Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

Za jihočeskou kapelu odpovídají všichni členové.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

KubaAjz: Ahoj, kapelu Hiroshima nightmare jsme založili před 4 lety (březen 2009), kromě Mařenky už jsme každý nějakou tu zkušenost s hraním v kapele měli za sebou. Kromě výměny bubeníka po roce a půl hraní jsme stále ve stejné sestavě. Název je takový, jaký je, klišovitý, prostý, okoukaný, ale náš. Impuls k založení byl a je seberealizace, chuť tvořit a spojit 5 jednotlivců v jeden pevný celek. Založit kapelu může každej trubka, ale udržet ji v progresivním chodu, zajistit jí propagaci, koncerty, nahrávat a vydávat desky a nerozpadnout se po prvním demu, to je kumšt. Proto chceme, aby nás lidi brali vážně a počítali s námi do budoucna.

Satáňa: KubaAjz zapomněl dodat, že já tam od začátku nejsem. Přišel jsem do kapely teprve ve fázi zkoušení.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

KubaAjz: Je mi 26, prošel jsem různými kapelami. Vždy jsem hrál buď na kytaru, nebo řval. Exkapely seřazeno chronologicky: United rebels - Rána z milosti – Katarakta - S.O.S (pouze pár měsíců, přesto obrovská zkušenost) a pak už jen Hiroshima Nightmare na plný úvazek. Kytaru jsem si koupil asi v 16 poté, co jsem na ČT2 viděl koncert Visacího zámku, řekl jsem si: když můžou oni, tak já můžu taky. Dva roky se mi pak kytara válela doma, neuměl jsem ji ani naladit, natož něco zahrát. Doopravdy jsem začal hrát až v roce 2006, kdy jsme založili první kapelu :-) Krom hraní v HN dělám kooperační label Cestou na hřbitov records, pořádám underground koncerty u nás doma ve sklepě, říkáme tomu Garáž. S Jenzem se teď snažíme rozjet papírovej časák s pracovním názvem ZloZin. Neluštím křížovky, nechodím na houby a nepletu svetry. Metal a Punk je to, co mě zajímá a baví.

Vaňous: Čus, mně je 22 a taky už mám něco za sebou, stejně jako ostatní členové kapely. Asi tak v 16 jsem si vyprosil elektrickou kytaru a po pár týdnech domácího „hraní“ se náhodou dal dohromady s klukama, co dělali ve vedlejší vsi bordel a hráli punk :) První pokus o hraní tedy vznikl zhruba v červnu roku 2007 s kapelou Tsichrana, se kterou jsme za dva roky působení odehráli 16 koncertů. Mezi těmi dny jsem poznal na jednom koncertě Jenze. Od něj pak přišla nabídka, jestli si nechci zkusit zahrát na bicí s jeho kámošema, a tak jsem poznal Kubajze a pár dalších :) A to byla druhá meta, smečka jménem Katarakta, rok 09/11 první rok na bicí, zbytek kytaru a řev. Někdy v průběhu roku 2010 mě oslovil Kubajz s tím, abych se vrátil k bubnům a začal mlátit za Hiroshimu Nightmare!! Neodolal jsem a šlape to dodnes s nepatrným výpadkem. V roce 2011 jsem měl tu čest hrát pár měsíců na basu v kapele Fire Walk With Me, než definitivně ukončila činnost. Odzpíval jsem si pár skvělých koncertů s kapelou Dishperanda, která nemá jedinou nahrávku :) No a aby toho nebylo málo, založil jsem s kámošema kapelu Kuzimu mabaya, kde opět tluču na buben a řvu! Toť vše!

Jenz: Čugi, jsem Jenz, ročník 87. Hraju na kytaru asi od roku 2006, chvilku v Rána z milosti (punk), pak Katarakta (raw/noise) a Hiroshima Nightmare, která jako jediná funguje, hraje a vydává.

Satáňa: Je mi 29 let a tudíž jsem fotr kapely, ale cítím se sotva na 20 :) Hrát jsem začal a doteď hraju v punkrockové Smolíčkovo pomstě. Na basu hraju od založení Smolíčků, to je asi tak od rocku 2004. Ale popravdě, za tu hromadu let jsem se na to ještě pořádně nenaučil :)

Mařenka: Čauky, je mi 24 let a zpěv v HN je pro mě první zkušenost, co se týče muziky.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

KubaAjz: Nahráváme od začátku u Honzy v Hellsoundu, což je pro nás obrovský plus. Honzovo práci nemusíme snad ani chválit, ta se chválí sama. Mnohdy to jediné, co lidi na našich nahrávkách chválí, je zvuk, hehe.
Zatím máme na kontě 3 nahrávky:
Demo 2010 – šířeno na pálených cd-r, volně ke stažení na bandzone.
Mini-cd split s La migra – nahráno 2011, vydáno v únoru 2012, náklad 500 ks, stále k dostání, u nás za 50 Kč.
LP split s Azid – vydáno v prosinci 2012, náklad 420 ks black vinyl 200 Kč, 100 ks blue-black vinyl 250 Kč.
Máme tu smůlu, že jsme začali hrát 10 let po tom, co se nahrávky přestaly prodávat. Karty jsou rozdaný, v popředí zájmu jsou osvědčené dlouholeté stálice, málokdo má zájem sledovat nové kapely. Ani se možná nedivím, když 70 % kapel se rozpadne po první nahrávce. Důležité je vydržet a nevzdat se bez boje! A zlepšovat se s každou novou nahrávku!

Mařenka: Spokojenost veliká. Je skvělý mít vlastní desku. (úsměv)

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky/anglicky/španělsky..., kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

KubaAjz: Texty jsou v češtině, neb angličtina je pro mne španělskou vesnicí. V textech se odráží moje pocity, nálady a pohledy na svět… Mařence je myslím dostatečně rozumět, ať každý posoudí sám.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

KubaAjz: Současné logo nám dělal Martin z kapely Skalp. Obal LP nám kreslila Martina z kapel Crashdogs a Pansy. Grafickou práci pro nás dělá Dušek z kapely Kuzimu mubaya. Místo webu zatím používáme bandzone, stránky snad do budoucna. Určitě bych s Martinou rád dál spolupracoval na dalších kresbách pro nás. Mně osobně se její styl líbí, je to takové snové, což se k naší noční můře hodí. Grafický projev kapely je určitě velmi důležitý. Moc rád si prohlížím obaly alb. Miluju tituly Iron Maiden, Sodom, Anthrax… Spousta těch ručně kreslených obalů…je to krása a stojí za tím hodně práce, zručnost a nápad.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

KubaAjz: Mohl bych vypsat stovky kapel, ale shrnu to do pár jmen. Alba Metallicy z 80. let, Sodom, Discharge, Sacrilege, Darkthrone, Wolfpack, Unleashed, Obituary, Black Sabbath, Motörhead, Master´s Hammer a Diskriminace. Ale poslouchám toho opravdu spousty, život bez hudby bych nepřežil. Každý den trávím poslechem hudby několik hodin. Sbírám vinyly již řadu let. Z aktuální domácí scény vypíchnu Kaar, Exorcizphobia, Kaosquad, Rapsod, Azid…

Vaňous: Samozřejmě nedokážu vyjmenovat všechny, ale tak poslední dobou nejvíc poslouchám asi pražskou kapelu Gomora, je škoda, že to chlapi zabalili dřív, než jsem je stihl živě... Dále taky třeba starší alba Skitsystem, Disorder, Fall of Efrafa, Discharge, v neposlední řadě i The Restarts, Driller Killer, Fredag 13e, Personkrets 3:1 a Eye for an eye a mnoho dalších...

Jenz: Hodně to zjednoduším, pět československých - Complicite Candide, Dezinfekce, Radegast, Davová Psychóza, Němá Barikáda, pět cizozemských - Black Sabath, Discharge, Wolfpack, Metallica a Dayglo Abortions. Kapel a stylů, co mě zaujaly, jsou mraky. Zajímám se nejen o hudební projev, ale když to jde, pídím se i po textech, obalech atd. Doma dávám přednost vinylu.

Satáňa: Tak já poslouchám dost žánrů (od punkrocku po grind), ale nejoblíbenější je u mě punk.

Mařenka: Ze zahraniční muziky mě nejvíc baví Kreator, Onslaught, Anthrax, Obituary, Entombed, Slayer, z domácí scény pak hlavně Exorcizphobia, Brutally Deceased a Kaosquad.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

KubaAjz:
Nečekáme, že se nad námi někdo smiluje a nahrávku nám vydá. My jdeme štěstí naproti a z větší části jsme si desku vydali sami za přispění pár menších kooperačních labelů. Nejsem snílek, ale realista, nepočítám s tím, že by nám nahrávky někdo vydával. Jsem připravený naše nahrávky vydávat sám na svém labelu Cestou na hřbitov rec.

Jenz: Když je nadšení pro věc a dobré nápady, tak si člověk může desku vydat i sám. Důležitý je nejen zápal pro věc a vytrvalost.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

KubaAjz: Koncertů už máme za sebou několik desítek. Přesné číslo asi stejně nikoho nezajímá. Některé koncerty byly skvělé, z některých méně povedených jsme si vzali alespoň poučení do budoucna. U mě velkou roli hraje tréma a mám velké problémy se soustředit, rozhází mě každá pitomost. Často hrajeme po hospodách, bez zvukaře, bez odposlechů. Někdy je to hodně těžké hrát, když se navzájem neslyšíme. Ale s každým dalším odehraným koncertem je to trošku lepší. Nejsmutnější jsou akce pro prázdný sál, kde na nás nezůstaly ani ostatní kapely. V hlavě pak zůstane jen zklamání.

Vaňous: Zrovna nedávno jsem to tak zhruba počítal, kolikrát jsem stál s kapelou na pódiu a vyšlo mi něco přes 140 živých vystoupeních s různými spolky. Ne, že bych se chlubil, ale je to moc hezký číslo, taky doufám, že jich bude časem mnohem víc :) Ostatně tuhle otázku slýchám dost často a vždycky se mi vybaví koncert s kapelou Katarakta, kdy jsme poprvé vystupovali s novým bubeníkem Davidem Zíkou. Ten večer všichni z kapely, včetně mě, byli totálně pod obraz. Před vystoupením mě budili, málem jsem se poblil při ladění kytary a to se taky stalo chvilku po odehrání setu, kterej mimochodem stál pěkně za hovno :D A největší úspěch pro mě osobně je asi vystoupení s kapelou Argies.

Jenz: Koncertů už pár proběhlo, podle mé evidence skoro 90. Živé vystoupení je odměna po hodinách ve zkušebně. Věřím, že jich ještě spousta proběhne. S odstupem, na žádný nevzpomínám nějak ve zlém, ty lepší si člověk určitě pamatuje déle.

Satáňa: Nejpovedenější nevím. Ale mezi ty nejlepší patří ty, když vidíš, že to lidi baví, paří a tím pádem si to užíváme i my na podiu o to víc.

Mařenka: Skvělý to bylo v Hurbanovo na Slovensku, kde jsme hráli s Radiation a našimi kamarády z Azid. 

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

KubaAjz: Nevím. Samozřejmě, že bychom rádi, ale nabídka několikanásobně překračuje poptávku. Kapel je milion, každá chce jezdit, což zapříčiňuje to, že je téměř nemožné najít organizátora a když už se třeba povede, nikdo na koncert nepřijde. Když k tomu připočteme fakt, že zpíváme česky, nehrajeme oblíbený styl jako kolovrátkový dis-beat nebo grind a nemáme kontakty, musí nám stačit naše česká domovina.

Vaňous:
Ambice neambice... jistě, že bych rád za hranice, ale to nezáleží jen na nás. Když už se naše deska dostane ven, musí nás někdo pozvat, jak říká Kubajz, texty jsou v češtině a to není zrovna plus v zahraničí, kde česky nikdo neumí, pokud nejsi zrovna na Slovensku :)

Jenz:
Cestování je skvělý relax, člověk si rozšíří obzory a to jak na vlastní pěst, tak s kapelou. S kapelou má cestování ještě vetší náboj. Baví mě i výlety po ČR, všechno je na tour zajímavý, když víš, že musíš někam dojet a večer hrát je to adrenalin. V ČR je spousta pěkných měst a míst a je dobré je poznat.

Satáňa:
Tak v zahraničí už jsme párkrát byli, nejvíce na Slovensku :)

Mařenka: Nemám. Proč se hrnout někam, kde ti nerozumí…

Plány do budoucna...

KubaAjz: letos (2013) plánujeme dva split singly. Jeden s Liver garnish (květen-červen) a druhý s legendou crust-grindu Hibakusha (podzim-zima). Na rok 2014 plánuju 4-way split ep budějovických hc/punk kapel, kam bychom měli šoupnout jeden song. A pak snad samostatné ep. Každopádně dlouhodobý plán je nepřestat na sobě pracovat, učit se, pilovat, zkoušet, skládat, vyvíjet se, nestát na místě déle, než je nutné, ve správnou chvíli umět zpomalit a včas zase šlápnout na plyn. Našim snem je rozhovor v Noise masteru, protože jak známo, každá kapela po tom, co byl s nimi otištěn rozhovor v tomto plátku, náhle povstala z bahna undergroundu a dosáhla celosvětového uznání. Vysněný koncert je pro mě Festa de la Pohoda.
Děkuji moc za prostor a zájem, moc to pro mě znamená!

Vaňous: Hlavně fungovat dál jako celek jak s kapelou Hiroshima Nightmare, tak s mým vedlejším projektem Kuzimu Mabaya, se kterýmse v první půli roku 2013 chystáme natočit demo a vydat ho na kazetě, všechno stylem DIY!
Díky moc za zájem!! Brzy na viděnou na nějakém koncertu! Ještě jednou díky!

Jenz: Dík za prostor a za otázky. Nechť nás síla provází.

Mařenka: Velký díky za zájem! Mějte se rádi a choďte na koncerty.

RECENZE

http://bandzone.cz/hiroshimanightmare



Zveřejněno: 08. 03. 2013
Přečteno:
3622 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář