Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

21. 10. 2023, Blatná – U Datla

Jindra:

Brněnská INSANIA, skrývající se za čárovým kódem 1N54N14, zdravě nadopovaná vydařeným klipem k singlu „Jedeme peklo“ (GRRRotesky, Smile Music, 2022), inspirovaným gangsterským prostředím 30. let, vyrazila na turné, které bude vrcholit 18. ledna v pražské Akropoli. Jednou ze zastávek byla také blatenská Hospoda u Datla. Jelikož najít kapele, jako je tento ojedinělý brněnský samorost, vhodného předskokana, je v perimetru jižních Čech prakticky nemožné, jednalo se o koncert bez jakýchkoliv hostů, hostesek, předskokanů, supportů, jak kdo chce.

Avizovaný začátek na 20.30 hod. poskytoval dostatečný časový polštář a do Datlovny, která svým layoutem, kde se v přízemí nachází lokál pro zahánění chmur místních alko baronů, v podzemí prostor (původně se jednalo o protiatomový kryt pro kanceláře spotřebního družstva Jednota sídlícího v tomto objektu) pro hudby chtivých boys and girls a venkovní prostornou terasou, dorážíme s Johanem před osmou. Od Prahy se valí Coornelus, z druhé zeměpisné šíře hradní pán z Hrádku s rodinou a Berrym. 

Ne tak obligátním oslovením bratři a sestry se sepjatýma rukama apoštola přivítal frontman a kytarista Poly dorazivší posluchače a začal hudební tyjátr dobře mířeného cynického humoru, anarchisticko-punkových hymen, tvrdé elektroniky bez náznaku zkostnatělých šablon. INSANIA sázela na jistotu skladbami „Večer, kdy Freud zpíval basem“ (album „Rock´n´Freud“, 2006) nebo „U.R.DEAD“ („Crossfade“, 1994), v levý čas na levém místě zazněl „Volný radikál“ („Kult Hyeny“, 2010), bůh poskytl jistý sexuální služby v „Božské komedie“, rozpálila to „Nejsvětější trojice“ („Zapal dům poraž strom...“, 2013), po které mi v hlavě tančili chřestýši. V nebi je šmíra, tak pravil Nietzsche v „Nebe a Nietzsche“, „Joe si nepohlídal záda“, spoléhal totiž na svého kamaráda, zajímavou řečí těla si Poly vypomáhal v „Ať kypí žluč“, nebo „Mezi námi přeskočila jiskra“ („Na počátku byl spam“, 2017) a nesměl chybět „Placatej svět" plný fejků, anarchistická singlovka „Jedeme peklo“, myšlenková ozdravovna „Vytěsňuju“, „Bomba v kabaretu“ nebo skočná „Haka starýho Nicka“ z loňského alba „GRRRotesky“. Po poslední položce playlistu uzavřel Poly s fanoušky, jak on říká, gentlemanskou dohodu, která po zahrání dalších dvou písniček zajistí kapele volný průchod do šatny. Dohoda je dohoda, a tak po více jak hodině INSANIA mizí ve dveřích s nápisem kuchyně, aby se po chvíli vrátila balit cajky.

Trefný Polyho sarkastický humor s hudební přímočarostí a verbální groteskností vytvořil z kdysi hardcorové formace textově ohebný astrální crossover. Kultovní kapela, která není pro masy, toho večera narvala testosteron cca do 40 lidí.


Johan:

Minulý report z koncertu INSANIE jsem začal přehledem koncertů brněnské kapely, které jsem od roku 2016 navštívil, a konstatováním, že i přes covidové restrikce se dařilo potkat se alespoň jedenkrát ročně, někdy i dvakrát. Jen letos zatím zela v kolonce účastí nula, a tak když se v plánu podzimního turné k Břitvou a Andělem oceněného alba „GRRRotesky“ objevila Blatná, začalo přemýšlení a taky komunikace s kamarády, kdo že by jel a kdo ne. Nakonec jsem se dozvěděl, že pokud pojedu, pojedou další dva, pokud ne, tak nepojedou, což je zavazující a pěkně nevděčné. (úsměv) Takže jsem dvěma jedincům nakonec řekl „jedu“ a bylo to, Čímž se tradice stala dodrženou a přehled se rozrostl o další štaci:

INSANIA, THE REVOLT, THE HUMP, 23. 1. 2016, České Budějovice – Fabrika
INSANIA, VLADIVOJSKO, 11. 2. 2016, Praha – Rock Café
BRUTAL ASSAULT 2017, 8. 8. – 12. 8. 2017, Jaroměř – Vojenská pevnost Josefov
INSANIA, SATISFUCKTION, 6. 10. 2017, Praha – Rock Café
INSANIA, WHO KILLED MARILYN?, 9. 11. 2018, České Budějovice – MC Fabrika
INSANIA, SMRTISLAV, 22. 5. 2019, Praha – Palác Akropolis
INSANIA, MINORITY SOUND, 20. 12. 2019, České Budějovice – MC Fabrika
INSANIA, YTIVARG, 20. 6. 2020, České Budějovice – MC Fabrika
FESTA DE LA POHODA 2021, 31. 7. 2021, Vodňany – Sokolská louka
INSANIA, NAŠROT, 9. 4. 2022, České Budějovice – MC Fabrika
BRUTAL ASSAULT 2022, 9 8. – 13. 8. 2022, Jaroměř – Vojenská pevnost Josefov 
INSANIA, 21. 10. 2023, Blatná – U Datla

V Hospodě U Datla už jsme jednou byli, loni v únoru na čtyřech kapelách, letos tedy podruhé a na kapelu jedinou, což je vcelku překvapivé, ale z mého pohledu optimální řešení. Ono najít k INSANII optimální kolegy není snadné, navíc se pak večírek protahuje a to naší výpravě nedělá úplně dobře, přece jen jsme starší a pokročilí a rádi se vracíme domů včas. To asi platí i o INSANII, která to neprotahovala, myslím se začátkem, a spustila v půl deváté. Paráda, říkali jsme si, v deset bude konec. A byl. 

Koncert trval osmdesát minut a zaznělo během něj nějakých dvacet skladeb z let 1992 až 2022, tudíž rovných třicet let dělilo „U.R.DEAD“ a skladby z aktuální desky. Pravda, další skladby nebyly tak letité, pokud mě neklame paměť, tak další zástupce starých časů pocházel z roku 2001 („Vražda ve staré hvězdárně“ tradičně odkřičená Klímou) a pak skok do roku 2007 a „Večer, kdy Freud zpíval basem“ a tuším dvě věci z „Kultu hyeny“. Logicky tedy důraz na tři alba z posledních deseti let, z každého cca pět zástupců, proti loňskému koncertu v Českých Budějovicích se do setlistu navíc dostal „Placatej svět“, ke kterému vznikl parádní klip. Nemohla chybět ani druhá klipovka, obrazově ještě lépe ztvárněná rychta „Jedeme peklo“, která, podobně jako další svižné kousky typu „Volný radikál“ nebo již zmíněná „Vražda“, lidi aspoň trochu rozpohybovala, nicméně jen v rámci pokyvování hlavami nebo kymácení se na místě. Žádné peklo se pod malým pódiem nejelo, což asi bude i tím, že mladých tváří se moc nedostavilo, spíše veteráni, kteří mají INSANII rádi, prozpěvují si texty, ale tím jejich aktivity na koncertech končí. Což mi nevadí, taky to tak mám. (úsměv)

Nejvíce energie tak odevzdal Poly, který se nezastavil, k hraní a zpěvu přidával gesta, kterými vyjadřoval dění v textech, mezi skladbami si otíral pot zřejmě vlastním ručníkem a samozřejmě skladby uváděl většinou citacemi částí textů. Sem tam přidal nějakou veselou historku, třeba z Plzně, kde INSANIA hrála o den dříve, kde se jich prý poprvé ptali, kolik chtějí na pódium ručníků. Ono to zní vtipně, ale možná je to signál, že i v klubech se začíná myslet na určitý komfort pro kapely, který by možná měl být standardem. U INSANIE je standardem kvalitní výkon po všech směrech, v Blatné vše sedělo, včetně zvuku, takže spokojenost maximální. 

Základní hrací dobu zakončilo „Charisma krysy“, po kterém se ale muzikanti neměli kam uklidit, protože backstage je U Datla stranou sálu a z pódia k němu vede delší cesta, takže rozumně se při vyvolávání z hlediště „ještě jednu“ Poly a spol. postavili na chvilku zády, pak čelem a uzavřeli již tradiční dohodu, že místo jedné věci dají dvě a pak je lidi pustí do klidu. „Sfoukni za mě svíci“ jsem si s chutí zařval celou, „U.R.DEAD“ prokymácel a bylo po radosti. 


Fotky: Jindra


Zveřejněno: 25. 10. 2023
Přečteno:
802 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 11. 2023 19:40 napsal/a Bobeš
Insania v Blatné
Rozhodně nepatřím mezi ty, kteří mají potřebu se k něčemu vyjadřovat. Vyjímečně se ale projevím. Podruhé v životě jsem se někoho s foťákem na krku zeptal , kde se ty fotky vynoří. Jindra mě takhle umožnil objevit stránky Fobia Zine, které se přede mnou z nějakého důvodu schovávaly. Pravděpodobně z důvodu nedostatečného sledování kulturní nabídky jsem si vychutnal vystoupení Insanie teprve podruhé. Nebo by se také dalo napsat už podruhé. Záleží na úhlu pohledu. Tvorba Insanie na mě zapůsobila mimořádně hodně, takže do Blatné jsem zajel celkem přirozeně a nevyhnutelně. Kdysi před lety jsem si skvělý večer s Insanií užíval v Kašperských Horách. Proto mě poněkud překvapilo, že zájemců o skvělou muziku bylo tak málo. Po více jak 30ti letech vymetání koncertů jsem nikdy nebyl součástí až tak malé hrstky lidí pod pódiem. Tím byl pro mě koncert vyjímečný. Nějak velký odvaz pod pódiem zrovna nebyl. Muzikanti také odehráli svý a vytratili se. Chtělo to ještě posedět a nějaké pivko k tomu, což se ale neslučovalo se zaparkovaným autem venku na ulici. Přesto jsem byl vděčný za možnost tady pobýt. Vyloženě by mě zajímalo, jaké je to u tak vyhlášené, vyhrané, vyjímečné a zvučné kapely hrát pro hrstku diváků jak na návštěvě u někoho doma.