Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2022, Epidemie Records / alternativní/progresivní rock / Česko

Sláva, hurá, konečně! Neodpustím si radostné zvolání ani v těchto neradostných časech. Ono se také není čemu divit, když DYING PASSION trénovali mou trpělivost dlouhých šest. Nelze tvrdit, že by snad motor a řídící jednotka Standa Jelínek v mezičase zahálel. Rozjel s Martinem Spacoshem Peřinou projekt ELBE, který se samovolně přetvořil v regulérní kapelu a obě vydaná alba opravdovými lahůdkami. Nicméně dost bylo ELBE, přichází čas „PEŠNŮ“ a devátého CD „Skylor“.

Od posledního „Black Threads“ se udála výměna na postu baskytaristy a novou tváří je Honza Stinka. No novou, pokud jste v posledních čtyřech letech navštívili vystoupení DYING PASSION, respektive ELBE, tak vám vytáhlá postava vlasatého sympaťáka nejspíš neunikla, ale zaměříme-li se čistě na albový zápis na věčnost, jde o premiéru. Sluší se podotknout, že o hodně vydařenou premiéru. Basa dostává víc než luxusní prostor, nedrží se striktně bicích, probublává si vlastními cestičkami a má velký podíl na nadýchaném vyznění nahrávky.

Při dotazu, zda se jedná o album koncepční, se mi dostalo odpovědi, že pojítkem je společné téma: dojmy vesmírem letícího astronauta. 

Pozvolný rozlet „Skylor“ obstarává „Search“ a k vlastnímu překvapení zjišťuji, že nebudu mít žádný problém opustit hory a lesy Jeseníků, vystoupat z dosahu modré planety a ve stavu beztíže kraulovat vesmírem. Zdánlivě nekomplikovaná věc, ale když se do ní více ponoříte, zjistíte, že se toho děje tolik a nevíte kam dřív s ušima. Následující dvě skladby jsme měli možnost slyšet na koncertech ještě před vydáním alba a pokud si vzpomenete na report ze křtu CD „Eschatology“ od ELBE na Melodce, kde DYING PASSION večírek zavírali, tak už tam se rozplývám nad basovou linkou v písni „Aerosouls“. Jestli si John Deacon postavil pomník s „Another One Bites The Dust“, tak Honzovi se daří ve skromnějším měřítku to samé právě tady. Než deska získala konečnou podobu, byla skladba „In The Code“ prezentována jako „Last Message“. V obou Zuzka používá silně návykových bezeslovných popěvků, které z hlavy jen tak nevyženete.

Popřejme vesmíru dobré ráno, protože atmosféra a pohodová nálada „Shadowplay“ ani jinou alternativu nepřipouští. Skvělý výrazný refrén. Svižná „Today“ je možná nejrockovější věcí na albu. Zuzka a pánský doprovod vyčarovali optimismem nabitou píseň a budu-li v budoucnu postaven před zásadní rozhodnutí, je právě tato solidním motivátorem, jež odežene pochyby a postrčí váhavého. Od prvního pronikání do aktuální nahrávky jsem se beznadějně zaposlouchal (zakoukal) do skladby titulní a i po x-tém přehrání nepozoruji sebemenší ztrátu přízně. V hlavní roli se předvádí Zuzčin hlas a klid, pohoda a jistá vzletnost ji činí doslova pohlcující. 

Pochodový rytmus, řízná kytara v souznění s baskytarou a úderné bicí vás chytnou do kleští a vtáhnou do děje „Breakwater“. Moc se mi líbí, jak do toho nekompromisního marše, doslova rozkvétá libozvučný refrén. Nenáročná, klidná jak stojatá voda se může zdát „On The Edge“, ale i ona se postupně rozvíjí a kytarové sólo v závěru je vskutku lahůdkové. S „Round And Round“ znovu tankuju plnou nádrž optimismu a léčím blbou náladu. Stačí čtyři minuty a padesát dva vteřin, abyste se zvedli ze země, oprášili oděv a s pohledem upřeným ke slunci vyrazili vstříc lepším zítřkům. Přes „Another Kind Of Light“ doplouvám k závěrečné „Breathe“, která proti jinak pozitivnímu poselství „Skylor“ tak trochu rebeluje. Temnější, místy až zlověstná atmosféra, nápadité bicí a skvělé vokály, kdy v určitých pasážích pouští Zuzka otěže z rukou, nechává svůj hlas přepadnout přes okraj propasti a nekontrolovaně padat do hlubiny. Jestli jsem si během poslechu novinky občas povzdechl, že mi chybí její ostřejší projev (např. song „Black Threads“), tak zde mi bylo ukázáno, že temnota má spoustu tváří a vrčet netřeba.

Jestli jsme si u nahrávek DYING PASSION navykli na pevně nastavenou laťku kvality, tak to samé platí i u obalů alb. Plachtící astronaut, barvy lahodící oku, krásný vizuál k danému tématu.

Mám pocit, že je „Skylor“ albem otevřenějším a přístupnějším širšímu spektru posluchačů. Jakoby tvořené několika vrstvami a je jen na vaší volbě a chuti, kolik jich budete chtít prozkoumat. Někomu u moře stačí pláž a pár metrů slané vody, někdo se potřebuje pro vlastní uspokojení ponořit do hloubek a objevovat krásy běžně skryté. Ať tak, nebo tak, dokážu si představit, že spokojení jsou ve finále oba. 

Seznam skladeb:

  1. Search
  2. Aerosouls
  3. In The Code
  4. Shadowplay
  5. Today
  6. Skylor
  7. Breakwater
  8. On The Edge
  9. Round And Round
  10. Another Kind Of Light
  11. Breathe

Čas: 52:26

Sestava:

  • Stanislav Jelínek – guitars, keyboards
  • Zuzana Jelínková – vocals
  • Jan Kylar – drums
  • Jan Stinka – bass

Bandzone
Facebook
http://www.dyingpassion.com/
Bandcamp


Zveřejněno: 14. 03. 2022
Přečteno:
1196 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář