Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Souhrn zajímavých alb, která vychází v květnu 2023 + tipy na koncerty.

Bury

Dave Lombardo (USA) – „Rites Of Percussion“ 
Avantgarde metal, Ipecac Recordings 
Kdo by neznal jméno tohoto fenomenálního bubeníka, který prošel spoustou kapel jako SLAYER, SUICIDAL TENDENCIES, FANTÔMAS nebo DEAD CROSS? A 5. května vydá své debutové sólové album! To bude obsahovat 13 skladeb, v nichž byly použity nástroje jako velký koncertní basový buben, tympány, křídlo a hejno shakerů, maracas, čínské a symfonické gongy, indiánské bubny, conga, timbaly, bonga, batás, dřevěné bloky, djembes, ibos, darbuky, octobany, cajóny a činely. 

DIEHUMANE (USA) – „The Grotesque“ 
Avant garde alt-metal, WURMgroup 
Kapela, ve které účinkují mj. kytarista Rick Hunolt (ex-EXODUS) a bubeník Sal Abruscato (ex-TYPE O NEGATIVE, ex-LIFE OF AGONY) vydají 5. května debutové album, které bude obsahovat sedmnáct skladeb, v nichž kombinují prvky doom metalu, jazzu, industrialu, blues a progu se silnými kořeny v náladě a atmosféře. 

UNEARTH (USA) – „The Wretched; The Ruinous“ 
Metalcore, Century Media Records 
5. května vyjde osmá řadovka naštvané chásky z Massachusetts, která bude obsahovat jedenáct skladeb. 

THERAPY? (Severní Irsko) – „Hard Cold Fire“ 
Alternative rock, Marshall 
Rocková legenda z devadesátek, které má na kontě nesmrtelné hity „Nowhere“ či „Diane“ vydá 5. května už 16. album s desítkou nových skladeb. 

CATTLE DECAPITATION (USA) – „Terrasite“ 
Death metal, Metal Blade Records 
Řezníci z Kalifornie vydají 12. května deset nových skladeb na svém osmém albu. 

FROZEN SOUL (USA) – „Glacial Domination“ 
Death metal, Century Media Records 
Druhé album kapely z Texasu, hrající „cold school death metal“, vyjde po dvou letech 19. května. Bude obsahovat jedenáct skladeb klasického a brutálního deathu. 

THE OCEAN (Německo) – „Holocene“ 
Progressive metal, Pelagic Records 
Desáté album ohlásili náladotvůrci z Berlína. Osm skladeb atmosférického post-metalu vyjde 19. května. 

ARRIVAL OF AUTUMN (Kanada) – „Kingdom Undone“ 
Metal, Nuclear Blast Records 
Pětice z města, kde je sníh víc než polovinu roku a medvědi se toulají po okolí, vydá 26. května své nové album. 

Tip na koncert:
27. 5. 2023, Křtiny – Jeskyně Výpustek – PROJEKT XIII, ISIOLIA 

 

Kubina

DIE HUMANE (USA) – „The Grotesque“
Doom rock/metal, Wurm Group
Nikdo nepochybuje o tom, že kapelou EXODUS prošli výborní kytaroví hráči. Některé doučoval sám Satriani. Rick Hunolt o sobě dal naposled pořádně vědět téměř před dvaceti lety albem „Tempo Of The Damned“. Comeback skupiny ze San Francisca je dnes ikonickou nahrávkou. Tentokrát se dal dohromady s bubeníkem Salem Abruscatem (ex-TYPE O NEGATIVE), aby možná zavzpomínal na zatracovanou a „jinou“ fošnu „Force Of Habit“. Nahráli záznam, který recenzenti budou těžko škatulkovat. Pomalejší tempo, hodně elektriky, silné melodické a vokální linky. O experimenty s klasickou hudbou nebo žánry jakou soul, jazz či blues nebude též nouze. I když v květnu vychází novinka od CATTLE DECAPITATION, tak právě záznam z dílny projektu DIE HUMANE může být pověstným černým koněm nejen v mém playlistu. „The Grotesque“ vychází pátého.

Tipy na koncerty:
1.5. MEGATON SWORD, VENATOR – Písek, Divadlo Pod Čarou
5.5. BARBARIAN, PAXTILENCE, MÖRGHUUL, FORCE OF HELL – Písek, Divadlo Pod Čarou
6.5. BARBARIAN, PAXTILENCE, EXORCIZPHOBIA, FORCE OF HELL – Jaroměř, Bastion
24.5. RIOT CITY, SEVEN SISTERS, WITCHUNTER, Písek, Divadlo Pod Čarou

 

Jindra

KOSTNATĚNÍ (USA) – „Úpal“
Black metal, Willowtip Records
KOSTNATĚNÍ je experimentální blackmetalová kapela tajemná jako hrad v Karpatech, respektive one man projekt mysteriózního Residenta s iniciálami D.L. Jedná se o Amíka civilním jménem Dillon Lyons (GLASS SHRINE, HORNET MURMURATION nebo VOIDBRINGER). V každém songu jsou kurevsky deformované melodie, kterým nelze upřít účinnou emoční sílu. Po demu „Konec je všude“ (2018) a albu „Hrůza zvítězí“ (2019) přichází s dalším studiovým albem „Úpal“. 

THERAPY? (UK) - „Hard Cold Fire“
Grunge, Marshall Records
Severoirská rocková formace THERAPY? ohlašuje své šestnácté studiové album „Hard Cold Fire“, které je hypnotickou směsicí grunge-rocku a melodií plných nezlomné energie. Zpěvák a kytarista Andy Cairns přivádí skupinu po období stagnace do čtvrté dekády existence.

IMMORTAL (Norsko) – „War Against All“
Black metal, Nuclear Blast
Na úvod je nutné poznamenat, že na rozdíl od svých norských blackmetalových kolegů z 90. let se IMMORTAL vyhnuli vypalování kostelů a vraždám, které black metal proslavily. 
Jak se kapele daří po zdánlivě kyselém odchodu Abbatha, jsme se mohli přesvědčit albem „Northern Chaos Gods“ (2018), na které už byli Horgh s Demonazem sami. Ve hře byla přízeň mezi „starými“ IMMORTAL a novou smečkou vedenou Abbathem. 

TYGERS OF PAN TANG (UK) – „Bloodlines“
Hard rock / heavy metal, Mighty Music
Kytarista a zakladatel kapely Robb Weir si uvědomuje, že současní TYGŘI jsou pravděpodobně nejsilnější od doby, kdy stáli v čele NWOBHM. Nový dánský producent Tue Madsen (THE HAUNTED, MOONSPELL, SICK OF IT ALL) pracuje na tom, aby nová tvorba byla důstojným soupeřem těch nejlepších skladeb z jejich kdysi úspěného katalogu.

ALCATRAZZ (USA) – „Take No Prisoners“
Heavy metal, Silver Lining Music
Kapela, v níž začínal neznámý kytarista Yngwie Malmsteen a tehdy další mladý talent jménem Steve Vai nebo bývalý zpěvák RAINBOW a MSG Graham Bonnett vznikla v roce 1983 a hraje směs melodického, progresivního hard rocku a heavy metalu z období NWOBHM. Alba ALCATRAZZ obsahují dostatek oceli, aby oslovila ty, kteří mají rádi tvrdý rock s pořádnou páteří, ale nepochybně si našla domov i u příznivců melodičtějšího stylu rocku.

DRAIN (USA) – „Living Proof“
Crossover/thrash metal/hardcore, Epitaph
Kalifornští DRAIN jsou jednou z těch kapel, které sbírají ocenění za předskakování nejúdernějším hvězdám scény a za pozoruhodná festivalová vystoupení. Díky vynikajícímu písničkářství nabízí závan čerstvého vzduchu a zároveň připomíná raný půvab crossoverového thrashe.

PA VESH EN (Bělorusko) – „Martyrs“
Raw black metal, Iron Bonehead Productions
Hudba PA VESH EN se zprvu zdá monolitická, dokud se nezačnou odkrývat siluety jednotlivých nápadů. Jako mnoho blackmetalových kapel pomocí táhlých riffů a elektronických pazvuků vytvářejí atmosférický závoj. Podobně jako symfonický orchestr při přípravě koncertu ladí své nástroje, běloruský jednočlenný projekt expanduje do zvukových prostor. Předehra hodná blížící se blackmetalové opulentnosti.

CATTLE DECAPITATION (USA) – „Terrasite“
Death metal, grindcore, Metal Blade Records
Kapela je institucí a zajímavou silou v extrémním metalu jak pro svou osobitou kreativitu, tak pro progresivní politiku v žánru prog death metalu. Jejich poslední album „Death Atlas“ nabídlo promakanou směs jejich charakteristické brutality a dýchajícího zoufalství.

 

Opat

BALMOG (Španělsko) - Covenants of Salt (EP)
Black metal, War Anthem Records
Španělské BALMOG sleduji v podstatě od začátků a jejich vývoj od výrazně inspirovaných počinů kapelami, jako jsou WATAIN, se časem posunuli do klidnějších, zamyšlenějších vod, které ale stále nerezignují na black metalový základ. Zdá se, že se nyní vytasí s pokračovatelem tři roky starého EP "Pillars of Salt" (recenze), které mělo vysokou kvalitu, ostatně stejně jako všechny počiny Španělů. Opět nás čeká jedna sáhodlouhá skladba, tak snad nasbírali dostatek nápadů, aby se neutopila ve své stopáži. K poslechu už je ode dneška.

PA VESH EN (Bělorusko) - "Martyrs"
Raw black metal, Iron Bonehead Productions
Mnohem více ryzí podobu žánru předvádí běloruský projekt PA VESH EN, za kterým patrně stojí jediný člověk. Skutečně syrová záležitost, asi nejvíce připodobnitelná k portugalskému lídrovi raw black metalu, BLACK CILICE. Předchozí deska "Maniac Manifest" (2021) mi párkrát hezky znepříjemnila večer a myslím, že mohu mluvit téměř s jistotou, že PA VESH EN se budou držet své cesty a žádné vybočení nelze očekávat. Jedině dobře. Vydají němečtí Iron Bonehead Productions na CD 19. května.

IMPETUOUS RITUAL (Austrálie) - "Iniquitous Barbarik Synthesis"
Death metal, Profound Lore Records
Po šesti letech plná dávka shnilého, zahuhlaného death metalu made in Australia. To bude zase jeskynní námrd. Devět skladeb, 50 minut, no nebude to jednoduchá cesta zarostlými pralesy spletitých neandrtálských lián, které mezi homo erectus vyšlou Profound Lore Records 12. května na CD i LP.

ASCENDED DEAD (USA) - "Evenfall of the Apocalypse"
Death metal, 20 Buck Spin
Civilnější, ale stále solidně potemnělou stránku žánru předvádí američtí ASCENDED DEAD. Objevil jsem je relativně nedávno, a to skrze doporučení na last.fm (pořád to funguje solidně) a hned první skladbou na dosud jediné řadovce "Abhorrent Manifestation" mi solidně odjebali dekl. Death metal jako řemen, for fans of MORBID ANGEL, IMMOLATION i OMEGAVORTEX. Venku bude "Evenfall of the Apocalypse" 12. května na CD, LP i kazetě.

IMMORTAL (Norsko) - "War Against All"
Black metal, Nuclear Blast
Nebo spíš "Legal War Against All"? Demonazovi už nezbylo, s kým se v IMMORTAL soudit, takže k sobě přizval Ice Dalea (ENSLAVED, AUDREY HORNE) na basu a Kevina Kvåleho (GAAHLS WYRD) na bicí a vypustí do světa druhou post-abbathovskou desku. Ta první byla jasnou sázkou na jistotu (recenze) a nejinak tomu bude i tentokrát, což naznačí už až příliš generické názvy skladeb či samotného alba. Předchozí "Northern Chaos Gods" se sice poslouchalo dobře, ale masáž ohledně návratu do devadesátek byla přehnaná. Na novinku jsem zvědav, ze dvou singlů mám rozporuplný pocit - "War Against All" je prostě typická immortalovská sypačka, "Wargod" je ale naprostej "Tyrants" rip-off. Přistupuju k albu se skepsí, ale i zvědavostí, jež bude ukojena 26. května.

A protože květen oproti dubnu nabízí spoustu dalších zajímavých novinek, pod čarou zmíním ještě: USNEA, CATTLE DECAPITATION, ÓREIDA, ESOCTRILIHUM, NON EST DEUS, MOONREICH, LEGION OF THE DAMNED, METAL CHURCH, HATE MANIFESTO.

Tipy na koncerty:
2. 5. ANTICHRIST SIEGE MACHINE, SPIRIT POSSESSION, MANY BLESSINGS - Praha, 007
2. 5. SUPPRESSION, MISCREANCE, BRUTALLY DECEASED - Praha, Modrá Vopice
4. 5. PREHISTORIC WAR CULT, DUNGEON KEEPER, KONČINY - Praha, 007
5. 5. ANTIGAMA, REDEMPTOR, SHODAN - Hradec Králové, Klub Lucie
5.-6. 5. TRANSCENDING OBSCURITY FEST - Praha, Futurum
6. 5. ANTIGAMA, REDEMPTOR, SHODAN - Praha, Underdogs'
18.-21. 5. ASCENSION MMXXIII - Reykjavík (ISL) - REBIRTH OF NEFAST!!!!!


Zveřejněno: 01. 05. 2023
Přečteno:
936 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář