Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

ETERNITY – Modus Odium CD 2013, vlastní náklad

V rámci této recenze se podíváme do Ostravy. Nepůjdeme na fotbal ani do Stodolní ulice. Podíváme se na zoubek či spíše na čelisti jedné ostravské kapely. ETERNITY nejsou žádní nováčci. Vznik kapely se datuje na rok 1988, kdy ještě měli jiné názvy (JEZUIT a AGGRESSOR), aby si v roce 1993 zvolili ETERNITY. Letos do metalového životopisu připsali pátou studiovou placku „Modus Odium“. Sama kapela dala možnost celé album poslechnout skrze jejich profil na Bandzone (odkaz níže). Pro současné a snad i budoucí fanoušky je to velmi sympatické gesto.

Podobně jako ve fotbale je nastoupena jedenáctka tvrďáků a hrdě se plácá do hrudi, kde mají místo ve znaku lebky. Tak bych s mírnou nadsázkou ohodnotil i grafiku desky. Lebky k (thrash) metalu patří! To myslím bez posměšků. Po instrumentálním intru skočíme do krvavých vod. „Sophisticated Manipulation“ je pěkně ostrá a našlapaná thrash/deathmetalová nakopávačka. Od prvního úderu bicích, od prvního riffu a od prvního křiku je znát, že kapela má už hodně za sebou. První výkop mají za sebou i posluchači. Pokud rádi jezdíte na dovolenou do Egypta, pak nemusíte pro exotickou hudbu jezdit daleko. Stejně, jako slavní techno-brutal-egypt-deathmetaloví (to je škatule!) NILE, si do tvrdé muziky přidali trochu exotična i ETERNITY. „Compulsive Disorder“ v začátku kroutí melodie jako ze starého Egypta a celkově se tato skladba plazí stejně jako (jedovatý) had. Z dovolené si dlouho neodpočineme, protože „Alternative Next“ je hodně skočná a masivní nálož. Chrastící kytary burácí jako hromy a bicí prorážejí oblohu jako blesky. Při poslouchání (nejen) následující „Relation To Kill“ nabývám dojmu, že poslouchám úryvky nizozemské mlátičky LEGION OF THE DAMNED. Samozřejmě oni jsou někde jinde, co se týče produkce a zázemí. Jenže svižný, rychlý a drtící thrash/death metal mohou hrát i kluci od naproti, pokud se nebudou ETERNITY zlobit za takové označení. Avšak podle data narození kapely jsou ostravští zabijáci starší než LOTD a OCCULT (pre-LOTD).

Tank se nepodaří zastavit a posádka těžkotonážního vozidla si čistí cestu před sebou. Ničivé střely „Don‘t Let Me Fall“ a „Deformity“ likvidují cíle svojí nekompromisností a surovostí. Plusem v této řezničině jsou pěkná kytarová sóla. Ostraváci se chopili motorových pil a rozjeli dokonalou symfonii zkázy v trefně pojmenované skladbě „Brutal Act“. Jedná se o jednu z mála čistých thrasháren s kousavými riffy. „Today Love – Tomorrow Hate“ je velmi výjimečná, protože na rozdíl od většiny svých sousedů na kulatině není přímočarou rubačkou. Naopak si zde ETERNITY dali záležet a uvařili velmi hutnou thrash/deathmetalovou polévku, kterou si budete chtít přidávat. Zabijácký kuchařský tým ochutil tento předkrm melodických příměsí. Vrátíme se k přímočarým sypačkám v „This is your War…“ Užijte si masivní destrukci vašich sluchovodů. Celou desku zakončíme poklidným a brnkacím outrem „Forgiveness“.

Od „Modus Odium“ jsem nic neočekával a o to více jsem byl mile překvapen. Solidně zahraný thrash/death metal, který má sílu a energii na rozdávání. Rád si poznamenám jméno ETERNITY a navštívím nějaké jejich vystoupení, protože tento materiál bude naživo lámat kosti. Dal bych těmto sympatickým chlapům nálepku undergroundoví LEGION OF THE DAMNED! (úsměv)

Seznam skladeb:
  1. Aeternum
  2. Sophisticated Manipulation
  3. Compulsive Disorder
  4. Alternative Next
  5. Relation To Kill
  6. Don‘t Let Me Fall
  7. Deformity
  8. Brutal Act
  9. Today Love – Tomorrow Hate
  10. This is your War…
  11. Forgiveness

Sestava:
  • Petr „Butcher“ Kupka – zpěv
  • Vladan „Canniggia“ Pražák – kytara
  • Víťa „Belmondo“ Ferenčák – kytara
  • Richard „Ritchie“ Urbanec – basa
  • Aleš „Alfonz“ – bicí

http://bandzone.cz/eternity
https://www.facebook.com/pages/Eternity-trash-death-metal-group/121053187953837

ROZHOVOR



Zveřejněno: 20. 08. 2013
Přečteno:
3765 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Míra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 08. 2013 06:25 napsal/a Asphyx
přesně
úplně stejná přirovnání mě napadaly při poslechu této desky taky:)) Velmi pěkně napsáno! Rád bych slyšel a viděl tuhle bandu někde naživo. Modus Odium mě baví poslouchat. Mimochodem, ten obal je opravdu nádherný! Prostě a jednoduše, tato deska na mě zabírá! Dobrá práce.