Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

S Ivošem Plačkem o všem, co se kolem projektu plného zvučných jmen (Plaček, Hrnčál, Valenta, Šakal, Chymus, Silenthell…) událo.

Ahoj Ivoši. Můžeš krátce popsat zdroj projektu (nevím, jestli mluvit o kapele) – kdy jste poprvé o PETROLEU začali uvažovat, co vás k tomu vedlo, jak se postupně připojovali muzikanti?

Ahoj a velký DÍK za prostor! PETROLEUM byl od začátku studiový projekt a vznikl někdy na jaře 2018, na popud Mirka Valenty, který se po dlouhých 15 letech stěhoval z Anglie do ČR a kontaktoval mě, jestli bych s ním neudělal 3 věci, že má nějaké nápady a potřeboval je zrealizovat od aranží až po výslednou produkci. Já, přesto že se s Mírou znám přes 30 let, jsem byl poněkud skeptický, ovšem nastal den D a já se vydal do Berouna, abych si nápady nahrál... Mirek vytáhnul starou, zaprášenou, příšerně rozladěnou španělku a začal přehrávat „nápady“, který jsem musel doma rozebrat na prvočinitele a začít na nich stavět smysluplné songy. Postupně mě to začalo bavit a když jsme s Alešem začali nahrávat, vrstvit nástroje a dávat to dohromady, chytlo nás to tak, že jsme se rozhodli udělat celé album. Co se týče Šakala, tam to byla souhra náhod, kdy mu redaktor z Rockpalace pustil náš song „Mephisto“, on to strašně vychválil, tak jsem mu poslal dotaz, jestli by měl zájem, on kývnul a během dvou natáčecích dnů měl hotovo. Vít Janata a Chymus se mnou spolupracují dlouhodobě a ostatní se přidávali postupně a bez problémů.

Jak starý materiál obsahuje „Verbalia“? Jde o archivní věci autorů, nebo je to směs nových a starších kousků, případně převažují nové? 

Kromě Šakalovy věci „Motýli“, kterou jsem kompletně překopal, jde o nový materiál.

PETROLEUM je poměrně velkorysý projekt – na debutové nahrávce se podílelo patnáct lidí. Jak složitá byla koordinace? Předpokládám, že ve studiu ani jinde jste se všichni naráz nikdy nepotkali, že většina se viděla akorát s tebou a Alešem… 

Je to přesně tak, jak říkáš, ovšem všechno probíhalo naprosto hladce.

S tím, kolik lidí se na nahrávce podílelo, souvisí i variabilita materiálu, který je žánrově i nástrojově pestrý. Měl jsi to tak v plánu? Baví tě podobně laděné nahrávky? 

PETROLEUM byl od začátku myšlen jako experimentální projekt, kde jsme neřešili nějaké trapné škatulky a skladby vznikaly z momentální nálady a pocitů, nikoliv tak, abychom jeli nějakou stylovou lajnu a té jsme se striktně drželi. Nebaví mě nahrávky, u kterých dopředu vím, jak budou znít a čeho se budou držet. Mám rád různé soudtracky a kapely, u kterých si nejsem dopředu jistý, co se bude dít. A tak budeme i pokračovat. 

Možná nebude od věci si udělat inventuru osob a obsazení. Něco nastřelím a ty prosím doplň… (úsměv) V řadě případů jde o známé tváře, v řadě o méně známé…

Ivo Plaček – EKG, IMMORTALITY, JARRARACA, IPAH, SEPTAGON CHIMERA, spolupráce s Necrocockem… Co bys označil jako svůj top?

Kromě JARRARACA, kde si začal jeden člen honit malé ego a hrál si na druhého Maxe Cavaleru (tam mě ke konci srala i klika u dveří zkušebny), považuji vše za TOP a určitý životní milník, který mě nějakým významem dál ovlivnil, ostatně v roce 2019 mě oslovila americká společnost Nuclear War Now, že by měli zájem vydat dema EKG a IMMORTALLITY na LP a tak se i stalo, po dlouhých 27 letech. Spolupráce s Vlastou Voralem na SEPTAGON CHIMERA a Necrocockem mi dala nahlédnout na to, kterak se dá dělat metal s určitým přesahem do jiných vod.

Aleister – IPAH, WARCHILD. Druhá z uvedených kapel sice existuje roky, ale nikdy se nedostala do popředí zájmu fanoušků. Proč? A jak dlouho se s Alešem Hrnčálem znáte? Potkali jste už v IPAH.

S Alešem se znám roky, ale pracovně jsme se potkali až při natáčení „Mrchožrouta“, projektu IPAH. U WARCHILD bych viděl problém v tom, že Aleš a spol. se moc soustředí na instrumentální a technickou stránku, ovšem skladbám chybí lepší aranže a pořádná produkce a je to velká škoda.

Míra Valenta – MASTER´S HAMMER, VALENTA, FATA MORGANA. Míra se proslavil jako bubeník – bylo ve hře, že by zase po letech zasedl za bicí a např. své skladby i nabubnoval?

To nebylo ve hře ani náhodou, protože Míra neseděl za bicíma od roku 1993, kdy byl v první sestavě KAVIAR KAVALIER a poté na bubny nadobro zanevřel, ovšem skladatelský potenciál ho neopustil.

Silenthell – MASTER´S HAMMER. Jste staří známí s celou pravěkou sestavou MASTER´S HAMMER, takže tě asi logicky na tympány napadl Silenthell Jak na nabídku spolupráce reagoval?

S Honzou jsme velcí kamarádi, lanařil jsem ho už tehdá do SEPTAGON CHIMERA, ovšem to Honza odmítnul s výmluvou, že má šišatej tympán... :-))) PETROLEUM ho zaujalo hned a Honza je a bude stálým členem, za což jsem velice rád.

Vít Malinovský – MASTER´S HAMMER, NERUDA HUDBA PRAHA… Vít Malinovský zanechal v metalovém světě pouze jediný otisk – nahrál sólo v jedné písni na demu „Jilemnický okultista“. Pak se věnoval jiné muzice i jiným nástrojům, společně jste se potkali na albu SEPTAGON CHIMERA. Čím jsi Víta zlomil, aby se zapojil i do PETROLEA?

Mně se na Vítkovi líbí, že má k metalu odlišný přístup než klasický metalový muzikant a nepoužívá žádné metalové klišé. Vítek na spolupráci kývnul hned, jinak prozradím jednu zajímavost a to, že ve skladbě „Beast“ je na konci slyšet Vítkův saxofon, který nám tam do poslední chvíle neštymoval, byl už vyrobený obal a najednou nám zvukař poslal mix, kde si to sedlo, tak jsme to tam nechali.

Šakal – FATA MORGANA, TÖRR, DANIEL´S, GIWMÜR. Dan Švarc mě docela překvapil – jeho poslední vlastní nahrávky považuju za mizerné, ale tady to nazpíval dobře. Měl jsi obavy, jak to s Šakalem dopadne? Kolik pokusů potřeboval, než to trefil?

Dan přijel na nahrávání připravenej a svoje party zmáknul za chvilku, až jsme byli překvapeni. Obavy jsem měl z následné noci u mě doma...

Zuzana Dubnová – klavíristka a zpěvačka. Tady bych si tipnul, že se znáte, protože jste z jednoho města… Zuzana toho odehrála spoustu, ale nevím, jestli hrála nebo zpívala v metalové kapele. Jak se na vaši tvorbu dívala a jak došlo k tomu, že přispěla i autorsky?

Se Zuzkou to bylo právě naopak, tu jsem oslovil na Facebooku, když jsem hledal náhradu za Jam Valcors a na nějakém rakovnickém fóru jsem zahlédl, že je to jazzová muzikantka, tak jsem jí zkusil oslovit a ač metalem, potažmo tvrdou muzikou nepolíbená, vrhla se do spolupráce po hlavě, kolikrát jsem jí musel krotit, ovšem většina jejich nápadů zůstala a spolupráce se Zuzkou bude i nadále pokračovat.

Vít Janata –  varhaník. Rovněž jste se potkali v IPAH, jinak ale nevím… Jde o virtuózního hráče, skladatele? Podobný dotaz jako u Zuzany – co on a metal?

S Vítkem jsme se poznali v krematoriu Strašnice, kde jsem 25 let působil a on tam hrál na varhany. Poprvé jsem ho oslovil do projektu IPAH a od té doby spolu spolupracujeme. Vítek má dabingové studio, jezdí nahrávat koncerty vážné hudby a v podstatě ani nic jiného neposlouchá a naše hudba je pro něj terapií a odreagováním.

Chymus – ISACAARUM, ANTIGOD, PAČESS a řada dalších kapel a aktivit. Chymuse netřeba představovat, spíše se zeptám, proč jsi ho oslovil, když víš, že toho má hodně a snad to ani nemůže stíhat… 

Chymus se oslovil sám, jemu se naše hudba líbí a na dalším albu bude jeho zpěv hrát prim. Známe se dlouho a máme se rádi.

Jam Valcors – dáma z Kolumbie. Můžeš Jam trochu představit a doplnit, jak se stalo, že se k vám připojila? Zpívá v nějaké kapele?

Jam je velkou fanynkou MASTER´S HAMMER a s Mírou se kontaktovali přes sociální sítě, kdy jí Míra pozval do ČR, přijel s ní do studia a za nějaké 2-3 dny nazpívala a odrecitovala svoje party. V žádné kapele nezpívá a v podstatě s námi přerušila kontakt...

Ema Knorrová, Adam Kolář, Dagmar Pavlíčková – smyčce. Určitě je skvělé, že jste na albu nepoužili samply klasických nástrojů, ale jsou nahrané živě. Uvedené sólisty samozřejmě neznám – jakým způsobem proběhlo jejich angažmá? Dnes už je celkem normální, že hudebníci věnující se vážné hudbě hrají i jiné styly včetně metalu – měl s ním některý hudebník už nějaké zkušenosti?

Ema s Adamem jsou žáci Zuzany Dubnové z LŠU a angažmá na PETROLEUM pro ně byla premiéra. Dagmar je Alešova tchyně a spolupracovala s námi už na „Mrchožroutovi“.

Adéla Hrnčálová, Nela Plačková – dcery? Jak se dívají na tvorbu taťků? (úsměv) 

Myslím, že je jim to těžce u prdele... :-)))

U několika songů jsou jako autoři uvedeni Valenta a Švarc, ty sis pak vzal na starost „arrangement“, což svádí k domněnce, že složený materiál potřeboval „učesat“ a dotáhnout… Co přesně obnášel tvůj vklad?

V podstatě sis odpověděl a já jen přidám, že pánové přinesli základní nápady, které potřebovaly vystavět, vymyslet a zaranžovat další nástroje a dát tomu nějaký smysluplný tvar do konečné podoby.

Jako zajímavé se dá označit, že jste si album nahráli sami v Alešově studiu a vydal vám ho Dan Friml, který provozuje jiné studio… Vím, že jste původně měli CD vydat u Slovak Metal Army, z dobře známých důvodů z toho sešlo. Jak se to seběhlo u Black Barn? Měl Dan nějaké připomínky ke zvuku?

Dan nám nabídnul nejlepší podmínky, tak nebylo moc co řešit. Připomínky samozřejmě byly, především co se mixu a masteringu týče a pro nás to znamená poučení pro příště, kdy budeme celý proces nahrávání s Danem postupně konzultovat.

CD je venku pár týdnů, ale určitě už se objevily nějaké ohlasy, přece jen je v PETROLEU spousta známých tváří a tím pádem se nahrávka dostala do různých kruhů. Jak jsi zatím s odezvou spokojený? 

CD, které jsem dostal od Black Barn k prodeji, jsou vyprodané, ohlasy výtečné, tak není nad čím si stěžovat.

A jak vidíš budoucnost projektu – předpokládám, že živé hraní není na pořadu dne, takže mě napadají klasické možnosti – gramodeska, klipy, další nahrávka… 

Teď si užíváme letního počasí, já se chystám na dovolenou a po prázdninách začneme něco kuchtit. Pochopitelně chceme vydat LP, klipy taky budou, ale všechno má svůj čas a já nesnáším dělat cokoliv pod tlakem, každopádně budeme o všem včas informovat. 

RECENZE & RECENZE

Facebook
YouTube
Bandzone


Zveřejněno: 07. 08. 2022
Přečteno:
878 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář