Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

EXISTENCE - Babylon Voodoo, CD 2008, Cecek Records

Litoměřická tvrděrocková chasa Existence, s různými obměnami, funguje od roku 1993. Vzpomínám si na název jednoho z jejich dem. Jmenovalo se Jim samý jedovatý věci (1997). Přesně před rokem kapela vyhrála soutěž Česká rocková liga 2007, v Olšanech u Šumperka. No a konečně po patnácti letech "existence" tu mám před sebou jejich první studiové CD. Kéž by bylo víc takovýchto skupin. Vydáno u nadmíru agilního labelu Cecek Records.

Při prvním vizuálním kontaktu s krabičkou CD, zaujme kresba tajemného dračího propletence. Ihned rozpoznávám rukopis mistra Deathera. Toto dílo ovšem spadá do kategorie těch méně povedených a Deather má ve svém sbírce jistě povedenější malby. K názvu Babylon Voodoo se ale jinak titulní koncept vcelku hodí. Přejděme k hudbě samotné. To je přeci to, oč tu kráčí. Album začíná Intrem. Slátanina šamanaských bubnů, mrmlání lámů - takový Babylon, naštěstí není nijak dlouhá. Ale to už mě masíruje první štych Koko. Základem hudby Existence je valící se HC, časté rytmické zvraty, absence kytarových sól, citlivě zaaranžované samply (o ty se stará jinak kytarista Sakala). Onu pomyslnou korunu, všemu nasazuje expresivní zpěv Tonyho-x. Slyším zde i dívčí zpěv Páji, která je v bookletu uvedena jako host. Následuje nu metalem načichlý, dunivý song Chlupatej. Texty jsou taky kapitolou samou o sobě. Bláznivé, česky zpívané, sem tam probleskne i nějaké to anglické slovo. Ovšem význam některých metafor mi zřejmě uniká, je zde vystavěn velký prostor pro posluchačovu vlastní fantazii. Tak jako  hned v následující, mé oblíbené skladbě W kopretinách, jejíž text mě pobavil. Zde je jeho úryvek:...že nevokoušou, je ocelovej, ani když bude hrát dj, dj tak divokou šou, song metalovej, kterej má jen on rád, dj, dj. Její grunge refrén se mi usadil v uších a tudíž aspiruje na hit. Arabian Disco začíná nějakými samplovanými disko rytmy, které vzápětí přejíždí rozjetá kila "existenčních" kytar a dynamická rytmika. Skladba The Best Song mi přijde zkraje celkem bez nápadu a nudná, ale v druhé půli se nějaký ten hudební nápad přeci jen najde a skladba postupně graduje. Pecka Na křídlech draků (na ni je natočen i videoklip), je zdařilá. Následuje hutná Border Control, jejíž počáteční feeling je takřka death metalový, k čemuž přispívá i hrubý hlas. Devátá Nueva Babylonia začíná opět nemastně neslaně, ale jen do té doby než zazní orientální kytarová harmonie a dívčí hlas začne zpívat slovenskou lidovou: Na tu černu horu, na tu, na vysoku, aaach..., išel malý Jano, išel, mal trn v oku...Hmmm, tady to zní skoro jak "Sajlenti". Přinejmenším pestré a zábavné. Líbí se mi to. Závěrečná Re-tox Control (roPko REMIX), není ničím jiným, než nudným počítačovým zpitvořením songu Border Control. Originál to u mě vyhrává na celé čáře, tohle mě nijak neoslovilo a to mám prosím přitom podobné úlety rád. Tady se to dle mého názoru moc nevyvedlo.

K dobrému dojmu z CD přispívá i jeho sound, který má koule. Stvořeno bylo ve studiu Kobdzey a zní to velmi přesvědčivě. Živelný, výbušný zvuk, dává vyniknout všem nástrojům. Tak je to správné, tak to má být. Parta šikovných muzikantů Ton-x - zpěv, Tý.el.achnov - basa, Sakala - kytara, samply (ex - Projekt Parabelum, Anarchuz...), Payo - kytara (ex - Monasterial Crypt, Ghoste) a bubeník Tootcha (ex - František Sahula/Synové Výčepu, Herberk...), natočila vyzrálé, moderní, zábavné crossoverové album. Dávám za osm.

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Koko
  3. Chlupatej
  4. W kopretinách
  5. Arabian Disco
  6. The Best Song
  7. Na křídlech draků
  8. Border Control
  9. Nueva Babylonia
  10. Re-tox Control (roPko REMIX)

Čas: 37:58


Zveřejněno: 12. 09. 2008
Přečteno:
3928 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 10. 2008 21:14 napsal/a ODDT
Souhlas
Přesně souhlasim s recenzorem: mělo to něco do sebe, pěkná album, ale sem tam úlety. A jinak texty taky pěkný, například W kopretinách ,,Těžkou botou ti do xichtu šlápnou...\" No, zní to zajímavě... :D