Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

CD/LP 2021, L´Inphantile Collective / grindcore, death metal, crust / Česko

Kvalitního grindcoru není nikdy dost, obzvláště toho s českou nálepkou „klasa“ a stejně jako u žvance by INSISTENT mohli tento cejch používat na obalu společně s varovně špinavým vodoznakem.

Ansámbl, který vznikl na konci roku 2017, tvoří čtyři rychlopalníci. Bubeník Přéma (SOUL DECODER, ex-DILIGENCE), vokál Jiří (ex-DESTRUCTIVE EXPLOSION OF ANAL GARLAND, SUFFOCATE WITH YOUR FAME), kytara Dan (DIPHTERIIA, ex-DESTRUCTIVE EXPLOSION OF ANAL GARLAND) a Vokatej (ex-AHUMADO GRANUJO, ex-DESTRUCTIVE EXPLOSION OF ANAL GARLAND). Za krátkou dobu čtyř let INSISTENT odehráli spoustu šílených gigů, například s MISERY INDEX, WHORESNATION, P.L.F., BIRDFLESH, a vystoupili na bizarních spektáklech Fekal Party nebo Obscene Extreme.

Na rozdíl od dva roky starého alba „Suspect“, na kterém INSISTENT drancovali hudební aparatury pouhých 15 minut, novinku „Disease“ natáhli na něco málo přes 20 minut, což je timing v grindově turbulentních vodách na hraně fyzického vyčerpání. Novým albem koncepčně navázali na příběh pro člověka mystického vlkodlaka a posouvají jej o kapitolu vpřed. Obě desky vydal „tramvaják“ Filip Prchal (Ossie) aka Neonarcis aka L´Infantile Collective. Záznam, mix a mastering obstaral Jindřich „Otyn“ Tománek ve studiu Davos. Grafiku zpracoval Chmelda aka Pen n Ink Design. Vložený booklet obsahuje vše, co by mohlo posluchače interesovat, kompletní výčet lidí, kteří se podíleli na vzniku alba, fotka kapely, studio a hlavně čitelným „aligátořím“ fontem psané texty pojednávající o nevybíravém chování lidského pokolení na planetě Zemi jdoucí ruku v ruce s beznadějí.

Stejně jako jejich předchozí LP je tato deska brutální a perfektně laděná, plná riffů hraných v tempu, které obecně kolísá mezi rychlým a ještě rychlejším. Kromě klasických a ostrých sekvencí na „Disease“ absorbovali také deathmetalové riffy. INSISTENT přesně ví, kdy se po některých pomalejších, kalnějších segmentech vrátit k zuřivému grindu.  

Vály „To the Ground“, „Eyewashed“, „Why“, „Last Farewell“, „Lords of Chaos“, „Parasite“, „Disease“ a „Bad Blood“ jsou exaktním návodem, jak vás zakopat, zabušit minimálně šest stop pod povrch. Skladby neshovívavé, jasné a vyšinuté jako bastard vzešlý z HC a punku. Jedním slovem, paradigma ostrého a řízného šoku. Nástraha kulometů a nášlapných min je životně důležitou záležitostí, ale zároveň může fungovat jako ložisko pro tvorbu tonálních vředů. 

Ve skladbě „Wolf Cult“ se pod bubenickou palbou a těžkopádnými riffy odehrává proces transformace člověka v lykantropa. Ve „Shredder“ dojde na malý hudební předěl, kdy se zuřivá unavená hydra znovu nadechuje a završuje proces vyhlazení. „Werewolves“, „Traitor“, „Friendly Fire“ si pohrávají s davem a vyzývají k destruktivní, sebemrskačské disciplíně wall of death.  

Přéma na bubenické stoličce je doslova všude a je s podivem, že si nevykloubí úplně všechno. S dvojitým kopákem a paličkami v ruce by dokázal vymlátit díru do celýho vesmíru.

Albem se prolíná skvělé animální chrčení a skřeky Jirky Vošahlíka, který s každým zvukem, deroucím se z jeho hrdla, tlačí své hlasivky, kam až to jde, k mučivě patologickému chrapláku. Danova kytara hraničí s melodikou, standardními grindovými triky se často ponoří do dynamičtějšího teritoria. V riffování se dokonce objevuje několik momentů mírné melodie, což je v rámci grindcoru rarita. 

Máme tu čest s grindcore podané s takovou mírou agrese, která nemůže být zdravá ani pro ně, ani pro jejich příznivce, prostě to zní setsakramentsky dobře. Od tohoto žánru opravdu nemůžete chtít o moc víc. Po zdechnutí poslední skladby zůstává pouze čertu pustý brownfield a vám 13 hřebíků pod nehty.

Seznam skladeb:

  1. Eyewashed 
  2. Last Farewell
  3. Disease
  4. Bad Blood
  5. Werewolves
  6. Parasite
  7. Shredder
  8. Friendly Fire
  9. Traitor
  10. To The Ground
  11. Why
  12. Lords Of Chaos
  13. Wolf Cult 

Čas: 21:37

Sestava: 

  • Daniel Weiss – guitar
  • Jiří Vošahlík – vocals
  • Petr Lukš – bass
  • Přemysl Pláteník – drums 

Facebook
Bandcamp
Spotify

 


Zveřejněno: 12. 07. 2021
Přečteno:
1376 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 07. 2021 21:23 napsal/a Bury
Múj pohled
Pražské kvarteto INSISTENT během pár let své existence zazářilo na hlučné scéně jako kometa nad Betlémem. Po split CD s БУТ a minialbu “Suspect“ je tady debutní plnohodnotné album, jehož malovaný obal (tentokrát v barvě) zakončuje vlkodlačí trilogii. On celý ten vizuál je pěkně dotažený. Krásná malba od Martina z Pen n Ink Design, vkusný celkový layout od Jardy (PERFECITIZEN). Je radost si listovat v tomto dvanáctistránkovém bookletu během poslechu hudby. Hudby pěkně vyzrálé a dotažené do sebemenšího detailu jak se na poctivý grindcore sluší a patří. Nic tady nenadbývá, nic mi tady nechybí. Bicí jsou sakramentsky rychlé, kytarové pasáže mají šmrnc, basa to všechno zahušťuje a záhrobní vokál působí jako průvodce do pekla. Tucet skladeb kolem minuty až dvou to pěkně sype a nedává moc prostoru k nadechnutí. To se dostaví až s třináctou “Wolf Cult“ na konci, která je (death)metalově valivá a vymyká se (nejen svou délkou). Jinak je to ovšem parádní a zběsilá jízda, kterou umocňuje ostrý zvuk (Davos), takže se posluchač během dvacetiminutového brutálního masakru nudit rozhodně nezačne. Tohle mě fakt baví a předvídám, že “Disease“ je aspirantem na desku tohoto roku, minimálně v rámci žánru. Navíc je v plánu i vinylová verze. (8/10)