Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
HEIDEN – Andzjel

Za pražskou sludge/stoner kapelu odpovídají všichni členové.

Ahoj, jak dlouho existují RMUT? Zveřejněné songy jste nahráli v říjnu 2021, tipl bych si, že rok 2021 bude i rokem, kdy jste se dali dohromady… Je to sice klišé jako hrom, ale měl na vzniku kapely podíl zatracený covid? Nebo jste se sešli dřív, případně z jakého důvodu?

Všichni: Myšlenka na vznik kapely RMUT proběhla našimi hlavami někdy v roce 2019. Hrát pomalou muziku nás však oslovovalo daleko dřív. První zkouška proběhla ještě ve složení Tudo na kytaru, Kryštof basa a Anders na bicí. V té době ještě bezejmenný projekt s jasným poselstvím a oblibou sludge a stoner kapel, to už se psal rok 2020 a nějak se nedařilo vše nastartovat k pohybu. Na druhé zkoušce už se proházely aparáty, kde slovy Tuda „Anders mě ukecal, ať hraju na bicí, tak jsem se podíval ba YouTube, jak se to dělá a šel do toho“. Sám Anders se chopil basy a na Kryštofa zůstala kytara, což se v budoucnu jevilo jako správná volba. Vznikly náznaky prvních dvou songů a na třetí zkoušku už dorazil Jurka, který se v té době vrátil zpátky do Prahy a chopil se mikrofonu. Anders nás ukecal, ať se přemístíme ze zkušebny v holešovickém Crossu k němu do studia Dödsmord, kde můžeme v klidu jednou týdně hrát. Mezitím na vlastní žádost kapelu opustil, to už byly hotové tři songy, ale zůstal nám věrný a hrajeme a nahráváme u něj dodnes. Chvíli před nahráváním prvního dema se k nám přidal Venca, a tak si spolu žijeme, nadáváme na život, popíjíme a snad to ještě nějakou dobu potrvá.

Sestavu máte čtyřčlennou – můžete se krátce představit? Taková ta klasika – věk, předchozí či paralelní kapely…

Zdarec, jsem Jurka, 42 let. Ve RMUT trápím hlasivky a ostatní členy. Dřív jsem působil v crust legendě MESSERSCHMITT 109, v LACK OF SUN, chvilku u CAPSAICIN a v další spoustě projektů. Většinou zpěv, byl pokus i o basu. Teď už jsem věrný pouze RMUT.

Ahoj, já jsem Tudo. 39 až 40. Mlátím do bicích. Jinak ještě obsluhuju kytaru v HELLER SKELTER a dřív jsem křičel v KRÜGER, KUNTA KINTE, E330 kytara, HROBOKOP a spousty dalších. Většinou crust punk. RMUT jsou první kapela, kde bubnuju.

Já jsem Venca. 36 let stár a drtím čtyři struny a dřív jsem hrál v kapelách LEW ODIUM a DECOMPOSING MANURE. Momentálně se flákám po Španělsku, tak za mě budou odpovídat ti tři kokoti, hehe.

Zdar. Já jsem Kryštof, 31 je mi, jsem nejmladší. U RMUT jsem se chopil kytary a zkouším nějaké riffy. Snad se to aj líbí. Dřív jsem mastil kytaru v BLINDEAD a basu v KRÜGER.

RMUT je zajímavý název, já, jakožto Jihočech bez vinařských znalostí, jsem netušil, co slovo znamená, dokud jsem si význam nenašel na internetu. Původně jsem si myslel, že slovo „rmut“ má něco společného se zármutkem, že jde o nějaký zastaralý výraz. Proč jste zvolili pro název kapely výraz pro rozemleté bobule vinné révy?

Kryštof: Název RMUT vznikl úplnou náhodou. Vlastně až po nahrání prvních songů. Původně jsme se jmenovali BLOODRINKER, ale po prvním poslechu jsme chtěli něco kratšího, českého, úderného, hnusného.
Jurka: První nápad byl KAL (volný překlad sludge), ale pak jsme zjistili, že kapela stejného názvu funguje v Brně.
Kryštof: Jel jsem v tramvaji a napadlo mě projet na netu nějaký ekvivalent ke kalu. No a vylezl z toho rmut. Odsouhlasilo se a bylo hotovo.
Tudo: Rmut je tak odporná ošklivá věc, co nechceš mít vedle sebe. Nechceš s tím mít nic společného. Jinak není to jen z vinařství, rmut vzniká i při výrobě piva a jiných tekutých dobrot.

Zatím máte nahrané čtyři skladby – nahrávali jste v Dödsmord studiu. Proč právě tam? Máte nějaký vztah k Eternii, nebo se vám líbí zvuk, jaký odsud leze, nebo…? S tím, jak hraje vaše demo, jste spokojeni na sto procent?

Tudo: Nahrávalo se dobře. Vlastně na domácí půdě. Anders je kámoš a volba byla od začátku jasná.
Kryštof: Tak je to prvotina. Vždycky to může být lepší, ale asi jo, jsme spokojení.
Jurka: Nahrálo se to za dva dny a myslím, že Anders odvedl dobrou práci. Velký dík mu za to a třikrát hurá.
Kryštof: Další nahrávka v Dödsmord právě vzniká.
Jurka: Psst, zatím tajný, hehe.
Tudo: Tak hlavně Anders má tuhle hudbu rád a pohrál si s tím, jak mohl.
Krystof: Eternie je fajn. Měli jsme tu i první koncert u rampy na půdě.
Jurka: Jo a druhej dole v Underdogs. Celej barák je super od sklepa až po střechu.

Texty máte v češtině – proč právě naše mateřština a ne angličtina? Jde vám o to, aby vám rozuměli hlavně tuzemští fanoušci? Aby člověk texty pochopil, chce to několikeré přečtení a přemýšlení – je to záměr, aby se lidi zamýšleli, co chcete vyjádřit?

Tudo: Texty byly od začátku jasné, že budou v češtině.
Jurka: Jo, hlavně je píše Tudo a to je Maďar, hehe. 
Tudo: Hlavně v angličtině toho spousta nevyzní tak jako v češtině. Spousta slov by nedávala smysl. Píše se mně v češtině dobře. Texty nejsou nějak složité, spíš jednoduché, ale vychází z toho, co cítím a mám potřebu sdělit.
Jurka: Já jsem napsal dva a myslím, že jsme s Tudošem na podobné vlně.
Krystof: Nihilismus vládne
Tudo: Jsou tam důležitá sdělení, která korespondují s hudbou.

Jak došlo k tomu, že původně digitálně vydané eponymní dílko vyšlo na kazetě u Mičlova labelu? 

Všichni: Chtěli jsme mít v ruce fyzický nosič, dát to na Bandcamp bylo jasné od začátku, a pak jsme se poptávali po známých, kdo by byl ochoten to vydat na kazetě.
Tudo: Kazeta je základ, všichni jsme na tom vyrůstali a poměr cena výkon je dobrý i teď. Na desku ještě nemáme.
Jurka: Potkali jsme se s Mičlem letos na Obscene, oslovil jsem ho, protože jsem věděl, že má fungující label, slovo dalo slovo, poslechl si to a za pár dnů se ozval, že jdeme do toho.

Design obalu je hodně velký old school, ta nejjednodušší grafika. Nechal jste v tomhle směru Mičlovi volné ruce, nebo jste se na strohém layoutu shodli dopředu? A co obrázek na titulní straně – snad jde o hořící větrnou elektrárnu –, proč právě tento motiv? A logo vytvořil kdo?

Jurka: Jestli ti přijde obal jednoduchý, tak podrž se… měl být ještě jednodušší, hehe.
Tudo: Já jsem nasranej. Moc se mně to nelíbí, Mičl to zbytečně přeplácal. Ta fotka je luxusní… je tam všechno… vychytané čiré zoufalství. Hořící něco, dva lidi, pod nima nic, hloubka a oheň. Prostě shoříš, nebo skočíš… umřeš.
Kryštof: Spousta lidí si nevšimne těch lidí tam.
Tudo: To je pravda.
Jurka: Už ani nevím, kdo s tím přišel. Ale jinak spokojenost. Mičl udělal kus poctivé práce, je to borec.
Kryštof: S obrázkem přišel Venca. Hned jsme se shodli, že ho použijeme. A logo nám vytvořil Marek Řípa… taky velká spokojenost.
Jurka: Jo Marek z MORDLOCH. Ještě mu za to dlužíme triko… máš ho u nás kámo, neboj.

V jakém nákladu kazeta vyšla a jak jde na odbyt? Je pro vás právě kazeta nosič, kterému dáváte přednost před CD nejen jako muzikanti, ale i jako hudební fanoušci?

Jurka: Kazet bylo vydáno tuším 50 kusů. My jsme část dostali, ale šetříme je na prodej při živém hraní. Už se tam něco rýsuje.
Tudo: Viděl jsem pár kousků po dobrých distrech.
Jurka: Nedávno jsem potkal Mičla a padla tahle otázka a prej se celkem daří. Jinak doodpovím na zbytek otázky. Jo, určitě raději kazetu než CD. I když vinyl by byl splněný sen.

Jak jste na tom s koncerty? Chtěli byste hrát co nejčastěji, nebo spíše méně? Přemýšlíte i o vystupování v zahraničí?

Kryštof: Původně jsme nechtěli hrát živě vůbec.
Tudo: Jo, měl to být jen studiový projekt, ale už pár koncertů proběhlo.
Jurka: Opravdu pár. Ale na příští rok už se něco rýsuje. Těšíme se na ty vaše nasraný ksichty, hehe.
Tudo: Do zahraničí se taky určitě vypravíme. Minimálně Maďarsko, hehe.
Kryštof: Určitě ale nechceme hrát každý víkend.

Máte s kapelou nějaké plány, nebo to berete jako projektík, se kterým se aktuálně bavíte a budoucnost moc neřešíte? 

Tak nějak všichni… NO FUTURE. 

RECENZE

Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 01. 01. 2023
Přečteno:
1066 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář