Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

MC 2022, Hardcore Loves All Colors Records / sludge, stoner / Česko

Mičl chytil slinu a pod všebarevným labelem chrlí jednu kazetu za druhou. Po MC vlastní kapely (PRŮMYSLOVÁ SMRT), MACE HEAD, LÁJE nebo DEVIANCE je tu další barevný zářez, tentokrát jedovatě zelený, tedy samotná kazeta je taková. Vložená je do krabičky mentolové barvy (to bych nevymyslel, to uvádí vydavatel), v níž je kromě nosiče obal a na něm fotka Teletubies (s iniciály členů kapely) pod hořící větrnou elektrárnou, sestava, texty a základní info o nahrávání.

Ono nahrávání proběhlo v Dödsmord Studiu v říjnu 2021, ještě před koncem téhož roku „vyšla“ nahrávka digitálně na Bandcampu a takřka po roce i na té kazetě. V té je páska, která obsahuje čtyři songy od pražské party RMUT, novém to jménu na tuzemské zakalené scéně. Nicméně jména v sestavě nová nejsou, všichni čtyři pánové prošli řadou kapel zejména hardcore nebo crust ražení. 

RMUT ale vsadili na jinou kartu, a když jsme u karet, tak dvojhlavých; jedna strana patří sludge, druhá stoneru. Uvedené žánry se na nahrávce prolínají, více je sludge, ale stoner rock taky dostává trochu prostoru. Je to patrné v hned v prvním songu „Hovna“. Ten začíná klasickým vybrnkáváním, baskytara a kytara se doplňují, a pak se rozjede parní válec plný brnění a drnčení, je to pomalé a tíživé, do toho řve Jurka jako smyslů zbavený – a myslím, že i přes nějaký efekt, takže mu není moc dobře rozumět. Ale jak jsem psal výše, texty jsou v obalu a je to tedy počtení. Nic pozitivního, jen hovna, blitky, debilita, bolest… Způsob, jakým jsou texty napsané, bych označil za sloganovitý. Prostě za sebou napsané věty, které se nerýmují, které na sebe nenavazují, které působí jako výkřiky zoufalce. K dané muzice to ale celkem pasuje, ta všeobecná deprese, bezútěšnost, ponurost… Místy se zpěvák vyjadřuje recitací, v případě prvního songu tak ve stoner pasáži zopakuje předtím řvaný text. V „Hovnech“ nechybí ani melodie, takže se dá mluvit o třech rovinách, díky kterým je pecka pestrá. „Iluze“ jsou sevřenější, ale i jimi probleskují melodické vyhrávky; obecně je to ještě větší tíha než první píseň.

Druhá strana kazety začíná podobně jako ta první, vybrnkávačkou, která nevěstí nic dobrého. A když zpěvák zařve „útěk před sebou samým“, je jasno. Další sůl do otevřených ran, další bědování, další nervy drásající riffy a zdrcující rytmika. Podobný případ je i poslední „Naposled“, repetitivní válcování, které odkazuje na praotce všeho BLACK SABBATH, a podobně jako v jedničce, i ve čtyřce se objevuje zvolnění, trocha psychedelie a pár čistých kytarových tónů.

RMUT jsou na tuzemské scéně celkem ojedinělé těleso, podobné muzice se tu moc kapel nevěnuje, napadají mě např. GOSPEL OF THE FUTURE, možná BLUES FOR THE REDSUN. Ze srovnání s GOSPEL OF THE FUTURE nevycházejí RMUT na hlavu poraženi, byť letití bardové jsou nápaditější; nicméně je otázkou, jestli RMUT po nějaké větší variabilitě touží, nebo je jim fajn v jejich potemnělém světě. První nahrávka se jim celkem povedla, působí i díky nabroušenému špinavému zvuku devastujícím dojmem a o to asi šlo.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Hovna
  2. Iluze
  • Strana B
  1. Debilita
  2. Naposled

Čas: cca 18 min.

Sestava:

  • Jurka – hlas
  • Kryštof – 6strun 
  • Venca – 4strun
  • Tudo – tluk

ROZHOVOR

Facebook
Bandcamp
YouTube

mipunk@seznam.cz 


Zveřejněno: 17. 12. 2022
Přečteno:
843 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář