Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

Souhrn zajímavých alb, která vychází v březnu 2023 + tipy na koncerty.

Bury

PRIMITIVE MAN & FULL OF HELL (USA) – „Suffocating Hallucination“ 
Death/slugde, grindcore, Closed Casket Activities 
PRIMITIVE MAN z Denveru hrají deathmetalové bahno. FULL OF HELL z Marylandu zase grindcore nehrubšího zrna. 3. března vyjde u příležitosti společného turné jejich společné LP, které ale nebude klasickým splitem. Těch pět skladeb totiž kapely hrají dohromady a vznikla tak v podstatě nová hybridní kapela. Tohle bude nářez. 

OBJECT OF AFFECTION (USA) – „Field Of Appearances“ 
Alternative, Profound Lore Records 
Alternativní OBJECT OF AFFECTION z Los Angeles vydají 3. března desetiskladbový debut, na kterém se producentsky podílel Alex Newport (FUDGE TUNNEL, NAILBOMB). 

DOWNFALL OF GAIA (Německo) – „Silhouettes Of Disgust“ 
Blackened crust, Metal Blade Records 
Osm skladeb temného crustu vyjde 17. března. Šesté album v patnáctileté kariéře nabídne směs punk/hardcore a post-black metalu. 

CHELSEA GRIN (USA) – „Suffer In Heaven“ 
Deathcore, ONErpm 
CHELSEA GRIN vydají 17. března „Suffer In Heaven“, které je druhou částí dvojalba navazující na listopadovou „Suffer In Hell“. Bude obsahovat osm agresivních skladeb. 

OV SULFUR (USA) – „The Burden Ov Faith“ 
Blackened deathcore, Century Media Records 
Desetiskladbový debut nové kapely bývalého frontmana SUFFOKATE se objeví 24. března. 

ROTTEN SOUND (Finsko) – „Apocalypse“ 
Grindcore, Season of Mist 
Finští grindeři ROTTEN SOUND patří ke špičce žánru. Tuto svou pozici, kterou budují třicet let, se budou snažit uhájit novou deskou. Ta vyjde 31. března a bude obsahovat osmnáct krátkých a extrémně agresivních pecek. 

PUSCIFER (USA) – „Existential Reckoning: Re-Wired“ 
Alternative rock, Puscifer Entertainment 
Alternativně experimentální těleso, poskládané kolem frontmana TOOL Maynards Jamese Keenana, míchá elektroniku, post-industrial a alternativní rock. Venku už jsou čtyři alba a právě to poslední se po necelých třech letech dočká remixového bratříčka. Tucet skladeb si dle svého poupravili např. Trent Reznor a Atticus Ross (NINE INCH NAILS), Troy Van Leeuwen z QUEENS OF THE STONE AGE nebo bubeník AT THE DRIVE-IN/SPARTA Tony Hajjar. Vyjde 31. března. 

Tipy na koncerty:
3. 3. CONFLICT, ANGRY BRIGADE – Praha, 007 
9. 3. Rebelion Tour 2023 (MADBALL, H2O, DRAIN, THE TAKE atd.) – Ostrava, Barrák 
25. 3. OTTONE PESANTE, GRIDE, MASÁŽ, MASSOLA – Ostrava, Klub Brno 
31. 3 VERRAT, KRONSTADT, MARNÖ – Rožnov pod Radhoštěm, Vrátnice 

 

Jindra 

LAMP OF MURMUUR (USA) – „Saturnian Bloodstorm“
Black metal, Argento Records, Not Kvlt Records
LAMP OF MURMUUR hrají syrový black metal, který je neuvěřitelně melodický. Vrstvením účinného muzikantství drží krok s black metalem devadesátých let, zpěvem nabízí paletu primitivních ječivých zaklínadel. Na zatím posledním albu „Submission and Slavery“ je zřejmé, že jim není cizí ani gothicrockový přístup, obzvláště postupy THE SISTERS OF MERCY jsou poměrně výrazné, nebo punková rozdováděnost. To celé zasazené do lo-fi rámečku tvoří skvělý kontrast syrovost/melodičnost s analogovým duchem.

DEPECHE MODE (UK) – „Memento Mori“ 
Synth-pop, new wave, Columbia, Mute
„Memento Mori“ (na obalu alba jako „Memento|iɿoM“) je patnácté studiové album elektronických mágů (na obalu nového alba je název kapely stylizován jako DEPECHE|ƎᗡOM) a vyjde 24. března 2023 u společností Columbia a Mute. Album produkovali James Ford a Marta Salogni. Předcházel mu singl „Ghosts Again“ a bude prvním studiovým albem DEPECHE MODE, které vyjde po smrti spoluzakladatele a klávesisty Andyho Fletchera, který zemřel 26. května 2022.

PRIMITIVE MAN / FULL OF HELL (USA) – „Suffocation Hallucination“
Doom/sludge/noise, Closed Casket Activities
Jaro přináší další pokračování těžkého, nenávistí poháněného doom/sludge denverských PRIMITIVE MAN, tentokráte na splitu s dalším bouracím kladivem FULL OF HELL z amerického Marylandu. Tvorba těchto dvou těles nemá za úkol přinášet radost, ale má za cíl drásat a dostat se pod kůži ať už melodií, samotnou délkou zlověstných skladeb, instrumentální zpětnou vazbou nebo noise halucinacemi. 

ROTTEN SOUND (Finsko) – „Apocalypse“
Grindcore, Season of Mist
Finské ROTTEN SOUND, kteří svou kariéru zahájili již v roce 1993, považuji za nástupce nesmazatelné stopy, kterou zanechali NASUM. Více než přátelství mezi oběma kapelami se projevilo i tím, že vokalista ROTTEN SOUND Keijo Niinimaa (aka „G“, mrk, mrk) nahradil Mieszka Talarczyka v roce 2012 během jednorázového turné k 20. výročí NASUM. Nasraní veteráni grindové scény plivnou světu do ksichtu svým 8. albem.

Tipy na koncerty:
17. 3. NEUROTIC MACHINERY, DELEO OMNE, VIOLENCE BY NATURE, SECOND BREATH, XENOGOD - Sušice, Sokolovna 
25. 3. TENGRI, LUT, IIII - Písek, Divadlo Pod Čarou 

 

Opat

SPIRIT POSSESSION (USA) - "Of the Sign..."
Black metal, Profound Lore Records
Asi nejočekávanější deskou března pro mě je druhý počin americké dvojice SPIRIT POSSESSION. Eponymní debut vyšel v roce 2020 a potěšil dávkou staroškolského, heavy metalem opředeného black metalu, při jehož poslechu mi na mysl okamžitě přišli krajané FUNEREAL PRESENCE. Po třech letech se duo vytasí s devíti novými skladbami pod nánosem dalšího podivného, ale zároveň poutavého obalu Luciany Lupe Vasconcelos. Deska vyjde na CD i LP u slovutných Profound Lore Records poslední březnový den. O něco později, 2. května, SPIRIT POSSESSION navštíví Prahu ve společnosti ANTICHRIST SIEGE MACHINE, což si nenechám ujít.

LAMP OF MURMUUR (USA) - "Saturnian Bloodstorm"
Black metal, Argento Records
Americký romantik M. se po dvou letech vytasí s novou deskou a vzhledem k tomu, jak skvělým počinem byla "Submission and Slavery" s velice svojským přístupem i zvukem, tak se nelze netěšit. Více k desce napsal výše Jindra, já si dovolím jen připomenout, že loni v Praze to LAMP OF MURMUUR naprosto rozsekali. Album vyjde 26. března.

ENSLAVED (Norsko) - "Heimdal"
Progressive metal, Nuclear Blast
ENSLAVED zůstávají vysoce studiově plodní a zatímco živě se věnují zejména starým počinům (viz loňské skvělé provedení debutu "Vikingligr veldi" v Bergenu), na deskách zůstávají věrní výrazivu z posledních let, kdy se od vikinského black metalu přesunuli do progresivních vod. Neznamená to, že by na blackové trylkování úplně zanevřeli, ale jedná se o sofistikovanější a klidnější záležitost. Předzvěst v podobě v lednu vydaného EP "Forest Dweller" dopadla dobře, takže i na téměř padesátiminutovou dlouhohrající desku se těším. Vyjde už 3. března u Nuclear Blast na CD i LP.

KEEP OF KALESSIN (Norsko) - "Katharsis"
Melodic black/death metal, Indie Recordings
Poslední tip dávám spíše ze zvědavosti a z důvodu, že KEEP OF KALESSIN se vrátí s novou řadovkou po dlouhých osmi letech. Norové mě výrazně bavili naposled před rokem 2010 s deskami "Armada" a "Kolossus", neočekávám tedy, že by mě nějak výrazně odbourali, ale šanci novince "Katharsis" dám, ačkoli má tedy hrozný obal. Na LP, CD i kazetě album vydá 24. března firma Back on Black.

Tipy na koncerty:
3. 3. CARPATHIAN FOREST - Vídeň (AUT), Escape
21. 3. AZAGHAL, CORPUS CHRISTII, LIBER NULL, SIDIOUS - Brno, Melodka
25. 3. CANNIBAL CORPSE, DARK FUNERAL - Praha, Hala 13

 

Kubina

BLACK RABBIT (Nizozemsko) – „Hypnosomnia“
Thrash/death metal, vlastní náklad
Dostal jsem opravdu velkou chuť na nějaký letošní thrash metal, protože zatím toho tento krásný metalový subžánr v roce 2023 moc nenabídl. Klasicky projíždím metal-archives.com. Naprostá většina nahrávek je ztráta času. Nakonec nejvíce zaujal koktejl thrashe a deathu v podání kapely BLACK RABBIT. Holanďané 23. března vyplivnou debutovou desku „Hypnosomnia“. Ochutnávky bych mohl přirovnat k THE HAUNTED ze Švédska. Není to pouze tupa tupa kolovrátek. Stejně jako Švédi si potrpí na hravější sekery. Avšak zvuk zní daleko více archaicky. Možná záměr zalíbit se old school maniakům. Pro českého fanouška bude nemalou zajímavostí, že v kapele bubnuje Max Hendriks. Paličkář totiž do toho řeže i v GRINDPAD, kteří minulý rok posbírali dost vavřínů při pražském festivalu Kafest.

Tipy na koncerty:
10.-11. 3. Heavy Metal Thunder III (AMBUSH, ATTIC, STALLION, HIGH SPIRITS a další) - Písek, Divadlo Pod Čarou
17. 3. ZPUTNIK, V.V.Ú., BIJOLIT, KT BANDITS – Klatovy, Falcon


Zveřejněno: 01. 03. 2023
Přečteno:
1416 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář