Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

EP 2022, Kabinet Records / hardcore / Česko

„PROTIJED vznikl spíše jako projekt než regulérní kapela, bylo jasné, že příležitostí ke zkouškám a koncertům kvůli naší vytíženosti moc nebude. Což podtrhl fakt, že Honza a Marián bydlí v Brně. Ale chtěli jsme to i tak zkusit, hned na začátku jsme si řekli, že nebudeme nic hrotit a celou dobu se toho držíme. A možná díky tomu jsme se dopracovali jak k nahrávkám, tak koncertům“. 

Tolik citace z knihy Banán & Maxim Horovic – Nepřestat se dívat kolem sebe / rozhovor o hudbě, politice a emocích. Pokud se podíváme na Banánovo CV, zjistíme, že za 25 let aktivní a aktivistické kariéry, což je déle, než je naživu část jeho fanouškovské základny, byl více či méně spřízněn s nebývale velkým počtem kapel: MLADÍ A NEKLIDNÍ, CARDIO RADIO, EASTERN STAR, PHOENIX 2, BALACLAVA, HLINOMAZ, LAHAR, KOVADLINA, HANBA, PUSTINA, I AM PENTAGON; možná jsem na nějakou zapomněl!? Ať již je to tak, či onak, faktem zůstává, že Banán je málo vídaným úkazem na jakékoli scéně, v jeho případě hardcore punku s přívlastkem vegan straight edge. Když už jsem zmínil aktivistický aspekt, převážně zaměřený na přírodu, bylo by vhodné uvést projekt dalšího člena Honzy Šamánka (aka Šaman, GATTACA, V0NT, REMEK) TALK=TROUBLE, který pomocí experimentálních prostředků reflektuje nejen přírodní, ale i charakterovou devastaci Krušných hor. Když k tomu přidáme Banánovu nejen ekologickou slabost pro Šumavu, vyjde nám z toho tandem, který má o prioritách jasno. Sestavu doplňují bubeník Marián (ex-EMPTY HALL OF FAME) a kytarista Honza (GOT A WOLF). 

Za dobu své nedlouhé existence vydali PROTIJED ve 2017 eponymní digi minialbum čítající čtyři skladby. K těmto čtyřem kouskům složili další čtyři a na světě bylo zatím jediné LP „Stres“ (2019). Aktuální EP nahrál, smíchal a zmasteroval Amák v Golden Hive studiu, vydáno bylo u Kabinet Records jako jednostranný v červené barvě vyvedený 12″ vinyl. Obal vypracovala Lucie Lučanská. Název je inspirován citátem Alberta Schweitzera, nositele Nobelovy ceny za mír a humanitární práci. 

Posvítit si na ípko vybízí úvodní „Jako světlo“. Nevím, jak jste na tom s rapem vy, ale já blbě. Ti, co mají doma nepotatěné holomky, to dobře znají. První sloka z úst rapera působícího pod nickem Idea (zakladatel a hlava labelu Ty Nikdy) s natahovanými samohláskami a vypravěčským narativem mě prostě bolí. Naštěstí po smyčce rozhovoru Banán vs. kdosi přichází to, co lze očekávat od žánru, který je občas definován svou tvrdohlavostí, ale stále přetrvává a může suplovat kdejakou pochybnou víru, tedy hardcoru. V pořadí druhou, tentokráte od začátku údernou skladbou „Můžeš kdykoliv odejít“, kapela odpovídá spolu s dalším hostem Inym (bývalý zpěvák GRIDE) na otázku, jaké triky musí staří psi dodržet, aby zůstali zajímavými. Skladba je více melodická a má v sobě určitý punkový nádech s občasným kytarovým kvílením a úhledně navrstvenými upřímnými proklamacemi. Téměř neustálé headbangingové riffy položené pod naštvaným vokálem zvýrazňují agresi projevovanou jak v hudbě, tak v textech.

Za nehet indie přináší „Tvůj stín“ v hlavní roli s Monikou Načevou, která kývnutím na tuto kolaboraci ujistila pochybovače, že ne vždy musí platit „udržuj svou ledničku plnou“, ale také, že je třeba ji čas od času odmrazit, vydezinfikovat hardcorovým duněním a poté se s pocitem dobře odvedené práce vrátit do Sklepa. Právě Načeva známá skladbami překypujícími zhudebněnou samizdatovou poezií vnesla do skladby se silným riffem a textem dvojice Načeva / Jáchym Topol duch post-punkových SIOUXSIE AND THE BANSHEES. Nejen se syntezátory přispěl v závěrečné „Jediné, na čem záleží“ poslední host, Jan Tomáš (THEMA ELEVEN, MOTHER, LVMEN, TOMÁŠ PALUCHA, sólovka „Saturn Gizeh Lynx“, projekt SÍTĚ nebo PUSTINA, ve které se skrývá za nickem Hypnagogic Walker). Masivní skladba s robustními riffy, pevnými bicími se spoustou háčků, které se vám zaryjí hluboko do mozkovny. Nabaluje trochu hudební muskulatury, aniž by působila přeplácaně. Zdánlivě zbytečně zdlouhavý fade-out přináší zajímavou minimalistickou atraktivitu. 

Na první pohled deska jako každá jiná, přesto se pod povrchem odehrává několik zajímavějších věcí. Na EP se prezentují čtyři poměrně žánrově rozdílní hosté a každý se přirozeně snaží držet svého modu operandi a popasovat se se straight edge hardcore prostředím. Všichni zmínění hosté kromě Jana Tomáše na základě názvu alba dodali text k jedné z písní a také v ní hostují. V žádném případě nechci vynášet pořadí od prvního místa až po bramborovou medaili, všichni věrohodně otiskli část svého know how. Navíc, přiměřeně dnešní době, celou desku zvládnete za dobu, kterou vám zabere příprava do práce (alespoň nám chlapům).
 
EP je solidním počinem zkušených muzikantů, kteří odvedli dobrou práci s progresem zvuku kapely a dali dohromady silný, abrazivní materiál. Sice žádné bariéry prolomeny nebyly, přesto písničkářství všech zúčastněných, přístup a zkoumání atmosféry je účinné.

Seznam skladeb:

  1. Jako světlo
  2. Můžeš kdykoliv odejít
  3. Tvůj stín
  4. Jediné, na čem záleží

Čas: cca 15 min.

Sestava:

  • Banán – zpěv  
  • Honza – kytara
  • Marián – bicí
  • Šaman – basa

Hosté:

  • Idea – text, zpěv (1)
  • Iny – text a zpěv (2)
  • Monika Načeva – text a zpěv; Jáchym Topol – text (3)
  • Jan Tomáš – zpěv, kytara, syntezátor (4)

Bandcamp

 


Zveřejněno: 30. 05. 2022
Přečteno:
1212 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář