Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2023, vlastní náklad / alternative/art/prog rock / Slovensko

Dosavadní tvorbu slovenské kapely FAIRY TALE jsem celkem podrobně rozebíral zhruba před rokem, na předchozí majstrštyk „That is the Question“, starší nahrávky („Sound Mirrors“, „Dream“ i „Loveland“) i vedlejší projekt BABOKALYPS pěl ódy a ono „ódování“ se mě pořád drží, když se teď k nahrávkám vracím, abych si je osvěžil a naladil se na poslech novinky, která až takovou novinkou není. Jde totiž o speciální, neřadový počin, nahraný živě, ale tyhle informace jsou zřejmé už z názvu i jeho podtitulu.

To se tak jednoho možná krásného dne FAIRY TALE sešli ve studiu, aby natočili záběry do klipu ke skladbě „Wake Up“ a když už tak byli pohromadě, nejen že si zahráli, ale oni několik songů i nahráli, pohráli si s mixem a protože se jim výsledek jevil jako zvěčnění hodný, poslali pět písní na mastering do Super Audio Mastering, kde se Simon Heyworth a Bill Sellar postarali o finální zvukový kabátek. 

Možná si někdo řekne „proč tolik štráchů kvůli záznamu jedné zkoušky“, ale stejné námitky mohou padat na adresu jakéhokoliv živáku, a že jich pořád vychází. Já sice mezi fanoušky koncertních alb nepatřím, takže bych měl nad plus minus živými alby ohrnovat nos, ale řadím se mezi příznivce FAIRY TALE, a tak jsem si CD poslechl s chutí a, jak už jsem uvedl, znovu si projel celou diskografii slovenské party. A když tak „Live session in studio“ poslouchám, jako první mě napadá, že dáma a pánové měli šťastnou ruku při výběru skladeb, protože všechny čtyři opatřené textem patří v jejich diskografii k těm výrazným a dle mého názoru jde o top kousky nejen v rámci tvorby FAIRY TALE, resp. BABOKALYPS (poslední „Zval to na kata“ pochází právě z tohoto projektu), ale obecně.

Jediné, co mi do uší neleze, je noise intro, ale od „Carousel“ z alba „Loveland“ jsem zase lapený v sítích utkaných z nádherného hlasu Barbory Kolárikové, kytarových i rytmických hrátek, přičemž vše funguje na půdorysu prog & art rocku, který nezapře inspirační zdroje v podobě českých a slovenských kapel věnujících se žánru na začátku sedmdesátých let. FAIRY TALE jsou logicky dál; zatímco hledači ze sedmdesátek se občas nevyhnuli jisté naivitě a neměli takové studiové možnosti, FAIRY TALE mají vše vyladěné do posledního detailu a působí v každém okamžiku přesvědčivě. 

Další dvě skladby pochází z alba „That is the Question“. „Wake Up“ je zpočátku křehká, rytmicky zamotaná, postupně ale nabírá na intenzitě, aby se za polovinou překlopila v romantickou oddychovku a následně se opět vrátila k ostřejšímu výrazivu v podobě sekaných riffů a razantní rytmice – a podobně osciluje se svým hlasem i zpěvačka. „Time Heals Nothing“ má plynulejší ráz, některé momenty opět nabízí paralelu s art rockem dávných časů, ale nechybí ani živější dojezd, v němž se Barbora pěkně odvázala a parádně vykřičela – tady je myslím pěkně patrná ona živost nahrávky. 

Zatímco předchozí songy byly v angličtině, „Zvaľ to na kata“ je nazpíván slovensky, hlavní slovo si opět bere zpěvačka se zlatem v hrdle a chytlavé melodie ji příjemně doprovází.

Za zmínku určitě stojí zvuk a obal. Zvuk je skvělý, všechny nástroje jsou snadno identifikovatelné, mají pěkný sound, což mě těší hlavně u bicích, které zní přirozeně. Obal je střídmý, ale vezmu-li v potaz, že podobně koncipované nahrávky většina kapel pouze upne na net a s fyzickým vydáním se neobtěžuje, zaslouží slovenští muzikanti za vydání CD pochvalu. Obal ve formě dvojpošetky obsahuje základní informace, fotku kapely a zdobí jej pěkný titulní obrázek, který už byl použit v bookletu „That is the Question“ jako ilustrační ke skladbě „Wake Up“.

Myslím, že tento „výběr z hroznů“ plní dvě funkce – a obě skvěle:
- dosavadní fanoušky kapely potěší syrovější a živější verze známých skladeb, 
- ty, kteří dosud neměli s FAIRY TALE tu čest, můžou ukázky tvorby nasměrovat k průzkumu celé diskografie.

Neřadový počin – nebodováno.

Seznam skladeb:

  1. Bypass Introduction
  2. Carousel
  3. Wake Up
  4. Time Heals Nothing
  5. Zvaľ to na kata

Čas: 16:41 

Sestava:

  • Barbora Koláriková - vocal
  • Peter Kravec - guitar
  • Ľubomír Pavelka - drums
  • Štefan Vida - guitar
  • Vladimír Kravec - bass

https://fairytale.peterkravec.com/
Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 16. 03. 2023
Přečteno:
781 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář