Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

EP 2020, War Anthem Records / black metal / Španělsko

Když se mě někdo zeptá na oblíbence ze španělské metalové scény, BALMOG zazní rozhodně jako jedna z prvních kapel. Od druhé desky "Svmma Fide" jejich kroky sleduji pečlivě, protože už tehdy mě jejich black metal výrazně ovlivněný ONDSKAPT, VALKYRJA či WATAIN zaujal. Ač inspirace švédskými hordami byla značná, nešlo o bezduchou kopírku. Což se potvrdilo s následující řadovkou "Vacvvm", na které BALMOG přistoupili k čistější, sofistikovanější formě žánru. Oba počiny sjíždím pravidelně, připojil jsem k nim postupně i debut "Testimony of the Abominable", kde sice Španělé ještě neměli vyprofilované výrazivo, ale poslouchá se i tak dobře.

Každá další nahrávka galicijské trojice je pro mě důvodem ke zbystření. A pro letošek se BALMOG vytasili s jednoskladbovým osmnáctiminutovým EP "Pillars of Salt". Jako první zaujme neortodoxní obal, na kterém trio hledí do slunce a jeden z členů na něj hrozí srpem. Dále by mě zajímalo, jestli má název "Pillars of Salt" nějakou spojitost s ustáleným slovním spojením "zůstat jako solnej sloup"...

No ale k hudbě. Začátek EP rozhodně posluchače, který už s BALMOG přišel do styku, nepřekvapí. Vybrnkávka, pomalý rozjezd, tentokrát velice výrazná basa, potemnělý ani čistý, ani vyloženě ryčivý vokál, doplněný o chorálové přispění Fiara z mně neznámých artiklů FOSCOR nebo MELANGIA. Po pozvolném nástupu se BALMOG zhruba ve čtvrtině skladby ponoří do své nejtypičtější polohy - hrubý riff s typickým občasným prohrábnutím všech strun, tady jsme doma. BALMOG ale dávno nejsou vlastní přímočaré kompoziční postupy, takže je i tato poměrně valivá pasáž chvílemi rozseknuta nějakou tou stopkou. Kdyby po téhle pasáži skladba skončila, řekl bych si - standardní skladba BALMOG vysoké kvality.

Jenže ono tomu tak není a už ve třetině skladby tu máme změnu. Poprvé výrazněji zazní klávesy, o které se stejně jako na albu "Vacvvm" postaral Javier Félez, mimo jiné také live-kytarista BALMOG a stálý člen deathových GRAVEYARD a odnedávna též hnusáků TEITANBLOOD. A také se tento všestranný maník postaral o nahrávání a mix "Pillars of Salt".

Ponurá pasáž, v níž se vyskytují výhradně klávesy s vybrnkávanou kytarou, se postupně přetaví v part, který jako kdyby vyjadřoval určitou naději. Balc se tentokrát prezentuje výpravnou polohou - mimochodem, tenhle borec má fakt nesmírně rozmanitý vokál. A dostáváme se až k punkem načichlému black'n'rollu. Překvapivá část, kytarově připomínající například poslední SATYRICON, bicími spíše nějaké punkové záležitosti, no a pak se připojí sólo, které jako kdyby vypadlo z nějaké rockové pohodovky. Ač by se mohlo zdát, že u jinak poměrně zádumčivého black metalu BALMOG může taková pasáž být až přílišnou pěstí na oko, má svůj smysl.

Jsme za půlkou a plynule se přeneseme do již známého riffování a zběsilých vokálů. Lehkou kritiku si dovolím, a to, že by občas Balc (a možná přispívající Fiar, nevím, jak přesně ty vokály mají rozdělené) mohl vynechat různé to poštěkávání, pohekávání, prostě nechat vyniknout instrumentální vozbu. Opakuje se to příliš často. Ale je to v podstatě jediná výraznější vada na kráse.

Se startem 13. minuty se riffově vracíme úplně na začátek a mohlo by se zdát, že zakončení EP tímto partem je logické. Máme před sebou ale ještě víc než pět minut. A s nimi další rockovější vyznění BALMOG. Pomalejší tempo, vzletné melodie i vokály se nicméně přetaví v poměrně schizofrenní závěr, charakteristický neustálým řezáním jednoho akordu a shnilých i až mnišských hlasů. A v kázání zazní i domovská španělština. Majestátní závěr, který zejména v nočních hodinách, kdy jsem BALMOG dal mnoho šancí, vykazuje obrovskou sílu.

BALMOG nezklamali a udrželi vysokou laťku nastavenou předchozími počiny. A nemohu se dočkat, až se zase vytasí s plnohodnotnou deskou.

Seznam skladeb:

  1. Pillars of Salt

Čas: 18:24

Sestava:

  • Balc - kytary, vokály
  • Morg - basa
  • Virus - bicí

Facebook
Bandcamp
War Anthem Records


Zveřejněno: 20. 04. 2020
Přečteno:
1620 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 04. 2020 11:25 napsal/a x
...
I když jo, možná do něj fakt čumí.
20. 04. 2020 10:58 napsal/a x
...
Solný sloupy budou celosvětově patrně z Bible. Na té fotce je nejspíš i znázorňují... a dost pochybuju, že by byli taková paka, aby čuměli do slunce:D, podle mého stojí zády a vypadá to docela dobře.