Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Za kapelu tentokrát odpovídají členové rytmické sekce, Honzové Kylar (bicí) a Stinka (baskytara).

Ahoj Honzové, začnu naše povídání pravidelným dotazem a to, jak jste s novinkou „Skylor“ spokojeni a jaké ohlasy se k vám dostávají?

Jan Kylar: Čau, na první část otázky bych odpověděl takto: Jsem s deskou spokojen tak, jak může být muzikant spokojený s deskou, kterou nahrával. To znamená, že se dokážu „potěšit“ nad deskou jako celkem, ale najdu rozhodně momenty, které jsem měl udělat jinak a lépe. Celkově však nedokážu moc naše/moje desky poslouchat s odstupem – nemůžu se oprostit od koukání „za oponu“ a tedy poslouchání jednotlivých nástrojů a jednotlivých pasáží. Ale moc mě těší pozitivní reakce z recenzí a poslechů našich fanoušků apod., to člověku vrací energii! 

Jan Stinka: Ahoj Lukáši, do začátku musím říct, že „Skylor“ je mé úplně první plné album. Bohužel je to tak, ale zřejmě jako všechno, co se v našich životech děje, má i tohle určitě hlubší význam. (úsměv) Reakce na „Skylor“ jsou výborné a jsem za to ze srdce rád, protože všichni, co se na „Skylor“ podíleli, pracovali na 100 % a odevzdali se mu. Jsem spokojený, i když s odstupem času člověk vidí něco, co by mohl udělat jinak (záměrně nepíši lépe), ale to k tomu patří.

Poodhalte prosím samotný zrod alba. Vaří se vše v Jelínkovic kuchyni a vy dodáváte party svých nástrojů, nebo je dílko společnou prací od začátku do konce a lze najít riffy, které jste Standovi doporučili, či vokální stopu, jež byla vámi Zuzce vložena do úst?

Jan Stinka: Plně nahlédnout po pokličku se úplně nedá (to by to pak mohl dělat každý (smích), ale dá se říct, že vše vzniká v našich domácích studiích. Řekl bych, že na „Skylor“ se více podílela kapela jako celek, než jak tomu bylo dříve. Drtivou většinu motivů přinesl Standa, který nahraje motiv a vymyslí základní kostru, kterou nám pošle bez rytmiky. My s Honzou pak pracujeme společně na nějaké rozumné rytmice, které se odesílá na základní mix zpět Standovi. Zuzka dozpívává své party rovněž v domácím prostředí a nesmíme zapomenout na aranže, na které má Standa opravdu dobrý čuch. Posléze se song cvičí na zkušebně a ladí se při tom detaily.

Jan Kylar: Nicméně ne všechny skladby vznikají stejným způsobem. Některé kusy jsme Standovi zásadně rytmicky pozměnili, některé hodně těží z původního „nástřelu“. Pro mě osobně je tenhle způsob tvorby z domu velmi vítaný. Dostanu ze sebe víc, než by tomu bylo „postaru“ ve zkušebně. 

Kde, kdy a jak probíhalo samotné nahrávání „Skylor“? Bylo něco jinak, než jste byli z minulosti zvyklí? Opět za asistence nehrajícího kapitána Spacoshe?

Jan Kylar: Skoro všechno bylo jinak. Poprvé se bicí pro DYING PASSION točili už v létě ve studiu Svárov a to pod dohledem Lukáše Martínka a Michala Šindeláře. Ostatní nástroje byly poté nahrány ve studiu Black Chamber, které vlastní náš kamarád a bývalý člen Dušan Mikulec, který s námi hrál v období kolem desky „Transient“. Studio se nachází přímo v Šumperku, což mělo především pro Standu a Zuzku velkou výhodu z hlediska časové flexibility. U nahrávání byl samozřejmě i Spacosch, ke kterému vše zamířilo na mix. Tam byl položen základ povedeného zvuku. Poté se nahrávka vydala i za hranice ČR, protože o mastering se postaral Jacob Hansen z Dánska, který má ve svých referencích řádky jako VOLBEAT či KATATONIA. 

Jan Stinka: Honza prakticky odpověděl i za mne. Bylo to pro mne úplně první nahrávání celé desky, a tak vše, co se dělo, bylo nové. Rozhodně jsem si to užil. Děkuji především Dušanovi za skvělou práci ve studiu a za nervy, které se mnou měl. 

Jde po lyrické stránce o album koncepční?  O čem v případě kladné odpovědi vypráví?

Jan Kylar: Koncepční je v tom, že má jedno téma. Popisuje cestování „Skylora“ vesmírem a jeho dojmy s tím spojené. Dalo by se možná čekat, že výsledná nálada desky bude tedy ponurá, ale nám z toho vyšel spíše opak. Upřímně musím říct, že já se na textovou stránku alba nijak detailně nezaměřuji a tolik ji nezkoumám, ale samozřejmě je důležité, aby měla deska textově hlavu a patu. To se nám snad povedlo.

Nebudu vás kluci moc šetřit a nechám vyniknout vaše schopnosti fantazírovat. Pokud se vžijete do rolí astronautů a budete z vesmíru pozorovat dění na Zemi, jak by vypadaly souhrnné zprávy, pozitivně naladění, nebo pomalu končíme?

Jan Stinka: To je zajímavá otázka, protože těch představ je hodně. Základní je být ve vesmíru a být astronaut. Zásadnější představa je také ta, jak komentovat aktuální dění ve světě. Tohle už není jen o válce, kterou vidíme. S tím souvisí všechno, co se kolem nás děje, ať už jde o výkyvy počasí, velká sucha, vítr. Příroda se chová tak, aby se očistila od parazitů (úsměv), my jí jdeme jen na ruku...

Jan Kylar: Já bych to snad ani z vesmíru pozorovat nechtěl. Stačí vidět porovnaní satelitních snímků určité oblasti dnes a před X lety. Svět vytváří snahy na ochranu životního prostředí, ale jsou to slepé uličky, to přiznávají i odborníci. To, že v Evropě zakážeme plastová brčka, asi úplně nevyřeší to, že v chudých částech světa jdou výrobní odpady přímo do moře apod. Je to utopie. Krásně se to ukázalo v době největšího rozmachu Covidu: Když svět nic nedělal, tak pomáhal planetě úplně nejvíc – mapa emisí a znečištění byla během pár dní výrazně pozitivnější. Myslím, že už není návratu. Teď už se lidstvo nezastaví a nevzdá se moderního způsobu života.

Dokázali byste ukázat na svůj nejoblíbenější kousek z alba a říct, proč právě tato volba?

Jan Stinka: Určitě je to možné, ale není jednoduché si vybrat. Člověk nějakou dobu žije tím, co dělá, a tím, co mu vzniká pod rukama a ušima. Od samého startu práce na „Skylor“ mi nejvíce sedí „On the Edge“, a to z důvodu, že ten song prostě plyne. Nenásilně, jednoduše… Líbí se mi, že nemá jasně danou strukturu a přitom jde „dějově“ pořád dopředu.

Jan Kylar: Při této otázce jsem se musel na chvíli zadívat na výpis songů na „Skylor“ a asi nedokážu něco vybrat. Spíše mám oblíbené momenty a pasáže z jednotlivých skladeb. Baví mě momenty, kde jsme s Honzou vytvořili výraznější kooperace, baví mě chytlavé vokální linky, nečekané zvraty, … Ale s „On the Edge“ má Honza taky pravdu.

Už máte vybrané písně pro nadcházející turné? Kdo v DYING PASSION v tomto výběru vládne právem veta?

Jan Kylar: Výběr už máme a teď se ty songy snažíme naučit. (smích) Samozřejmě půjde z velké části o skladby ze „Skylor“, ale zastoupené budou skoro všechny předchozí desky. Rezolutní „veto“ myslím ještě nikdy nezaznělo, ale určitě má ve výběru důležitý hlas Zuzka. Pokud se v nějaké písni vyloženě necítí, nesnažíme se to prosadit úplně „na krev“.

Jan Stinka: To je dobrá otázka Lukáši, protože jsem se právě vrátil ze zkoušky, kde občas padají návrhy na vyřazení určitých songů a možná má každý z nás song, který nemá zrovna v lásce, ale co by člověk neudělal pro kapelu, že? (smích)

Když se ze Standou a Zuzkou bavím o možnosti živě přehrát praletou „When I Die“, moc se na to netváří a samotnou skladbu berou spíš jako mladickou nerozvážnost. Jak to máte s písněmi, které vznikly před vaším příchodem vy? Najde se taková, která by vám při vystoupení vyloženě lezla na nervy?

Jan Stinka: To nevím, asi ne. Nejde to takhle brát. DYING PASSION má s každým albem zářez v podobě určitého milníku na hudební scéně a každým albem se mění spousty věcí. Styl skládání, styl aranží, samotný hudební styl. 

Jan Kylar: Je to tak, DP hrají už hodně přes 20 let a je tam přirozený a nenucený vývoj. Songy z úplného začátku jsou od současné tvorby už hodně odlišné. A i když někdy zařadíme něco hodně starého, tak se v tom buď úplně necítíme, nebo to ani moc dobře nezní. Já konkrétně „When I Die“ moc neobdivuji, ale je zajímavé, jak se stala tak trochu ikonickým songem. A abych odpověděl kompletně, tak se samozřejmě cítím lépe ve skladbách, které jsem sám nahrál. 

Přehoďme na moment výhybku a opusťme DYING PASSION. Je krom DP a ELBE šance nalézt vaši hru i v jiných kapelách či projektech?

Jan Kylar: U mě aktuálně ne, pouze nějaká dávná historie před DP.

Jan Stinka: Přijde ti Lukáši, že toho je málo? (smích) Ještě s kamarády občas zablbnu v místní kapele u nás. Toto uskupení však nemá žádné ambice a jde spíše o zábavu.

Na tour k propagaci „Skylor“ vyrážíte se SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, jak se na společné muzicírování těšíte? 

Jan Stinka: Osobně se těším velmi. Jednak proto, že SSOGE mám moc rád a při svých začátečnických hudebních posleších jsem na nich dost ujížděl (úsměv) a jednak proto, že po delší odmlce tu budou zase koncerty, které prostě chybí každému muzikantovi.

Jan Kylar: Taky se těším. Moc mě baví rytmická sekce SSOGE. Taky mám nějaké jejich desky a docela pravidelně se k nim vracím. Skoro přesně před 20 lety jsem byl na koncertu v zaniklém klubu Edison Garden v Brně, kde jsem kromě SSOGE viděl i DYING PASSION.

Už tušíte co dál? Bude se po odehraných vystoupeních vaše pozornost upínat k následovníkovi „Skylora“, nebo je na řadě trojka ELBE? Na co máte větší chuť vy sami?

Jan Kylar: Upřímně netušíme. Nikdy to termínově neplánujeme (což je vidět na rozestupu „Black Threads“ – „Skylor“), takže teď není jasno o tom, co bude následovat. Po tour s SSOGE a letních koncertech bude předpokládám trochu pauza a pak se asi pomalu rozjede „práce“ na nových věcech. Ale jestli bude převažovat materiál pro ELBE, nebo DP, to asi samo nějak vyplyne. Ani sám nedokážu říct, jestli bych se teď raději věnoval tvorbě ELBE, nebo DP. 

Jan Stinka: Přesně jak to řekl Honza, čas nám ukáže. Člověk si vždycky něco naplánuje a od začátku plnění plánu jen improvizuje, protože nic nejde tak, jak by si představoval (smích), ale jedno si myslím, že je jasné. Pokud bychom chtěli s DP natočit další silné album, nebude to za rok… (úsměv)

Moc vám kluci děkuji za bezva povídání a těším se na koncertní shledání. Ať se daří!

Jan Kylar: Díky moc a uvidíme se na koncertech!

RECENZE

Bandzone
Facebook
http://www.dyingpassion.com/
Bandcamp


Zveřejněno: 03. 04. 2022
Přečteno:
968 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář