kapelu a je mi úplně jedno na jakém typu akce). Těch pohledů a úhlů je prostě hodně. Jinak dobrý postřehy, je super, co jste vybudovali a jak se klubovým festivalům v Písku daří. Malý akce byly vždycky určitou alternativou, a to platí i u vás, byť je žánr víceméně pevně daný.
01. 07. 2024 11:26 napsal/a Peťan
Souhlas, ale...
...víceméně souhlasím s tím, co Berry píše, sám o tom vím dobře svoje, důvodem může být přesycenost lidí, ale určitě ne akce typu městských slavností. apod. A dokonce ani velké akce typu BA, apod. Tohle přece nejde vůbec srovnávat, protože ty i já děláme akce pro úplně jinou cílovku a ten, kdo jde raději zdarma na program, který mu připravilo město, anebo je toho názoru "že na tom Brutálu přeci jen za 5k uvidí tolik a tolik kapel světového formátu, které mu ty nebo já nikdy nemohou dopřát a nebo jen jednu či dvě, ale za nepoměrně vysoký peníz", takovýmu člověku byly undergroundové akce jakéhokoliv typu vždycky volný a vždy budou. Problém nevidím ani ve věku návštěvníků tak, jako dřív. Zcela bezesporu dorostla nová generace a mladých chodí fakt dost. A za hranicemi je ten poměr ještě výraznější, což je prostě skvělý. Jednoduše je těch akcí moc a lidé si (stejně jako my) prostě vybírají. V létě to platí dvojnásob... Dokud člověk nedá lidem dost dobrý důvod aby na koncert či festival přijeli, tak je to vždy cesta do záhuby. Sám to vidím u nás, kdy festivaly nám fungují skvěle (musím zaklepat) a při rychlém vyprodání si vždy uvědomím, že ty dlouhé hodiny přemýšlení nad tím, jak ten line-up poskládat tak, aby fungoval jako magnet, stály za to. A pak uděláme samostatný koncert podobně kvalitní kapely, ale návštěvnost bývá na hraně udržitelnosti a mnohdy pod ní. Těch faktorů je prostě hodně, jen si nemyslím, že jsou to akce o kterých píše Berry. Každopádně držím s Boudou palce. Těch pár ročníků, co jsem v minulosti zažil, mě vždy fakt bavily a to i přes to, že line-up mě (až na pár kapel) nebavil nikdy, což je asi unikát v mém případě :-))) Bohužel, poslední roky díky termínovým kolizím mám áčko, ale pokud bude derniera jak píše Bhut, tak bych rád byl u toho i v případě, že tam bude hrát celá alternativní-multi scéna :-) Držím palce!
28. 06. 2024 19:52 napsal/a Standa / Mrtvý kraj
Eternal
Je to o tom, jak se na moment cítíš, když jsi něčeho jedinečnýho součástí. Pokud ten moment najdeš, tak trvá věčně, ale rád si ho za rok osvěžím ... ❤ Bouda