INSANIA

LP/CD/MC 2023, L’Inphantile Collective / grindcore / Finsko/Česko 

FEASTEM nejsou mezi skandinávskými grindery žádnými nováčky, od vydání debutového EP „Psychotic Excess“ uplynulo 17 let. Po albech „Fear in Cocrete“ (2008), „World Delirium“ (2011), „Avaritia Humanae“ (2013) vydaných u Čurbyho Obscene Productions a Ossieho labelu L’Inphantile Collective, a alba „Graveyard Earth“ z roku 2020 (Lixiviat, CD u EveryDayHate) vydali znovu u Ossieho svůj celkově třetí split, tentokrát s českými INSISTENT, kteří vznikli v roce 2017 na troskách sex goreových DESTRUCTIVE EXPLOSION OF ANAL GARLAND.

Na mém tvrzení „kvalitního grindcoru není nikdy dost, obzvláště toho s českou nálepkou klasa a stejně jako u žvance by INSISTENT mohli tento cejch používat na obalu společně s varovně špinavým vodoznakem“ z recenze posledního alba „Disease“ není třeba zhola nic měnit. V současnosti můžeme INSISTENT považovat za nejpovolanější institucí moderního mletí v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Vzhledem k tomu, že INSISTENT vloni angažovali namísto bubeníka Přémy Pláteníka painkillera Jirku „Jurgena“ Zajíce (FORCE OF HELL, SICK SINUS SYNDROME, ex-AHUMADO GRANUJO), jejich akcie nemohou mířit nikam jinam než příkře nahoru. 

Stejně jako délka poctivých grindcorových gigů se počítá v menších jednotkách minut, tak i psaná recenze nepřesahuje dobu strávenou na toaletě, aniž by vás začaly brnět nohy. O délce splitu nemluvě. Takže je to jízda ve větru, která poměrně rychle skončí.

FEASTEM krom coverů „The Possibility of Life's Destruction“ od DISCHARGE a „Silence is Deafening“ od NAPALM DEATH nabízí čtyři vlastní skladby přesahující celkovou stopáž šesti minut bezútěšného apokalyptického nihilismu. Svůj příspěvek začínají jakýmsi mluveným intrem beroucím si do huby téma bohoslužby, pak následují rychlé, zběsilé vály plné agrese, přesně takové, jaké mají fanoušci, mezi které se také počítám, rádi. S dupavými blast beaty a až do jater vyřvaným vokálním projevem Petri Eskelinena je to příspěvek z jinak klidné země tisíce jezer vyloženě útočný. Petriho (chce se mi napsat miska) vokál je pouze hrdelní křik a sžíravé výkřiky, tím „pouze“ myslím to, že nepřesahuje do hrdelní oblasti jiných žánrů extrémní muziky. Krom jediné sludge retardace a několika po sobě rychle se opakujících akordech zde najdeme outro, které si pohrává se zkreslenou melodií, jinak pouze rychlé blastingové vzory typické pro grindcore. 

Hned při první skladbě INSISTENT musím vztáhnout ruku na ovládání hlasitosti. Po prohnání skladby triviálním SW zjišťuji rozdíl mezi nahrávkami INSISTENT a FEASTEM téměř 6 dB, což při prvotním poslechu přes sluchátka není slušně řečeno právě komfortní. S prvním trestajícím příspěvkem z celkově 12minutové pasáže dne posledního soudu přichází také modernější produkce plná blastingového chaosu a přetlaku nepřetržitého násilí, přičemž na sóla a ani na refrény není čas. Zpěv Jirky Vošahlíka je, na rozdíl od jeho finského kolegy, který sází na uječený hysterický vokál s prostořekými výkřiky, spíše hrubě chraplavý growl charakteristický pro death metal, ze kterého našinci čerpají i po hudební stránce.

Oproti finskému orkánu mají INSISTENT modernější nádech (nahráno u Otyna ve studiu Davos, které se postaralo i o mix a master) než jejich finští kolegové. Hned při prvním přívalu akordů je slyšet znatelný posun v produkci, která přibíjí koule ke stehnu. Žádná z kapel nepřináší nic nového, ale čeští ambasadoři umí dobře vpravit do ortodoxního grindcoru dávky variability a invence, skladby „Sickness“ nebo „Disgust“ jsou toho příkladem. CD jako takové poslouží jak agresivity chtivým sebemrskačům stejně jako blastingovým feťákům. Na druhou stranu, pokud vás odradila byť jediná skladba, zbylých dvanáct vás nejspíš nepřesvědčí a jste pro poslech tohoto splitu ztraceni.

Seznam skladeb:

  • FEASTEM
  1. Unending Slaughter
  2. Shells
  3. Disinformation Jesus
  4. Autius
  5. The Possibility of Life's Destruction (DISCHARGE cover)
  6. Silence is Deafening (NAPALM DEATH cover)
  • INSISTENT
  1. Separation 
  2. Overseer 
  3. Sickness
  4. Furious 
  5. Ambush 
  6. Disgust
  7. Oppressor

Čas: 24:15

Sestava FEASTEM:

  • Patrik Fält – bicí
  • Olli Nokkala – kytara
  • Petri Eskelinen – zpěv
  • Niko Lainas – baskytara

Sestava INSISTENT:

  • Petr Lukš – baskytara
  • Daniel Weis – kytara
  • Jiří Vošahlík – zpěv
  • Jirka „Jurgen“ Zajíc – bicí

BC FEASTEM
BC INSISTENT

https://neonarcis.cz/


Zveřejněno: 06. 12. 2023
Přečteno:
573 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 12. 2023 19:48 napsal/a Bury
Svělé
Za mě super recenze na moje aktuálně dvě nej (lepší / oblíběnější) grindcore kapely z obou zemí! Navíc na společném nosiči!!! Skvělý vydavatelský tah! Osobně 8,5 z10 bodů! A pěkně sepsáno, samozřejmě...