Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

IMMOLATION – Kingdom of Conspiracy CD digibook 2013, Nuclear Blast

Spoutaní v řetězech vlastních pocitů se zmítáme mezi společenskými konvencemi a vlastní touhou. Ovládaní a vládci. Pánové a otroci. Vládci a loutky. Přemýšleli jste někdy, kdo vlastně tahá za provázky a řídí tento svět? Je jedno, jak se jim říká a jestli vůbec existují. Oni jednoduše jsou. Teorií konspirace je nepřeberné množství. IMMOLATION se tentokrát na své zbrusu nové desce „Kingdom of Conspiracy“ pokouší umělecky všechna tato témata zhudebnit. A musím říci, že přesně toto je oblast, ve které se cítí kapela jako žralok v krvavé lázni. Texty jsou tak velmi čtivé i samostatně a dokážou obstát i bez muziky. IMMOLATION jsou kapela, kterou nemusím snad nikomu představovat. Každý pořádný fanoušek death metalu již zajisté někdy slyšel a případně i vlastní nějaké jejich album. Smečka, která vždy více či méně stála v čele stylu zvaného death metal. Ikona smrtícího kovu letos udeřila plnou silou.

Na novince „Kingdom of Conspiracy“ se pokračuje ve směru vytyčeném již albem „Majesty and Decay“ (2010). Opět je nám tak předkládán temný, silný a chorobný death metal, který díky kombinaci riffů Roberta Vigny a hlasu Rosse Dolana musí poznat každý vždy a všude. Kapela jakoby dál rozvíjela styl, který sama vymyslela. Přiznám se, první poslech jsem skoro přetrpěl. To očekávání bylo asi příliš velké a to nadšení z cd přineseného domů asi moc radostné. Nejdříve jsem jen seděl v šoku a přemítal, jak je možné, že všechny songy mi splývají v jeden? Kde je ta nátlaková bomba z roku 2010? Kde je to temné pohlazení v podobě EP „Providence“ (2011)? Kroutil jsem zmateně hlavou a nevěřil. Odložil jsem cd a šel raději pryč od přehrávače. O to větší bylo moje překvapení, když jsem k dalšímu poslechu přistoupil až po několik dnech. Album mi doslova vletělo do hlavy, tryskalo a drásalo moje uši a já opět zažíval další šok. Nemohl jsem se nabažit. Jednotlivé motivy jakoby samy ožívaly v morbidní démony a ti mě cupovali na malé bezbranné kousíčky.

Království temnoty a deziluze nad tímto světem. Riffy ostré jako čerstvě nabroušená břitva. Hlas, zvíře zakleté v člověku. IMMOLATION si se mnou, jako se správným fanouškem, dělali přes týden, co chtěli. Byl jsem jejich otrokem. Jediné, co mi po celou dobu pořád nesedělo, byl zvuk bicích (mix a mastering Zack Ohren – Castle Ultimate Studios, produkce Paul Orofino – Millbrook Sound Studios). Možná až příliš „plastové“? Očekával bych větší razanci, mohutnější nápor. To ale bývá klasický problém některých alb vydávaných u Nuclear Blast (tedy nejen u nich). Rozvinu možná jednu další konspirační teorii, ale není takovýto zvuk třeba kvůli tomu, aby bylo album přístupnější širšímu publiku? Asi ano, to vědí ale jen IMMOLATION. Každopádně doby starých alb jsou nenávratně pryč. I když! Určitý odér dávných časů u nového alba cítím. Hraje se sice „moderně“, ale kapela vkládá do jednotlivých kompozic prvky jemně připomínající „špinavá“ starší alba. Na co jsem si ale musel zvykat hodně dlouho, je obal desky. Je pod ním podepsán Par Olofsson. Nakonec je na reálném cd o mnoho příjemnější než na detailních obrázcích z internetu, které mě zpočátku skoro děsily. Každopádně k tématice desky se nakonec vcelku hodí (mám doma digibook edici s tričkem a na tom se vyjímá velmi pěkně). Čekal jsem ale víc, to nepopírám (nějaké to ZLO by se hodilo více).

Dnes mám jeden veliký problém. I když si odmyslím pár zmíněných drobností, které jsem výše zmínil, nemůžu se „Kingdom of Conspiracy“ zbavit. Jsem jím nasáklý a promaštěný jako houba plná krve po ukončení pitvy. Pokusil jsem se krotit v superlativech, ale jednoduše to nejde. Jestli vám dělala dvě předchozí alba IMMOLATION dobře, budete opět spokojeni. Ostatní budou asi mít nějaké připomínky, zanadávají si, kdeže to jsou staré dobré časy, ale mě album rozsekalo. Ten tajný recept, který spolu v kapele kdysi sepsali krví, na mě zase funguje. Možná někdo namítnete, že od IMMOLATION, kteří se vždy pohybovali v čele death metalového pelotonu je to málo. Pro mě není, já nevyžaduji od kapel, aby každé jejich album měnilo směr metalového dění. Tím ani „Kingdom  of Conspiracy“ není. To se ale také málokomu povede dvakrát za kariéru. Buďme rádi, že na IMMOLATION je spolehnutí. Království konspirace existuje právě tady a teď! A všichni jsme jeho součástí.

Seznam skladeb:

  1. Kingdom of Conspiracy
  2. Bound to Order
  3. Keep the Silence
  4. God Copmplex
  5. Echoes of Despair
  6. Indoctrinate
  7. The Great Sleep
  8. A Spectacle of Lies
  9. Serving Divinity
  10. All That Awaits Us

Čas: 40:53

Sestava:

  • Robert Vigna – kytara
  • Ross Dolan – zpěv, basa
  • Bill Taylor – kytara
  • Steve Shalaty – bicí

http://www.everlastingfire.com/
http://www.myspace.com/immolation
http://www.reverbnation.com/immolation
http://www.youtube.com/user/Immolation
http://www.nuclearblast.de/en/


Zveřejněno: 20. 05. 2013
Přečteno:
3639 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 05. 2013 19:19 napsal/a kopecek
Immolation
Minulá deska byla lepší, přesto nezbývá nic, než pochvala za vysoký standard. 8.5 poctivých bodů.