Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

CD 2021, Hevhetia / alternative prog rock / Slovensko

Po pohledu na předchozí nahrávky FAIRY TALE (resp. vedlejšáku BABOKALYPS) přichází čas aktuálního CD, které vyšlo loni na podzim po deseti letech od předchozího alba „Loveland“. Název „That is the Question“ vysvětluje leader kapely na BC zhruba takto: „Strávili jsme poměrně hodně času diskusí a vyměňováním si upřímných názorů na smysl potřeby umělecké tvorby, aniž bychom byli slavní, populární, oceňovaní, zbožňovaní... nebo zda vůbec je možné zůstat kreativní bez jakékoli zpětné vazby? Zda to má ještě nějaký smysl? Být či nebýt – udělat to nebo ne... To je otázka.“

Ano, otázka, zda „to“ má nějaký smysl, určitě rotuje hlavami řady muzikantů, kteří se muzikou neživí, mají ji jako koníčka a v jistém okamžiku se dostanou do fáze, kdy zvažují, zda jim všechno to pachtění, skládání, nahrávání, organizování… bez výraznějších ohlasů stojí za to. Když se zamyslím nad působením FAIRY TALE, tak nechápu, proč je taková kapela neviditelná, proč o ní není více slyšet, když dělá tak parádní muziku. Napadá mě paralela např. s DYING PASSION, ale takových skupin je… FAIRY TALE to myslím vzali za správný konec, dali si pauzu, během ní si odskočili k jinému žánru a odpočatí a evidentně motivovaní a zapálení nahráli novou kolekci, která za předchozími v ničem nezaostává, přirozené navazuje zejména na předešlé album, sem tam i na ta starší a zároveň přináší něco nového. 

Přehrávač CD načítá deset stop, uši jich samozřejmě registrují stejně, nicméně ve čtyřech případech se jedná o kratší útvary (intro, intermezza a outro), v jednom dalším pak o instrumentální skladbu. Intro „Wasting the Sound 1“ (zajímavý název), to je piano, elektronika, zkreslený i éterický zpěv, asi lehká připomínka debutu, až mi přijde škoda, že se podivně rozvlněná skladbička po minutě a půl zastaví. V titulní písni překvapují výrazné bicí; mix je „prorytmický“, podobně vytažená je i baskytara, přesto je dobře zřetelná poměrně ostře řízlá kytara, alespoň na začátku, posléze skladba nabírá rozverný ráz, zpěvačka rozdává radost a zaujme i prolínání různě položených zpěvů, a pořád to není vše, dojezd skladby je zachmuřený, těžce progový. Chtělo by se říci, že v jedné kompozici vystříleli FAIRY TALE celý zásobník naplněný různými náboji, ale ani další položky nejsou „slepé“. „Time Heals Nothing“ má náladu přiléhavou názvu kapely, místy působí až pohádkově, přesto méně popově a více artově než předchozí „That is the Question“, a ten art má různé podoby – tu dýchne nálada raných sedmdesátek, tu pozdější časy, nechybí minimalistický úsek ani vypjatější zpěv a tvrděrockové finále.

Po syntetickém intermezzu (opět se na mysl vrací první album) je čas „vstávat“. Rytmické zapeklitosti chtějí nejeden poslech, aby si na ně člověk navykl, zato na další fantastický pěvecký výkon si zvykne snadno, stejně jako na hrátky se stereo efektem. Ještě větší divočina, i když asi snáze vstřebatelná, je „Girl of the Opera“, alternativní a neustále těkající skladbička, ve které se chvíli hraje na veselou notu, chvíli na avantgardní, nechybí ani vzletné chytlavé motivy; ke každé poloze hudební je použita jiná hlasová, překvapivě-nepřekvapivě i operní soprán (italsky!), nejsilněji ale působí refrén, v němž se Barbora proměňuje v powerrockovou dračici. 

Čas na zklidnění, instrumentálka „Wise Men Keep Silent“, v níž ale sem tam nějaké bezeslovné prozpěvování nechybí; skladba asi méně výrazná, přičemž tento dojem je dán právě chybějícím zpěvem, po hudební stránce se děje leccos, jen tomu chybí nadstavba v podobě výraznějšího vkladu zpěvačky. V třetím „Plýtvání zvuky“ opět vládnou synťáky, a pak přichází čas opusu magnum, čas „Sophie“. Jedenáct minut hudebních i pěveckých orgií, to je žánrově otevřená a nápady překypující písnička, v níž není nic nalajnovaného podle pravítka. Nálada i prostředky se neustále mění, tu ostrý riff, tam elektronické pazvuky, jinde melodie, objevují se i samply ze skladby ze starší nahrávky, poslech pak ztěžují ambientní zvuky i tikání hodin, ale objevují se i popovější či progresivní pasáže. A když už se zdá, že je po všem, objeví se po poměrně dlouhém tichu „Dot“, tečka v podobě repete části textu z osmé skladby v jakémsi parodickém country stylu, což je jediný „bod“, bez kterého bych se obešel.

Progres doznal i obal. Ony se postupně lepšily obaly i u předchozích nahrávek, ale tentokrát je to jedním slovem nádhera. S pihou na kráse, pravda – nevím, koho napadlo kazit titulní stranu logem vydavatele, to chtělo hodně necitu. Jinak ale parádní práce po všech směrech, polovina obrázků z bookletu by klidně mohla aspirovat na titulní, zejména levitující dívka, ale otazník má logiku vzhledem k názvu alba. Grafika tip top, žádné přehmaty, žádné rušivé elementy, informačně rovněž stoprocentní, přední světový designer Hugh Syme (mj. dílo roku 2019 dle Heavy Music Artwork, obal pro DREAM THEATER) odvedl své. 

Totéž se dá říci o zvukových inženýrech Simonu Heyworthovi a Billovi Sellarovi, kteří v Super Audio Mastering studiu dali nahrávce finální podobu. Nevím, nakolik ji ještě vylepšili, protože předchozí počiny Petera Kravce zněly taky parádně a řekl bych, že už ze slovenského studia vylezl zvuk, resp. náběry té nejvyšší kvality.

Texty jsou tentokrát v angličtině, odskok ke slovenštině v BABOKALYPS nemá pokračování, ale když album poslouchám, angličtina mi přijde jako ideální volba; deska zní světově nejen kvůli světovému jazyku, ale i díky výborným instrumentálním, vokálním a kompozičním výkonům a taky díky odvaze nejít po vyšlapaných cestách a dělat věci, které nejdou posluchači na ruku. O to sladší je pak odměna pozorným fanouškům, kteří nekloužou po povrchu. Snad se najdou nejen na Slovensku a u nás, ale i za hranicemi obou zemí.

Seznam skladeb:

  1. Wasting the Sound 1
  2. That is the Question
  3. Time Heals Nothing
  4. Wasting the Sound 2
  5. Wake Up 
  6. Girl of the Opera
  7. Wise Men Keep Silent
  8. Wasting the Sound 3
  9. Sophie
  10. Dot

Čas: 37:15

Sestava:

  • Barbora Koláriková – vocal, bass guitar
  • Ľubomír Pavelka – drums
  • Peter Kravec – guitars, sound design and anything else

Hosté:

  • Marek Škvarenina – keyboards on tracks 1, 4, 5, 6
  • Adam Lukáč – keyboards on tracks 3, 7, 9

ROZHOVOR

https://fairytale.peterkravec.com/
Facebook
Bandcamp

 


Zveřejněno: 22. 03. 2022
Přečteno:
1058 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář