ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Na otázky odpovídali – kytarista Vladan a basák Richard...

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

(Vladan) – Samotný počátek a vznik sahá až do hluboké totality. První krůčky jsme začali dělat někdy kolem roku 1987 a snad o rok později, protože je to tak dávno už si to přesně nikdo nevybaví, jsme založili tedy kapelu. Tehdy ještě s názvem Jezuit, který se potom změnil na Agressor a v 90.letech na ETERNITY. Tento název vymyslel tehdejší kytarista Michal „Mižu“ Veselka a v překladu to znamená „věčnost“…Ten název sedí, protože už fakt hrajeme s malými přestávkami celou věčnost (smích)!!! Impulsem pro vznik byla určitě doba ve které jsme žili a chtěli dělat tvrdou muziku, která se u nás téměř zakazovala. Bylo to takové spontánní a rádi na ty časy vzpomínáme.

Představte jednotlivé členy a zda již někde hráli?

(Vladan) – Butchek (zpěv) a Aleš (bicí) jsou zakládající členové kapely a jsou věrni tomuto souboru přes 20let, takže, snad jen s výjimkou vojenské služby, v jiných kapelách nehráli. Já jsem byl taktéž u zrodu, ale hrál jsem taky spolu s  Belmondem (kytara) v kapele Exitus a později koncem devadesátých let a na začátku nového tisíciletí v kapele Incident, kde hrál taktéž Richard (basa). Belmondo v té době nakrátko v ETERNITY působil, ale vrátil se až v roce 2010, kdy přišli společně s Richardem. Jinými slovy, hledali jsme se až jsme se našli….

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste sní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

(Richard) - Tak podmínky k nahrávání jsme si vytvořili sami, jelikož máme prostornou zkušebnu a  zřídili jsme  si tam improvizované studio. Oslovili jsme Jarka Opielu z Denetu, který nám dělal i předchozí album „Deadliness“  a byli jsme s ním nadmíru spokojeni, takže jsme jej přizvali ke spolupráci i tentokrát a můžu říct, že nám udělal přesně zvuk, jaký jsme chtěli. Nechtěli jsme jít do regulérního studia a tam to nabušit za tři -čtyři dny, kde jste pod časovým tlakem. Chtěli jsme mít dostatek času a klidu vše pečlivě nahrát, udělat v klidu všechny aranže atd…Prostě si s tím materiálem vyhrát. Finální mix a mastering nám udělal bývalý kytarista ETERNITY Mižu Veselka, který si s tím opravdu pečlivě pohrál a taktéž, stejně jako Jaryn Opiela, odvedl perfektní práci.
Náklad jsme zatím zvolili 100ks, protože album jsme pověsili na naše stránky na BandZone teprve před několika dny a uvidíme jaké budou ohlasy. V době, kdy lidi přestávají CD kupovat podle nás nemá smysl zbytečně do většího nákladu investovat. Cena by se měla pohybovat okolo stovky. Všechny info ohledně alba budou na našem profilu www.bandzone.cz/eternity , kde si jej budou moci fanoušci objednat.

Texty – proč jste se rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

(Richard) - Autorem všech textů je Vladan. Všechny dema a alba ETERNITY byla nazpívána v angličtině, takže ani album Modus Odium, i když je to latinsky, není výjimkou. Že by měly být texty v jiném jazyce nás myslím ani nenapadlo, protože k této hudbě anglicky nazpívaný vokál určitě pasuje lépe než čeština. Každý fanoušek samozřejmě preferuje to co mu vyhovuje, ale my to tak prostě cítíme…
(Vladan) – Témata v textech jsou různorodá. Zabývám se v nich hlavně s manipulací člověka – od politiky počínaje, přes masmédia apod.  Jaký to má vše dopad na jednotlivce z psychologického hlediska, jaké pocity a emoce vzbuzuje v každém z nás tento svět… není to žádná filosofická onanie, ale jen můj pohled na veškerý hnus okolo nás…

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

(Richard) - Autorem nového loga je Vladan. ETERNITY měli do roku 2005 propracovanější logo, ale když se dávala kapela  před čtyřmi lety znovu dohromady, vytvořil Vladan logo jednodušší, něco jako symbol nové éry a myslím že se povedlo. Přečte to každý…(smích)  Obal na nové album i kompletní grafika bookletu je taktéž z Vladyho hlavy. Webové stránky jsou zatím ve výstavbě, ale pracujeme na tom, abychom měli své vlastní oficiální stránky co nejdříve. V posledních měsících a týdnech jsme se věnovali pouze dokončení alba, proto se některé věci musely odsunout. Samozřejmě pro propagaci kapely jsou tyto věci jako internetové stránky důležité a pracujeme na tom… Ale fanoušci nás najdou jednak na BandZone tak i na FB… 

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

(Vladan) – Všem nám je bezmála čtyřicet a jsme odkojeni thrashovou vlnou osmdesátých let, kapelami jako – Kreator, Exodus, Destruction, Testament, Anthrax, Sepultura, ranná Metallica, Sodom a dalšími… Kdo si naši desku poslechne, určitě pozná hned, jaké vlivy na nás působí a čím nebo kým je naše tvorba ovlivněna.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

(Vladan) – Už před třemi lety jsme chtěli album Deadliness rozeslat na některé vydavatele, ale po zkušenostech jiných kapel, se kterými jsme to konzultovali, jsme si to rozmysleli. Osobně jsem obvolal několik firem, které by album vydaly, ale museli bychom od nich odkoupit většinu vydaných CD, což bylo docela dost peněz. Slibovali na oplátku všelijaké promotion, ale od pár známých muzikantů vím, že to jsou jen kecy… Takže jsme se rozhodli, že si to uděláme sami na vlastní náklady, stejně jako aktuální nové album.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

(Vladan) – Tak za těch více jak dvacet let už jich máme za sebou docela dost a na některé si už ani nepamatujeme… Když zabrousím do  minulosti, tak se jich povedlo hodně, protože v té době na koncerty chodilo podstatně více lidí než dnes. Vybavuji si například dva skvělé koncerty v Mladé Boleslavi. V roce 98 s Debustrolem a o rok později s německými Purgatory.

(Richard) - Vloni byla taky výborná akce v ostravském Chlívu s Nahum a se švédskými Pantokrator…

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

(Richard) - Určitě by jsme si rádi zahráli někde za hranicemi, třeba klubovky nebo i nějaký festival. Kamarád který nám teď dělá manažera už má nasmlouvané nějaké zahraniční kapely na společné akce, takže uvidíme…

Plány do budoucna...

(Vladan) – Chtěli bychom začít hodně koncertovat na podporu nového alba, protože téměř půl roku jsme se věnovali pouze desce a hráli jen sporadicky. Nicméně na nějakou dlouhou šňůru nebo turné to asi nevypadá (smích) . Kromě Richarda máme všichni ostatní rodiny, všichni bohužel musíme chodit do práce, do hospody a každý má svůj osobní život nějak nastavený. Ovšem pokud to čas dovolí, budeme se snažit všechny případné nabídky ke koncertování využít.Teď jen aby ještě nějaká přišla….

www.bandzone.cz/eternity

RECENZE

Zveřejněno: 20. 08. 2013
Přečteno:
3946 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář