Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

CD 2020, Epidemie Records / post rock, doom metal / Česko

Před více než rokem jsem se na Fobii rozplýval nad debutem „Sudety“. Recenze vycházela s velkým zpožděním, protože již zhruba rok se mohli fanoušci těšit z jeho existence. Konec letošního roku zdá se být ideálním pro následovníka „Sudet“ a třebaže dvě léta mezi alby nejsou dnes žádná doba, stačil tento čas, aby se v kruhu ELBE odehrály dost zásadní změny. Projekt dvou kamarádů vzal za své a hovoříme-li dnes o ELBE, hovoříme o plnohodnotné kapele tvořené pěti rovnoprávnými členy. No dobře, Martin se Standou stále určují směr a cíl, ale po důkladném naposlouchání si další pokračovaní bez Janovské trojice Stinka, Kylar a Insomnic prostě nedokážu představit.

Album tvoří devět písní a hned osm z nich je obohaceno zpěvem Insomnica. Proti téměř výhradně instrumentálnímu debutu další výrazná změna. Abychom si tu nehráli na bleskem zasažené vykulence, kapela nám svůj přerod avizovala již před rokem singlem „The Terminal Summit“. Je ale pravdou, že jsem tenkrát Standovi psal o neodbytném pocitu z poslechu docela jiného tělesa než toho, který stvořil „Sudety“. Počátek roku vypustil další ochutnávku „Valleys Full Of Milk“ a bylo vymalováno. Vše, čeho se Standa dotkne, ve mně probouzí velkou zvědavost a i když se tomu bude nejspíš smát, je to můj český David Gilmour. Spacoshovu tvorbu mimo ELBE, přiznám se, nesleduji a neznám (zatím), ale vůbec nemám pochybnosti o jejích kvalitách a Martinově skladatelské potenci. Vzájemná inspirace a chemie funguje více než dobře a obě alba takto představená fakta jen podepisují. 

A jaká tedy novinka je? Nechci v této recenzi rozebírat album skladbu po skladbě, to za mě v rozhovoru udělali Spacosh s Insomnicem, ale spíš se pokusit o sdělení pocitů, jež u mne „Eschatology“ navozuje jako celek. Pokud se vám podařilo minout obě ochutnávky a Insomnicem zpívané/mluvené skladby z debutu se z paměti vypařily a prostě a jednoduše nemáte tušení, položte vedle sebe oba obaly. Jednoduchá krása a tajemná atmosféra zdobící prvotinu, divoký přírodní živel v nevýrazných barvách ukrytý pod fialovým kruhem s názvy alba a kapely u dvojky. A co to má znamenat?

Že právě hlas Honzy Insomnica je tím barevným kruhem, jenž obě alba nejvíce odlišuje a je to právě on, kdo nejvíce hýbe náladami jednotlivých písní. Duo hlavních skladatelů s jistotou, vrozeným citem pro děj a správně načasovanou gradací zasahuje posluchačovu duši a Insomnic je přesně tou osobou, jež má vnímání potřeb písně na té samé emoční vlně. Ve skladbách, kde otěže svírají křehká krása, jemnost a smutek, vypráví hlasem hlubokým, zpěvným a melodickým, v momentu, kdy je potřeba vyjevit sílu, zlost a zklamání, přechází bez problémů do agresivnějších poloh. A chvílemi jsem měl pocit, že stojím tváří v tvář mocnému Sarumanovi, uvalujícímu na mou hlavu nemilosrdná zaklínadla.

Abych nebyl za úplného netykavku, zmíním alespoň jednu skladbu, jež mne zasáhla nejvíce, a to „To The Mountains“. Tu jsem si zamiloval hned na první poslech. Pompéznost a úcta k horským titánům probouzí v porovnání s horskými obry pocit malosti a historické bezvýznamnosti každé lidské bytosti.

To je jen jeden střípek z překrásně atmosférické mozaiky. Pokud jste se zamilovali do „Sudet“ a máte obavy, že zpěv všechno rozbil a ELBE se vytrhli ze své jedinečnosti, můžete zůstat v klidu. Nevěřte prvním poslechům, najděte čas a klid a odměna na sebe nenechá dlouho čekat. U mě to znamenalo projít třemi fázemi; v té první jsem vstřebával, ve druhé objevoval věci na první dobrou skryté a ve třetí euforicky užíval „Eschatology“ jako celek. Je to zkrátka oproti první expedici výprava náročnější a dobrodružnější. Vracím se naplněn zážitky, ztékal jsem vrcholy hor, nekonečně dlouho bloudil v mlhách, byl zasažen samotným císařem bouří a vrátil se bohatě zdobený jizvami, přesto šťastný a spokojený. 

Konec roku je za dveřmi a já si udělal v tuzemských albech za rok 2020 konečně trochu jasno, ELBE se s novinkou zařadí zaslouženě na místa nejvyšší.

Seznam skladeb:

  1. The Terminal Summit
  2. Looking Back
  3. Follow The North Star
  4. To The Mountains
  5. Valleys Full Of Milk
  6. The Emperor Of Storms
  7. Jizvy
  8. The After
  9. Slumber

Čas: 57:09

Sestava:

  • Standa Jelínek – guitars, samples
  • Martin „Spacosh“ Peřina – guitars, bass, samples
  • Jan Insomnic – vocals
  • Jan Stinka – bass
  • Jan Kylar – drums

Bandcamp
Facebook

Epidemie


Zveřejněno: 03. 11. 2020
Přečteno:
2095 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář