Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2021, Magick Disk Musick / melodic death metal / Česko

Na první pohled je něco jinak. Takřka po dvaceti letech má MORTIFILIA nové logo. Ona pravda existuje déle než dvacet let, ale v začátcích se prezentovala dětinským nápisem, který mohl jako logo označit leda grafický analfabet. Nicméně nápis, se kterým se kapela dlouhé roky ztotožňovala, k ní přirostl a když se vyslovil její název, automaticky naskočil. Těžko říci, jak to bude dál, jestli je nové logo na věky, nebo jen příležitostné, pasující k „pekelnému“ albu, na kterém by se pravda asi předchozí znak nevyjímal tak jako ten nový, jehož autorem je Christophe Szpajdel, belgický ilustrátor, který pracoval pro metalové velikány i undergroundové potemníky. 

MORTIFILIA patří spíše k těm undergroundovým potemníkům, nicméně v mém žebříčku tuzemských deathmetalových part zaujímá roky přední místo, v době vydání nové desky pak atakuje samotný trůn. Předchozí album „... When I Killed By God“ jen těsně minulo střed terče, k desítce podle mé recenze chyběl jediný bodík, takže jsem novinku vyhlížel se zvědavostí a očekáváním, co že MORTIFILIA, respektive vrchní skladatel Franta vymyslel a jak to kapela nahrála.

Odpověď je vlastně celkem lehká. Ač nové a předchozí album dělí zatím nejdelší časový úsek v historii kapely (pět let), „The Great Inferno“ mi připadá jako mladší brácha „... When I Killed By God“. Tím nechci říci, že by mladší brácha na toho staršího nestačil, ale že jde o muziku z jedné líhně a kapelní rukopis se nezapře: na deathmetalový základ jsou stavěny stěny riffů, na ně nabalovány party klenuté jako gotické oblouky nebo melodie spletité a zdobné jako barokní oltáře. 

MORTIFILIA obě naznačené polohy rozumně střídá a logicky variuje, takže se nedá říci, že by na albu byly dva druhy skladeb a finito. Úvod patří šeptanému a následně i řvanému sloganu „As we wanted to involve ghosts, they summoned us“ („chtěli jsme vyvolávat přízraky a ony přivolaly nás“), což je motto alba, po něm se rozjíždí skladba z kategorie pomalejších, klenutých, atmosférických, ale ani tady nechybí nějaké ty kudrlinky a melodické linky. Následující „The Call of Lust“ je o poznání živější, převládá svižné tempo a melodie takřka heavymetalové, což není v případě MORTIFILIE žádné novum, podobně svěží motivy se proplétaly minulým albem a objevují i v dalších skladbách „The Great Inferna“, hlavně v „The Head of Medusa“.

Květnatá muzika pokračuje napříč albem, „Il Gran Vermo“ se místy divokostí blíží thrash metalu, ale ani v ní nechybí zemitější pasáže, které vévodí následující potemnělé hymně „Underneath Thier Feet“, v níž se z bahna zmaru líhne další neotřelé sólo a několikeré opakování refrénu (nebo spíše sloganu) se  velmi rychle usazuje v paměti. Po depce logicky něco šťavnatějšího, takže řežba „On the River of Pain“, přičemž onou řekou bolesti není jiná než Styx, kterou zná každý z řecké mytologie. Tady ale funguje coby jedna z kapitol Danteho Pekla, což je jedna ze tří částí Božské komedie. Peklo je v Danteho podání popisováno jako devět soustředných kruhů a právě oněch devět kruhů je na albu interpertováno devíti skladbami; každá z nich je inspirována jedním Danteho kruhem. Nechci tady unavovat jejich popisem, ten si může každý dohledat, jen doplním, že každý kruh symbolizuje nějakou špatnou vlastnost nebo zlý skutek (částečně analogicky k sedmi smrtelným hříchům), které jsou obrazně popisovány v textech. Ty napsal Jan Petričko v angličtině, ale v bookletu jsou i jejich české nikoliv doslovné překlady, ale volně přebásněné ekvivalenty, což je pro mě pecka. Za prvé všemu rozumím, za druhé to Honza opravdu přebásnil a v češtině jsou verše myslím ještě lepší než v originále, protože čeština nabízí širší vyjadřovací spektrum než angličtina. Příkladů bych mohl uvést celou řadu, ale jeden za všechny – boat vs. lodice.

Vrcholy alba spatřuji ve skladbách „Wolves at the Door“ a „Gory End of the Glory Road“. V prvním případě jde o postupně se rozvíjející song, který začíná pochodovými rytmy a následně se posouvá  do epických končin, kde chvilku Frantu doplňuje ženský hlas recitující latinské verše, tzv. Benediktovo zažehnávání proti zlým duchům (ve zkratce cosi jako kříž svatý je to, k čemu vzhlížím, odmítám ďábla, satane odstup) a následně se píseň překlopí v živočišnou jízdu. Finální skladba vážně koketuje s vážnou hudbou, proplétají se v ní honosné motivy, s blížícím se koncem objevují klávesy připomínající  artrockové hammondky a vlastní finále je díky zapojení vokálního sboru jedním slovem grandiózní.

MORTIFILIA nahrála podruhé za sebou skvělou desku, která nemá slabého místa. Její kvality doplňuje parádní obal, osmistránkový digipack s vloženým dvacetistránkovým bookletem, vše precizně graficky zpracované, opět v návaznosti na obsah několikrát zmiňovaného Pekla. Na titulní straně jsou Dante a Vergillius a trpící hříšníci, uvnitř pak výřezy z hlavní kresby a taky fotky kapely oblečené jako „true metal band“, takže křiváky, pyramidy, kožené kabáty a ve Frantově ruce trojzubec.

Frantův zpěv jsem ještě nezmínil, ono to vypadá, že řve pořád stejně, myslím v průběhu let, ale ona to není tak úplně pravda, v posledních letech má výraz pestřejší, střídá hluboké i vyšší polohy a i tahle variabilita přispívá k dobrému dojmu. Tou poslední třešinkou na chutném dortu je potom zvuk, MORTIFILIA opět nahrávala v Hellsoundu u Honzy Kapáka a výborný zvuk mozaiku po všech směrech výtečného počinu doplňuje.

Seznam skladeb:

  1. The Great Inferno / Man in the Garden of Fire 
  2. The Call of Lust    
  3. Il Gran Vermo
  4. Underneath Thier Feet
  5. On the River of Pain
  6. Wolves at the Door     
  7. The Head of Medusa 
  8. All the Worships of Demons
  9. Gory End of the Glory Road

Sestava: 

  • František Knetl – kytara, zpěv
  • Petr Turek – kytara 
  • Stanislav Makrlík – basa
  • Pavel Vrba – bicí 

Hosté:

  • Blanka Konečná – zpěv
  • Jan Zdeněk – klávesy
  • Mirka Illová, Jana Illová, Slávek Semorád – sbory

Čas: 33:27

www.mortifilia.cz
Bandcamp
Bandzone
Facebook
YouTube

www.madmusick.cz

 


Zveřejněno: 11. 10. 2021
Přečteno:
1477 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář