Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
INSANIA

Kytarista Robert \"Bob\" Vigna z kapely IMMOLATION nám v rozsáhlém rozhovoru prozradil spoustu zajímavých věcí o této legendární americké death metalové smečce. Zde je jeho první část.

Ave IMMOLATION! Právě sedím a poslouchám vaše poslední album „Kingdom of Conspiracy“. Deska vyšla již před nějakou dobou. Když se ohlédneš zpět, jaký z ní máš dnes, s odstupem času, pocit? Kdybys měl možnost, je něco, co bys nyní udělal jinak? Jak vlastně desku přijali kritici, fanoušci a jak fungují nové songy při živých vystoupeních?

Ahoj Jakube! Především mi dovol říct, jak si vážím tvé obrovské trpělivosti se mnou při čekání na tento rozhovor. Někdy je snadné uvíznout v práci nebo v životě a předtím, jak víš, jsme byli hodně měsíců na cestách. Takže díky za tvou trpělivost a pochopení!!!
Musím říct, že po tom roce, co je "Kingdom of Concpiracy" venku, je to jedno z našich nejlepších alb, které máme. Miluji všechno, co jsme udělali v minulosti, ale myslím, že jsme ještě lepší a tahle deska je hodně silná, přímočará a má také spoustu atmosféry. Je to v podstatě všechno, co jsme vytvořili v minulosti, povznesené na nový level - zvuk je lepší, je to živější a je to asi to nejmocnější, co jsme vytvořili.

Na živo materiál "Kingdom" šlape fenomenálně. Během našeho půlhodinového setu v rámci Decibel Magazine tour v USA s NAPALM DEATH a CANNIBAL CORPSE jsme hráli 4 nové songy, když bylo album čerstvě venku a reakce fanoušků byly úžasné. Fakt rádi hrajeme nové věci. Materiál se prověřil sám. Já i zbytek  kapely jsme s "Kingdom" velmi spokojeni a těšíme se na to, co bude dál.

Pokud budu mluvit za sebe, tak mně se novinka velmi líbí. Zarazily mě snad jen dvě věci. První je pro vás poměrně netypický obal. Na ten jsem si musel nějakou dobu zvykat.  Je pod ním podepsán Pär Olofsson. Dnes už jsem spokojený, ale musím se přiznat, že při prvním setkání jsem byl skoro „šokován“ (smích). Přitom třeba jeho práce na „Majesty and Decay“ je něco úžasného. Jak jste obal vybírali? Mluvil vám do rozhodnutí třeba label?

Ne, tenhle obal byl kompletně náš nápad, a když si přečteš texty a pochopíš celý koncept hudby, všechno dává smysl. Pär odvedl skvělou práci. Obvykle hodně promýšlíme návrh obalu. Tohle bylo rozhodně o dobývání, stejně tak i hudba, dívali jsme se na možnou ztrátu svobody, ztrátu identity a zničení všeho, co nás činí lidmi. Budoucnost, kde všechny struktury, které jsme vytvořili, nejen, že selhaly, ale pohltily nás.

Dosáhnout toho, aby vše fungovalo, nebylo snadné, ale společně s  Pärem se to podařilo. Souhlasím s tím, že na první pohled je pro někoho možná obal neobvyklý, ale znova říkám, jakmile pochopíte myšlenku, která za tím stojí, je to opravdu hodně temná vize. V každém případě my nejsme známí tím být "obvyklí".

Druhou připomínku, kterou bych měl, je poměrně hodně diskutovaný zvuk bicích. Ty mi zpočátku přišly poměrně dost „plastové“ a abych pravdu řekl, čekal jsem ho (zvuk) razantnější a drsnější. Nakonec jsem si zvykl, ale přiznávám, že nejdřív jsem si říkal: „Co to je?“. Změnil se nějak přístup v nahrávání, ve studiu? Technika hry je jako vždy dokonalá, jen ten zvuk mi připadal zpočátku divný.

Myslím, že je to jedna z nejprofesionálněji vytvořených nahrávek, kterou jsme kdy měli. A chce to zřejmě zvyknout si, hahaha. V minulosti jsme vždy měli problémy s produkcí. Ne ve smyslu, že by bylo něco špatně, ale vždycky od nás lidé chtějí slyšet silnější, mnohem čitelnější zvuk. Mnoho z našich starších nahrávek bylo opravdu dobrých, ale teď, když pracujeme se Zackem Ohrenem na našich posledních 3 deskách, zvuk opravdu leze ven. Je to postup na vyšší úroveň, obzvláště na „Kingdom of Conspiracy“.

Když nahraješ desku, staneš se svým vlastním nejhorším kritikem, věř mi! Ale musíš věřit profesionálům, se kterými pracuješ a umožnit jim dělat jejich práci. Není to jednoduchý proces a jakmile začneš poslouchat několik rozdílných verzí stejného songu, je to stále těžší a těžší. Ale my máme naprostou důvěru k Paulu Orofinovi a Zacku Ohrenovi. Jejich spolupráce přivedla náš zvuk na nejvyšší úroveň, jakou jsme kdy měli.

Nedávno jsem večer po práci poslouchal "Kingdom" v autě. Neslyšel jsem ho nějakou dobu a musím říct, že zní úžasně! Silně, intenzivně a profesionálně. Trvalo nám dlouho dostat zvuk na tuhle úroveň a i my si pořád zvykáme, že některé naše věci zní tak dobře. Odhaduji, že tady bude pár metalových komunit, které si budou muset zvykat na profesionálněji znějící  IMMOLATION! Hahaha.

Samotnou, i když nedílnou součástí každé vaší desky jsou texty. Líbí se mi, že jim přikládáte velkou váhu. U novinky mi rovnou spadla čelist. Texty jsou opravdu velmi propracované a přijde mi, jako byste mi mluvili z duše. Vše sedne krásně k muzice. Jak vznikaly na loňské album? Zajímá mě ten prvotní nápad.

S prvotní myšlenkou přišel Ross. S tím, co se v poslední době děje ve světě, se všemi korupcemi přecházejícími z hospodářství do potravin, které jíme, intenzivnější dohled, strach z terorismu k vytvoření menší svobody a větší kontroly. Děje se toho tolik, že to připomíná George Orwella 1984. Tak jsme to brali trochu, jako by se to stalo realitou a podívali jsme se na náš svět dnes, kam bude směřovat a co by se mohlo stát, pokud se budeme držet tohoto kurzu.

Jako u většiny našich nahrávek nezačínáme psát texty, dokud nejsme ve studiu. Jak tak pozorujeme bicí a kytary, začne u nás tvůrčí proces textů. Ross na základě pocitů z hudby přijde s návrhy, o čem by songy mohly být. Diskutujeme o tom a vycházíme z toho. Obvykle oba máme nápady, ve kterých částech songů by texty měly být. Ross sepíše hrubý návrh a potom ho dá mně. Já se na to podívám, pochopím, jaké poselství chceme předat v daném songu a začnu psát své vlastní věci. Takže typicky "si to přehazujeme tam a zpět“, dokud necítíme, že je to tam, kde to má být. Steve také přispívá nějakými linkami a nápady. Tím se to stává úsilím celé kapely. Je to určitě velmi tvůrčí proces, protože potřebujeme slova nejen silná a smysluplná, ale také "hudebně" vhodná do samotné písně.

Je to proces, ale za ty roky jsme si vymysleli náš vlastní systém, můžeme jít klidně do studia bez jediného songu a jsme si jistí, že za dva týdny budeme mít dokončených a nahraných 10 otextovaných songů, bez jediného zaváhání, že bychom to nezvládli. Samozřejmě texty musí za něco stát, věříme, že jsou hodně důležité.

Když ještě zůstaneme u nového alba… vy jste vždycky jako kapela měli zcela nezaměnitelný rukopis. Nejen spojení Robertových „netypických“ riffů a Rossova originálního vokálu vás odlišuje od všech ostatních. Jakým způsobem skládáte nové songy? Skládáš si doma do šuplíku a pak to spolu všichni řešíte ve studiu nebo má někdo z vás hlavní slovo? Jak dlouho vznikaly nápady na novou desku „Kingdom of Conspiracy“? Komunikujete a vyměňujete si nápady přes internet nebo upřednostňujete osobní kontakt ve zkušebně?

Jakmile začneme, všechno jde docela rychle. V počítačovém programu píšu riffy a tvořím celé části. Začnu kytarou, pak přidávám bicí a překryji kytarové části. V každé části se snažím vytvořit co nejvíc různých vrstev podle toho, jak to cítím. Nakonec poskládám všechny části dohromady, aby vznikl song. Jakmile mám pocit, že mám celou skladbu, pošlu ji klukům jako mp3ku a odrážíme se od toho. Provádíme drobné změny a občas i nějaké větší, ale obecně tam dostanu všechno, dokud nedáme dohromady celé album. Vokály přidáváme ve studiu, ale většinou máme docela dobrou představu o tom, kde vokály, stejně tak jako sóla, budou. Za pochodu pak přidáváme vše dle pocitů.

Texty píšu od píky. Nikdy jsem nic neschovával z předchozího úsilí, nebo nedržel skladby pro další vydání. Když jdu do nového projektu, rád začínám od začátku a nechávám tomu volný průběh. Myslím, že je dobré, pokud hudba obsahuje své vlastní přirozené "vibrace".

Celkově se snažím psát to, co cítím, to je to, kvůli čemu to děláme. Snažím se, aby všichni v kapele byli šťastní. Není to jednoduché, ale myslím, že jsme měli docela dobré výsledky při tvorbě nových songů a kluci v kapele jsou s tím v pohodě. Všichni rádi hrajeme novější materiál z "Majesty" a nejraději z "Providence" a "Kingdom".

Rovnou ještě k tomuto tématu přidám jednu otázku. Jak vlastně kapela jako jsou IMMOLATION zkouší? Máte klasické zkoušky ve zkušebně, jako jste asi mívali ve svých začátcích, nebo už vám dnes stačí „jen“ se „párkrát do roka“ setkat a nacvičit nový materiál, nový koncertní setlist? Cvičíš ještě dnes Roberte na kytaru třeba každý den (a ostatní na své nástroje)? Někdy mezi lidmi kolují zkazky o tom, jak někteří muzikanti trénují třeba deset hodin denně.

Nezkoušíme jako kapela už několik let. Ani před nahráváním ve studiu. Všechno napíšu na počítači a všichni zkoušíme samostatně. Ve studiu pak nahráváme každý zvlášť. Když se sejdeme na pódiu na turné, je to poprvé, co hrajeme nové skladby na živo jako celá kapela. Doslova jsme nikdy nezkoušeli jako kapela.

Každý žijeme v různých částech země, takže je pro nás opravdu těžké zkoušet společně. A s dnešní technologií a skutečností, že jsme oddáni tomu, co děláme. Každý z nás zkouší podle vlastního uvážení. Jakmile se potkáme na pódiu, všichni víme, co máme dělat. Může to být trochu netradiční a poněkud neuvěřitelné, ale je to tak, jak to děláme a všechno funguje skvěle!!
Já osobně moc necvičím, jen před tour nebo novým nahráváním.

Nové CD působí velmi kompaktně. Vše (texty, cover, hudba) sedí krásně pohromadě. Ale kdo vlastně přišel jako první s myšlenkou, nápadem na celé téma „Kingdom of Conspiracy“? Když se rozhlédnu kolem sebe, opravdu si kolikrát připadám jako ty postavy z obalu desky. Jsme opravdu všichni spoutaní „řetězy“?

Jak už jsem zmínil, s tímhle "konceptem desky" přišel Ross. Jakmile jsme začali probírat naše nápady, zejména o čem bude první song, přišel jsem s "Kingdom of Conspiracy" a po několika měsících úvah a snah vymyslet název našeho alba jsme si (díky Stevovi) uvědomili, že "Kingdom of Conspiracy" zahrnuje všechny skladby na desce, takže jsme se rozhodli ji tak i nazvat.

Myslím, že Ross měl výbornou myšlenku. Sledovali a četli jsme všechno, co se kolem nás v dnešním světě děje, jak je všechno opravdu temné. Se všemi těmi médii, strachem z terorismu, pomalu se vzdalující svobody, tajnými směnkami a zákony, aniž bychom si to uvědomovali, ve skutečnosti nás společnost svazuje. Je to špatná cesta, na které jsme. Tak jsme si mysleli, že je to důležité, stejně jako tyhle věci. Je to realita a tyhle věci se skutečně dějí.

A je skvělé vidět tak obrovské reakce fanoušků. Zdá se, že tolik lidí má stejné pocity z dění  na tomhle světě, které se jich týká a uvědomují si to. A to je dobře.

Zůstaňme ještě u tématu „konspirace“. Chvílemi mám z textů pocit, že jste „příznivci“ teorie spiknutí. Opravdu myslíš, že nás ovládají illuminati? Osobně mám někdy hodně podobné pocity, ale zase na druhou stranu si říkám, to sebou nechá opravdu lidstvo tak jednoduše manipulovat?

Neřekl bych, že jsme fanoušci konspiračních teorií, ale zajímáme se o obě strany problému a všechna fakta. Z nich pak vychází naše vlastní závěry.

Před několika měsíci by ti lidé ve světě řekli, že jsi blázen, pokud si myslíš, že naše vláda má záznam všech dat z našich telefonů a má možnost z nich kdykoliv získat všechny informace. A teď je to venku na veřejnosti a je to pravda.

Vždy tam budou lidé, kteří budou dělat špatné věci na všech úrovních. Možnost kontroly je mocný nástroj a myslím, že mnozí z nás si neuvědomují, jak snadné je využít jej a manipulovat světem kolem nás. Já osobně teď nevěřím všemu, ale mám otevřenou mysl a určitě nevěřím naší vládě, nebo médiím, že nám předkládají skutečná fakta.  To už se prokázalo mnohokrát.

Přeložila Duzl.

http://www.facebook.com/immolation
http://www.everlastingfire.com/
http://twitter.com/immolation
http://www.nuclearblast.de/de/

RECENZE „Kingdom of Conspiracy“

Druhá část rozhovoru zde!


Zveřejněno: 13. 07. 2014
Přečteno:
3726 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 07. 2014 18:04 napsal/a Tomáš Svoboda
Moc povedené.....
Ahoj....jako vždy super práce!!!Perfektně zpracovaný rozhovor!
13. 07. 2014 09:55 napsal/a prepil
paráda
Zajímavé počteníčko ;-) Díky moc za rozhovor s krály..