Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

Punk-rock´n´rollovou kapelu z Ostravy představuje její tahoun Rudee.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Kořeny Degradace sahají už do roku 1999, pod tímto názvem funguje zhruba od roku 2000/2001.  Název vznikl podle jedné učebnice (Strojírenská technologie nebo něco takového), ve které jsem uviděl slovo Degradace a moc se mi líbilo. Ke kapele se dokonale hodilo. A co bylo impulsem pro vznik kapely? Jednoduše chuť hrát… Rozsáhlejší story si můžete přečíst na www.degradace.cz

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Současná sestava je: Já (Rudee) – baskytara, zpěv (v kapele od počátku tedy 1999 až doposud), Tommy Heroin – kytara, zpěv (v kapele od počátku, v letech 1999-2004 působil jako bubeník, po krátké pauze od roku 2007 hraje v kapele na kytaru, Blinky – kytara, zpěv (v kapele od roku 2011, předtím hrál v kapelách Route 20 nebo Japan 4), Pode – bicí (v kapele od roku 2013, předtím hrál v hardcore kapele Deaf1cultO, a ještě předtím v Carnal Diafragma)

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Desku B-Side Blues jsme natáčeli v GM Studiu v Jablunkově, které má pod palcem Martin Roženek (Ador Dorath). S Martinem jsme strávili týden ve studiu, on je kouzelník a trpělivý člověk, takže nahrávání s ním je opravdu radost. V jeho studiu vždy panuje skvělá atmosféra. S výsledkem jsme spokojeni a dá se říct, že je vše podle našich představ. B-Side Blues vyšlo pouze a jen na vinylu, a to u našeho oblíbeného punkového vydavatelství Papagájův Hlasatel Records. Jeho cena je krásných 300,- a zatím se prodává dobře, nemůžeme si stěžovat.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky/anglicky/španělsky..., kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Zpíváme česky už od začátku a tak nějak to k nám patří. V rodném jazyce se dají určitě lépe popsat některé pocity či názory. Napsat text v češtině je větší výzva, se kterou se dnes moc lidí nechce poprat. Autorem většiny textů je Tommy Heroin, občas něco přidám já (Rudee) nebo kdokoli jiný z kapely. To o čem zpíváme, zjistíte nejlíp, když si od nás něco poslechnete ;)

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorem loga kapely je kytarista Blinky, který jej vymyslel už na minulé desce, nám se líbil, a tak jsme si jej zatím nechali. Blinky je také současně autorem našich webovek www.degradace.cz  . Autorem obalu k poslední desce B-Side Blues je náš kamarád a grafik Ondřej Czubaj (mimo jiné kytarista kapely Sakumprásk). Dělal pro nás už i pár dalších grafických návrhu na plakáty a tak podobně a doufám, že naše spolupráce vydrží i nadále. Vizuální stránka věci je samozřejmě hodně důležitá. Hudba a vše okolo ní musí i nějak vypadat a mít určitý vzhled, proto se snažíme toto nezanedbávat. Videoklipy k písním nám momentálně dělá náš bubeník Pode. (viz Rychlá jízda z poslední desky nebo starší Horrorshow, Cesta nikam, Nejsem sám)

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Náš základ je, byl a vždy bude v punk rocku. Mě s Tommym hudebně ovlivnily hlavně kapely z USA jako byli MC5, Stooges, NY Dolls, Ramones, Dead Boys, Johnny Thunders a jim podobní, ale taky UK klasiky jako Pistols, Clash, Damned a další věci okolo členů těchto kapel a tak dále. Hodně sjíždíme i rockovější věci (Black Sabbath, Motorhead, GNR, Crue a tak dále). Pode miluje hardcorové party jako Biohazard nebo Agnostic Front a Blinky si rád poslechne i Four Year Strong, Foo Fighters nebo Royal Republic.  Je toho hodně, každý posloucháme rozdílnou muziku, tunu muziky, tunu hudebních stylů , na něčem se shodneme, na něčem ne (úsměv). Z tohohle mixu různých vlivů a stylů se pak tak nějak vytváří náš vlastní ksicht.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Chtěli jsme nahrávku vydat na vinylu a jediný o kom jsme uvažovali, byli právě PHR. Dohodli jsme se a myslím, že jsme všichni spokojeni.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Za sebou máme zhruba 400 koncertů. Nejlepší jsou vždycky ty, na kterých se lidi baví a vytvoří skvělou atmosféru. Dále také rádi vzpomínáme na koncerty, kde jsme mohli předskakovat našim oblíbeným kapelám jako například UK Subs, GBH, Dictators nebo třeba Buzzcocks.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

V zahraničí se občas objevíme. Hodně jsme jezdívali nahoru do Polska a v poslední době jsme se také několikrát ukázali v Rakousku a Maďarsku. Rádi se do zahraničí podíváme, ale není to naše priorita. Většinu koncertů chystáme i nadále podnikat hlavně po ČR a SROV.  Mimochodem o našem nedávném Maďarsko-rakousko-česko-slovenském miniturné, které jsme jeli s maďarskými The Trousers a rakouskými Reverend Bacflash vznikl krátký dokument, které lze vidět zde: https://www.youtube.com/watch?v=U5K6dxk5bjs

Plány do budoucna…

Teď chceme hlavně hrát a koncertovat k nové desce…

RECENZE

www.degradace.cz www.bandzone.cz/degradace


Zveřejněno: 15. 07. 2016
Přečteno:
4031 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář