Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

23.1.2016, České Budějovice – Fabrika

Po pátečním „flámu“ ve Strakonicích se mi v sobotu večer do víru velkoměsta nechtělo. Lenora nabírala vrch nad možností vidět INSANII, ale naštěstí je Standa muž činu a když se rozhodl, že jede, tak jsem se rozhoupal rovněž. A rozhodně jsem výletu do města, ve kterém by chtěl žít každý, nelitoval. Silnice, která ráno nevěstila nic dobrého, do večera doznala výrazných změn k lepšímu, takže jsme do ulice, v níž je klub Fabrika, bez problémů dorazili ve tři čtvrtě na devět. Leč na ten konec ulice, který končil pěší zónou a betonovými květináči... navigace jedna zatracená! Nicméně řidič je nebojsa, takže jsme přeskákali Lannovu třídu jako správní pankáčové a rázem jsme byli před klubem. A když už, tak už, takže jsme ještě vjeli drze do dvora a chytili poslední volný flek deset metrů od vchodu.

Fíkaně jsme si naplánovali nájezd tak, abychom určitě stihli INSANII, i kdyby došlo k přehození programu a hrála jako druhá, a abychom zároveň nestihli aspoň jednu předkapelu, protože jsme ani jednu neznali a v podstatě nás nezajímaly. Už jsem to před časem psal, že volba předkapely pro INSANII není lehká věc, v ČB to vyřešili asi nejlépe, jak mohli, když dali prostor jedné (skoro) domácí a jedné kapele, která to taky nemá z Pelhřimova daleko a ve svých řadách má i místního borce... Tu první, THE HUMP, jsme viděli asi osm a půl minuty. (úsměv) Takže necelé dvě skladby, které mě nedokázaly zaujmout, což se vzhledem ke stylovému zaměření budějovicko-strakonické party dalo čekat. Crossover / nu metal, čisté nejisté zpěvy, tahle muzika je určená pro někoho jiného.

THE REVOLT působili mnohem výrazněji, ač na BZ uvádějí, že taky hrají crossover, plus tedy metal. Podle mě to byl ryzí metal, za crossover by snad šly považovat čisté vokály, které zpěvák kombinoval s pořádným řevem. Za bicími v kapele sedí Internerv známý i z YTIVARG, strunnou sekci tvoří evidentně vyspělí muzikanti, kteří své sedmistrunky resp. pětistrunku nemají pro parádu, ale opravdu všechny struny využívají. Muzika ve strojovém tempu, agresivní, nadupaná, hlavnímu vokalistovi vypomáhá i jeden z kytaristů, takže potud vše v pořádku, byť opět nejde o šálek mého čaje, ale spíše šálek fanoušků FEAR FACTORY a obdobně laděných kapel. Když jsem napsal „potud“, tak jedna věc mě vyloženě iritovala, a to čisté vokály. Ono je něco jiného si je pohlídat ve studiu, takže z nahrávky zní dobře, ale na živo to je jiná disciplína, kterou prostě frontman nezvládal.

INSANIA zvládala všechno. Sypala jeden hit za druhým a pozorný návštěvník jejích koncertů si musel všimnout lehce obměněného setlistu, z nějž zmizely hity „Pověsíme celebrity“ nebo „Bioprodukt podsvětí“, naopak se objevila mnou vzývaná hardcorová vypalovačka „Letíme dál“. Ale jinak zůstalo vše při starém, INSANIA je koncertní kapela jako hrom a lidi jí to zobou z rukou. Většina přítomných poctivě odkřičela texty s Polym, Já si jich taky spoustu zařval, hlavně s Janičkou F.C.ovou jsme si zahulákali skladbu, o které jsme nastejno jeden druhému začali vykládat, že si ji necháme zahrát na pohřbu... „Sfoukni za mě svící“ je prostě geniální záležitost, ale ona jich má brněnská astrální jednotka v repertoáru tolik, že je vlastně úplně jedno, po které sáhne. Klasický hodinový a něco koncert skončil k nelibosti fanoušků moc brzy, takže si tradičně vykřičeli obvyklé duo přídavků „Zimní varování“ a „Hell Knows Who We Are“.

Večer, kdy Freud zpíval basem, skončil před půlnocí, kromě skvělého koncertu jsem se potkal s milými lidmi v čele s řidičem, Janičkou, Mírou, Pepčou, kluky z INSANIE (kteří si s chutí četli a Klíma dokonce fotil - úsměv - moje vycházkové triko), takže spokojenost maximální.

Pepčův dovětek:


První dvě kapely mě moc neoslovily, tudíž jsem se rozhodl přijít až na hvězdu večera. Sice po mém příchodu ještě druhá kapela hrála pár písní, ale podle toho nebudu hodnotit jejich set. Potkávám se s několika přáteli včetně Johana a konverzujeme, zatímco probíhá přestavba aparatury. Před jedenáctou už to pánové z Brna konečně  rozbalili. Zaujímám místo v přední lajně a dávám se do tance a zpěvu. Set byl sestaven zejména okolo skladeb z posledních 3 alb, ale zazněly i starší pecky jako „Máj“, závěrečné „Zimní varování“ či  loňská novinka „Nebe a Nietzsche“. Největší disko hit „Sfoukni za mě svíci“ byl ještě vylepšen o točící se diskokoulí. INSANIA předvedla standardně dobrý výkon, po koncertě sedám k Johanovi a spol. do auta a jedu spokojený domů.

Zveřejněno: 26. 01. 2016
Přečteno:
3781 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 02. 2016 06:18 napsal/a kluk
report
To já bych zas naopak možná usínal spíš u tý Insanie.Je fakt divná doba :) Jak psal níže immortal
04. 02. 2016 13:08 napsal/a immortal
:-)
Tak, hlavně se nesmíš z té Insanie udělat :-)) . Zase taková liga to není.
31. 01. 2016 07:53 napsal/a Pepča
-> Kluk
Když máme ty internety, tak jsem si poslechl obě předkapely na bandzone (několik songů od každé)...bohužel potom co jsem se přistihnul, že jsem u toho málem usnul jsem zvolil jinou taktiku. :D
30. 01. 2016 19:38 napsal/a kluk
report
To asi blbost je,ale ono cíleně jít na akci pozdě,jen proto,že kapelu neznám a tudíž mě asi nezajímá?V tomhle případě si myslím,že vůči ostatním kapelám to není spravedlivý.V tomhle případě si myslím radši report nedělat.Já mám dvě kapelky a určitě by mě tohle mrzelo.Jinak si Vás vážím,že děláte co děláte a navíc moc dobře.Dokážete napsat objektivní report-recenzi..
30. 01. 2016 17:47 napsal/a Peťan
-> Kluk
Já si naopak myslím, že se právě v reportech snažíme pokrýt co nejvíce kapel. Týká se to především festivalů, kdy díky většímu počtu redaktorů dokážeme pokrýt velké množství kapel rozmanitých žánrů, viz. např. reporty z Brutal Assaultu. U klasických koncertů si myslím, že málokdy něco vynecháme a pokud jo, je to skutečně z důvodu pozdního příchodu nebo brzkého odjezdu :-) Osobně také nerad píšu na kapely, které mě nebaví. Tenhle report je za mě v pohodě, psát na kapelu, kterou člověk viděl 2 minuty je prostě blbost. Ale přesně jak píšeš - každej na to má svůj názor :-)