Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

Za EMPYRION odpovídal kytarista a textař Juro Glovňa.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Skupina bola založená na jeseň 2011, vlastne sa len pretransformovala z predchodcu Corrupted Melody. Táto zmena prebehla hlavne kvôli tomu, že s predošlou kapelou sme sa dostali po viacerých stránkach do slepej ulice. Odišiel spevák Juro Žember, ktorého nahradil Jano Kozár alias Amor.
Empyrion je podľa definície starogréckej kozmológie najvyššia časť neba naplnená ohňom, resp. éterom, takzvané siedme nebo. Tento názov navrhol Amor a dobre zapadá do koncepcie textov.

Představte jednotlivé členy a zda již někde hráli?

Táto otázka je už čiastočne zodpovedaná. Ale pre úplnosť, Miro Raučina - bicmen hral alebo hrá vo viacerých kapelách, napr. Sanatorium, God Defamer, Abortion. Amor spieval v rôznych kapelách, napr. aj v Angels Decay, kde hral aj Edo Farman basu. Rado Glovňa (gitara), Martin Janeček (klávesy) a ja, Juro (gitara), máme spoločný základ hlavne v Corrupted Melody, kde sme takmer od začiatku, čo je celkom úctyhodných 15 rokov.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Po viacerých skúsenostiach s rôznymi slovenskými štúdiami sme sa rozhodli investovať tentokrát trošku viac, ale na oplátku sme dostali omnoho viac v pomere k cene. Využili sme fakt, že na Slovensku má štúdio Roland Grapow (Masterplan a ex-Helloween). Ukázalo sa to ako dobrá investícia, sme s jeho prácou a profesionálnym prístupom absolútne spokojní. Dlhoročné skúsenosti s metalom a skvelá výbava sa odrazila na veľmi prijateľnom zvuku na európskej úrovni. Samozrejme sa nedajú všetky slovenské štúdiá hodiť do jedného vreca, ale sme radi, že sme sa nakoniec takto rozhodli.
Album je vydaný u Peťa Beťka, teda u Gothoom Prods. v prvotnom náklade 500 ks a podľa jeho slov je s predajom zatiaľ spokojný. Sami sme predali za prvý mesiac bez koncertov asi 80 ks, čo je na slovenské pomery celkom dobré. Cena je nastavená štandardne, čiže 10 Eur za CD a 12 Eur za tričko, čo skutočne nie je veľa, keď si človek zráta náklady spojené s vydaním. 

Texty – proč jste se rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Texty tvorím ja. Hlavnou tématikou je nepoučiteľnosť ľudstva a s tým spojené temné vyhliadky do budúcnosti. Ľudia na základe nízkych alebo dávno prekonaných hodnôt robia rozhodnutia, ktorými likvidujú budúcnosť sebe a svojim deťom a zdá sa, že sa nezmenia, až kým už nebude neskoro...
Iný jazyk ako angličtina pre mňa neprichádzal do úvahy, hlavne kvôli vhodnosti pri tvorení frázovania a faktu, že je to svetový jazyk číslo jeden, keďže by sme sa radi dostali aj za hranice Slovenska.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Grafické veci si robíme čiastočne sami, kde sa to však žiada, prizveme odborníkov. Logo sme chceli mať hlavne čitateľné, keďže istým spôsobom budujeme značku na trhu. Preto sme sa rozhodli pre font od A. Lundströma, ktorý nám ho ochotne uvoľnil. Témy grafických návrhov si vyberáme sami, s grafickým stvárnením coveru nám pomohol Heleb, grafiku bukletu, CD a potlače na tričká dotvoril náš manažér Martin „Šagrát“ Jankovič. Vizuálna stránka je dôležitou súčasťou celého projektu, má obrazovo odrážať myšlienky vyjadrené prostredníctvom hudby a textov, preto ju nechceme podceňovať. DIY bola robené aj najnovšie promo video http://www.youtube.com/watch?v=GlCqBDubUBY .

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Toho je veľa, ale u mňa by to boli napríklad Samael, Opeth, The Project Hate, Dimmu Borgir, Beneath The Massacre, Gorod, Emperor, Carcass atď.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Nahrávku sme posielali, ale odozva bola relatívne slabá. Ozvali sa síce nejaké menšie vydavateľstvá, ale podmienky sa nám zdali nevýhodné aj vzhľadom na skutočnosť, že sme nová kapela a nie sme v situácii, aby sme si vyberali. Preto sa nám ako najlepšia voľba zdal na debutový album Gothoom, keďže nás pozná v Čechách a na Slovensku stále málo ľudí. A Peťo bol jediný, ktorý nepýtal peniaze dopredu, ale investoval. Uvidíme, ako sa naša spolupráca vyvinie do budúcnosti.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Najlepšie koncerty sú vždy na domácej pôde, kde nás podporujú domáci fanúšikovia. Ale veľmi dobrá atmosféra bola aj na koncertoch v Bratislave a v Košiciach. Máme našťastie väčšinou dobrú odozvu, takže hráme radi naživo. Len koncertov je v poslednej dobe nejako pomenej, takže zatiaľ sa nevieme pochváliť ničím väčším, ale do budúcnosti sa to má zmeniť. Sme samozrejme otvorení všetkým ponukám.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Ambície určite máme, preto sa snažíme sa dostať na zahraničné akcie, prípadne do distribúcie zahraničných firiem. Takisto plánujeme recenzie na zahraničných stránkach a aj ďalší promotion. Všetko je to ale boj s časom, pretože musíme do toho všetkého ešte upratať rodiny a zamestnanie. Spoliehame sa však na schopnosti a kontakty nášho manažéra. Teraz nás napríklad bez nášho pričinenia navrhli jako jednu z dvoch slovenských kapiel do celoeurópskeho hlasovania a vystúpenie na slovinskom MetalDays, takže budeme radi, ak za nás do konca marca zahlasujete. Bližšie info nájdete na http://www.facebook.com/events/132535246918592/.

Plány do budoucna...

Preraziť. A pritom sa samozrejme aj zabaviť.

RECENZE

http://bandzone.cz/empyrion
http://www.empyrion.eu/
https://www.facebook.com/empyrion.band
http://gothoom.com/


Zveřejněno: 11. 03. 2013
Přečteno:
3674 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář