Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

LP 2016, Papagájův Hlasatel Records / punk, rock´n´roll / Česko

Tuzemský label Papagájův Hlasatel Records (dále PHR) je jedním z nejaktivnějších vydavatelství u nás. Nové desky či reedice chrlí s železnou pravidelností. Zaměřeno samozřejmě na hard-punkovou scénu. A tak jednou z novinek je letos vydané album ostravské punk-rock´n´rollové kapely DEGRADACE. Pro tu se jedná o vůbec první asfalt v diskografii.

Historické kořeny kapely sahají až do roku 1999, ale pod názvem DEGRADACE ji mohou fans registrovat až o dva roky později. Jak už to bývá, ani tuto bandu neminuly personální změny a následné rošády. DEGRADACE si tak prošla aktivnějším i pasivnějším obdobím. První CD "Punk´n´Roll" vydali pánové před jedenácti lety a znovu došlo ke změnám v sestavě. Poté vychází ještě dvě alba "My Love My Grave' (2007) a "Atomic Boogie" (2009). Čtyřčlenná sestava se konečně ustálila v roce 2013 a deska "B-Side Blues" je toho výsledkem.

Album "B-Side Blues" nabízí celkem dvanáct svižných songů, které šlapou přesně na pomezí punk rocku a klasického rock´n´rollu. Z punku si DEGRADACE bere jistou dávku rebelie, syrovosti a přímočarosti. Z rock´n´rollu pak především vokál, který sice má punkové refrény, ale jinak se jedná o zastřený a štiplavý chraplák. Výjimkou jsou čistě zpívané pasáže a pokusy o melodický zpěv. Tady s tím mám problém a příliš mi to do uší neleze - např. ve skladbě "Píšu dál" nebo "Chtěl bych". Na druhou stranu, v sestavě najdeme kvalitní muzikanty a tak album disponuje velmi povedenými kytarami. Od riffů, přes sóla až po celkové aranže je vše v pořádku. Narozdíl od jiných punkových kapel je DEGRADACE kytarově jinde a sóla z dílny Tommyho a Blinkyho mě jednoduše baví. A asi nejvíce ve skladbě "Outsider". A to i kvůli zařazení saxofonu. To je skvělé oživení a do této skladby výborně zapadne. Ve dvou skladbách se objevuje také piano, ale to podle mého názoru tolik nevyniká. Ale za tuhle formu oživení patří DEGRADACI pochvala. Vydání desky "B-Side Blues" je tradičně od PHR na standardní úrovni s vloženou přílohou obsahující veškeré informace. Obal se mi tentokrát nelíbí a dovedl bych si představit něco kreativnějšího. Na zadním obalu desky mě zmátlo 2x B-Side...až pak jsem si uvědomil souvislost s názvem alba (úsměv).

DEGRADACE nahrála své nové album "B-Side Blues" v GM Studiu pod dohledem Martina Roženka a disponuje velmi kvalitní produkcí a zvukem, který perfektně zapadne k muzice, jakou pánové hrají. Dvanáct skladeb s českými texty, které jsou chytlavé, snadno zapamatovatelné a se správným rock´n´rollovým feelingem. Stopáže skladeb kolem tří minut, takže DEGRADACE nijak zbytečně album nenatahuje. Deska "B-Side Blues" sice není žádným majstrštykem, ale na své si přijdou jak punkeři, tak i vyznavači rocku. Pokud umí DEGRADACE svoje skladby dobře prodat i naživo, pak se jedná o lepší průměr na naší sceně. Příjemný poslech.

Seznam skladeb:

  1. Rychlá jízda
  2. Nevěra
  3. Píšu dál
  4. Bullshit
  5. Chtěl bych
  6. Outsider
  7. Proč ne?
  8. Mám tě, kámo
  9. TV Jaj
  10. Alright
  11. Slobodná
  12. Příliš mnoho

Čas: cca 36 min.

Sestava:

  • Rudee - zpěv, baskytara
  • Tommy Heroin - kytara, zpěv
  • Blinky - kytara, zpěv
  • Pode - bicí, zpěv

 

ROZHOVOR

www.degradace.cz www.bandzone.cz/degradace


Zveřejněno: 15. 07. 2016
Přečteno:
3853 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář