ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Rozhovor převážně o jedné skladbě, jejíž vznik přibližuje zpěvák Michal „Sepp“ Kusák.

Ahoj Michale! Od našeho posledního povídání, které probíhalo v souvislosti s vydáním EP „Empires Of The Mind“ uplynula dvě léta a tebou tehdy avizovaná specialitka v podobě singlu „The Post-Humanist Delusion“ je čerstvě na světě. Co se u vás v mezičase dělo? 

Celkem hodně věcí. V první fázi jsme se věnovali hlavně propagaci „Empires Of The Mind“, přece jen šlo o návrat na scénu po dlouhé době. Tomuto „comebackovému“ EP se dostalo pozitivního přijetí a to nás ještě více namotivovalo k práci na „The Post-Humanist Delusion“. Samotné skládání nám šlo celkem od ruky, byť v průběhu došlo k několika iteracím a úpravám, nicméně nejvíce času nám pak zabrala samotná realizace nahrávky, zejména bicích.
Postupně jsme oslovili tři zahraniční bubeníky – se dvěma to nedopadlo, oba to z různých důvodů během procesu odpískali. V obou případech to vedlo ke zpoždění v řádu měsíců, což bylo celkem frustrující, protože EP „The Post-Humanist Delusion“ mohlo být venku možná i o rok dříve. Ale třetí pokus vyšel a nahrávku jsme mohli zdárně dotáhnout do konce.
Další novinkou je, že se k nám přidal Tomáš Ledvina (HEAVING EARTH), a tím pádem má SUPREME CONCEPTION regulérního basáka. A to ne jen tak ledajakého, což je, doufám, z nahrávky slyšet.

V recenzi nacházím hned dva důvody, proč lze nahlížet na novinku jako na něco speciálního. Prvním z nich je zcela určitě velkorysá minutáž díla. Bylo od začátku v plánu pojmout to takhle rozmáchle, nebo se to tak nějak samovolně vyvrbilo?

Formát jedné dlouhé skladby jsme měli v plánu od začátku. Chtěli jsme posunout muziku SUPREME CONCEPTION dopředu v mnoha ohledech a ambiciózní stopáž byla jedním z aspektů. Já osobně poslouchám hodně progresivního rocku a metalu, kde dlouhé a komplexní skladby nejsou nic zvláštního, spíš naopak. A nesmírně si užívám, pokud se nějaká dlouhá skladba opravdu povede. Podobně to pak vnímám i v rámci technického death metalu, kde se pohybuje spousta nadupaných muzikantů a talentovaných skladatelů, čili potenciál tvořit podobně pojaté epičtější kusy tu je (byť se do delších věcí málokterá tech deathová kapela pouští). A do této skupiny si dovolím zařadit i Martyho.
Postupně jsme tedy dospěli k určité vizi, čeho bychom chtěli v případě „The Post-Humanist Delusion“ dosáhnout, a určitě máme radost, co z toho ve finále vzešlo. Rozhodně si myslím, že Marty se tu skladatelsky a aranžérsky vytáhl – vedle kytar složil i veškeré orchestrální aranže a motivy pro nemetalové nástroje. Hudební stránka tedy plně odráží jeho vizi. A když k tomu ještě přidáme vklad ostatních lidí, co se na skladbě podíleli – konkrétně Tomáš Halama (HEAVING EARTH, ALTARS ABLAZE, aranže bicích linek), Eugene Ryabchenko (FLESHGOD APOCALYPSE, nahrání bicích), Tomáš Ledvina (HEAVING EARTH, basové linky), Michal Worek (pomoc s finální podobou orchestrací) nebo Zdeněk Kaplan jr. (GRAPEFRUIT ASTRONAUTS, asistence při nahrávání kytar) – tak mám, při vší skromnosti, pocit, že se nám povedlo v rámci SUPREME CONCEPTION něco celkem výjimečného.

Tím druhým důvodem je právě zmíněný respektovaný bubeník Eugene Ryabchenko. Jak se vám podařilo přesvědčit tohoto borce ke spolupráci? Plácli jste si i ohledně budoucnosti, nebo se jednalo o jednorázovou záležitost? 

Musím říct, že Eugene nám ve finále vytrhl trn z paty. Poté, co nevyšla spolupráce s předchozími dvěma oslovenými bubeníky (jen pro úplnost, Aaron Stechauner tentokrát na našem seznamu nebyl), jsme byli trochu skeptičtí, zda toho bude vůbec někdo schopen. Avšak Eugene – kterého nám navrhl Tomáš Halama – se ukázal jako neskutečný profík. Je pravda, že nemusel bicí aranže vymýšlet od nuly, protože mu je předpřipravil právě Tomáš Halama, ale naučit se ten materiál a nahrát jej na takové úrovni nebyl rozhodně jednoduchý úkol. Pro zájemce doporučuju mrknout na video, které Eugene vypustil ven koncem prosince. Z něj je zřejmé, co nahrávání bicích pro „The Post-Humanist Delusion“ obnášelo.
Jednalo o jednorázovou spolupráci, o budoucnosti jsme se zatím nebavili. Eugene je dost vytížený a za sebe ještě nedokážeme říct, kam nás zavedou nové skladby a jaký styl bicích bude pro novou tvorbu zapotřebí. Každopádně Eugene je nejen profík, ale i velmi talentovaný a mimořádně disciplinovaný muzikant, a pro nás to byla obrovská zkušenost spolupracovat s někým takovým.

Nevyděsila ho délka a náročnost písně? (úsměv)

To je dost možné, protože těch not a motivů je tam opravdu hodně, stejně jako změn a nestandardního počítání, to vše v tempu 240bpm. To sice rámci tech death metalu není tak výjimečné, ale který bicman by chtěl podobné věci v tomto tempu hrát víc jak 10 minut téměř v kuse? Myslím, že nás musel chvílemi proklínat (úsměv), ale jak jsem říkal, je to profesionál, který to nejen dotáhl do konce a s výborným výsledkem, ale současně pro nás udělal i zmíněné play through video.

Každopádně zůstává faktem, že jste potřebnou osobu nalezli znovu mimo hranice Česka. Nevidíš u nás bubeníka, který by vyhovoval požadavkům SUPREME CONCEPTION?

Obávám se, že zatím nevidím. Dva pokusy proběhly i v rámci místní scény, ale s nulovým výsledkem. Řeknu to ale trochu jinak – několik velmi šikovných bubeníků se u nás najde. Problémem je jejich celkově malý počet, takže ti nejlepší už jsou aktivní rovnou v několika kapelách, a tahat je do dalšího hudebního podniku ve finále nepomůže nikomu. A SUPREME CONCEPTION potřebují technicky špičkového bubeníka, který už bude hrát mezinárodní ligu a kapela pro něj bude priorita. A k tomu jsou nutné ještě další ingredience: spolehlivost a určitá disciplína, tedy věci, na nichž si zakládáme i ve svých dalších kapelách (HEAVING EARTH, ALTARS ABLAZE).
Tím pádem se výběr dost zužuje. Nicméně budu moct rád, pokud se mýlím a najde se bubeník, který má zájem hrát tech death na co nejvyšší úrovni. Pak jsme schopni nabídnout zajímavé hudební dobrodružství, protože aktivních tech deathových kapel srovnatelných se SUPREME CONCEPTION u nás moc není. Pokud si tedy někdo troufne přehrát bicí party z „Empires Of The Mind“ a „The Post-Humanist Delusion“ a chce tento materiál hrát naživo, tak ať se nám ozve, určitě to rádi zkusíme.

Sice leccos naznačuje název skladby, přesto bych byl moc rád, kdybys nám příběh „The Post – Humanist Delusion“ trochu více přiblížil…

Přesně tak, téma nastiňuje už samotný titul skladby, ovšem interpretací může být víc. Jednou z nich jsou deziluze lidí, co věřili ideálům humanismu, v sílu rozumu a schopnosti lidské společnosti (případně civilizace jako celku) se posouvat dopředu. Nebo lze za post-humanistický klam považovat i náboženství a obecně víru v „něco víc“.
Text této skladby je více introspektivní v porovnání s těmi na „Empires Of The Mind“. Rozhodně není optimistický. Naopak otevírá otázky a odhaluje pochybnosti nad tím, jaké volby děláme, ať už individuálně ve svých soukromých životech, nebo na společenské a civilizační úrovni. A co pak s důsledky, ať už těmi očekávanými, nebo těmi nečekanými. A nejde jen o minulé volby, ale také o ty, co máme teď, nebo co nás čekají v budoucnu jako důsledek rozhodnutí minulých. Je to svým způsobem jakýsi dovětek k tématům otevřeným na předchozím EP. Plus má i určitou osobní rovinu.

Jestli se nepletu, tak by teď mělo následovat plnohodnotné album. Mají tyto plány už nějakou konkrétní podobu, například v jaké to bude sestavě, či snad dokonce předpokládané datum vydání?

Tak daleko ještě nejsme, nicméně Marty má momentálně rozpracováno pět skladeb a ohledně konceptu alba máme taky jasno. Také můžeme potvrdit, že do další nahrávky jde stejná trojka – Marty (kytary), Tomáš Ledvina (basa) a já (vokály). Post bubeníka je zatím otevřený, nicméně snad to tentokrát nebude taková anabáze jako v případě „The Post-Humanist Delusion“. Jak jsem zmínil, ideální by samozřejmě bylo mít bicmana, se kterým bychom mohli hrát i živě, ale na to snad taky časem přijde. Materiálu budeme mít dost.

Co plánují SUPREME CONCEPTION pro rok 2024?

Počítám, že většinu tohoto roku strávíme psaním a pilováním nového materiálu, a pokud půjde vše dobře, deska by mohla být připravena na rok 2025. Nechceme ale nic uspěchat, takže bude-li potřeba času víc, aby finální podoba byla přesně dle našich představ, tak termíny posuneme. Důležitý bude výsledek.
Věnovat se budeme i propagaci „The Post-Humanist Delusion“. Myslím, že bude například zajímavé udělat Martyho kytarové play through video. Možná přijdeme i s další vizualizací tohoto songu. Živé hraní v plánu pro tento rok není. Což ale nevnímáme jako problém, protože ten prostor využijeme pro psaní nových songů. A pak se uvidí (úsměv). Díky za rozhovor!

RECENZE

Facebook
Bandcamp
Spotify
Instagram


 


Zveřejněno: 04. 02. 2024
Přečteno:
436 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář