Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

EMPYRION – Mindshifter CD 2012, Gothoom Productions

Nad Tatrami se začalo opět blýskat. Vrcholky slovenských hor jsou zahaleny do tmavého oparu mračen. Jako blesk rozřízne napětí před bouřkou smrtící riff. Death metal s blackovou atmosférou vás chytne za pačesy a krupobití bicích vás bude masírovat přes obličej. Slovenská kapela se jménem EMPYRION vtrhla do metalového světa v roce 2011 a album Mindshifter je jejich prvním příspěvkem do žánru zvaného death metal. Tento „mrtvý“ styl si přebrali po svém a notně ho okořenili atmosférickými melodiemi, protkali velice vkusně klávesovými linkami a jako pomyslný hřebíček dodali skvělého growlera.

Zajímavá je jedna věc. Pokud si cd pustíte, první dva songy vám možná budou připadat trošinku křečovitější. Tam ještě klávesy s kytarami nenalezly úplné souznění. Od třetí skladby do konce ale budete koukat s otevřenou pusou a tahle slovenská bouře vás smete, roztrhá na kusy, pohltí a pak vyplivne zmačkané, jako kdyby jste strávili celý poslech v bubnu automatické pračky. Mindshifter je plné vznešených melodií a pokud máte rádi poslední album Behemoth, libujete si v epičnosti Septic Flesh nebo vám dělá dobře na duši Dimmu Borgir, mohli byste se stát i fanoušky nové desky EMPYRION. Přirovnání berte prosím spíše jako malé vodítko k tomu, abyste věděli, v jakých vodách se Empyrion pohybují. Nejedná se samozřejmě o žádnou kopii, ale vlivy zmíněných kapel jsou slyšitelné.

EMPYRION pojali desku s přístupem profesionálů (nejedná se také o žádné nováčky, ale mnoha kapelami ostřílené staré vlky). Obal, zvuk, produkce (Roland Grapow) je na vysoké úrovni (jen v momentech, kdy hrají najednou kytary, varhany i bicí to někdy malinko zaskřípá). Tady musím jen chválit a chválit. Můžete si tak vychutnat symfonii smrti v perfektní kvalitě. Celé tohle hudební monstrum je poháněno skvělými bicími pana Miro Raučiny (God Defamer, Sanatorium). Líbí se mi i využití celého hlasového fondu Jano Kozára. Dodává celé nahrávce ještě větší punc temnosti. Zvláště v rychlejších pasážích šlape kapela jako hodinky a dokáže vás doslova přišpendlit na zeď. Mindshifter je velmi pestré, pečlivě vypiplané album. Z každého tónu je cítit ten obrovský kus práce, který byl odveden. Tady už se kope první liga přátelé! 

Mindshifter je album plné zvratů, kombinace starých osvědčeným deathových postupů a moderního metalu. Jedná se o smrtící hudební bouřku. Jednou jemně padají kapky, pak zahřmí a nakonec do vás udeří blesk. Všechny dnes dostupné prostředky a metalové styly jsou na desce využívány naplno a tak se nestihnete ani na chvilku nudit. Spousta nápadů narvaných do necelých 33 minut by některým kapelám vystačilo na několik desek. Na to, kolik mají jednotlivé skladby složitých vrstev a jemných vychytávek, drží deska krásně pohromadě. Dostáváme tak kompaktní celek sedmi death metalových kompozic, které sice asi nerozbouří a nešokují metalový svět, ale jedná se o dospělou desku zkušených muzikantů, kteří vědí co chtějí hrát a dovedou to dotáhnout do zdárného konce. Atmosféra sálající z desky mě láká jako magnet k dalším poslechům. Death/blacková bouře s melodiemi plnými deště ze Slovenska.

Seznam skladeb:

  1. Empty Vessels
  2. Delimitation
  3. Fragments
  4. Void Beyond the Horizon
  5. Infested
  6. The Tower
  7. Soundless Realm


Čas: 32:38

Sestava:

  • Edo Farman – basa
  • Miro Raučina – bicí
  • Rado Glovňa – kytara
  • Juro Glovňa – kytara
  • Maťo Janeček – klávesy
  • Jano Kozár – zpěv


ROZHOVOR

http://bandzone.cz/empyrion
http://www.empyrion.eu/
https://www.facebook.com/empyrion.band
http://gothoom.com/


Zveřejněno: 11. 03. 2013
Přečteno:
3659 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář