Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

LP 2021, Insane Society / HC, grind, powerviolence / Česko

Splitko dvou nových kapel, tak by se s trochou nadsázky dal označit vinyl GRIDE & SKIPLIFE. V prvním případě kapela relativně stará, nicméně v nové sestavě, v druhém zbrusu nová parta. V obou případech trio, přičemž do GRIDE se k osiřelému Čertovi vrátil David (v GRIDE působil v letech 1996-2004, pak 2019-2020 a 2020-dosud; v roce 2020 měl krátkou pauzu, vysvětlení v rozhovoru s Čertem zde), k nimž se posléze připojil Honza Kapák (BOHEMYST atd.). SKIPLIFE taky tvoří samé známé tváře, za bicími Aleš (GOSPEL OF THE FUTURE), kytara Radek (DECULTIVATE), mikrofon Ondra (LYCANTHROPHY).

GRIDE nahráli devět nových skladeb, z nichž „Membrana Tympani“ byla venku delší dobu před vydáním desky a prokázala, že i po druhém personálním třesku jsou GRIDE v dobré formě, respektive v lepší než v krátce působící sestavě, která odehrála pár různě povedených koncertů, ale nezanechala žádný zvukový záznam. „Membrana“ je jednoznačně největší hit strany A, je to chytlavá věc s dobře zapamatovatelnými slogany, které myslím souvisí s neutuchající vášní pro hlasitou hudbu bez ohledu na následky (poškození sluchu). Další texty se věnují ochraně přírody (Čert je chovatelem a pěstitelem všeličeho), ať už jde o sběr exotických rostlin, který přírodě škodí, popis symbiózy mravenců a exotické rostliny či prostá láska k okolní přírodě. Nechybí ani konečně řešení (předpokládám židovské otázky), ani společenské problémy. Autorem textů je hlavně Čert, dva napsal bývalý zpěvák Ivan, a musím říci, že laťka po odchodu Inyho nešla dolů, Čert se vyjadřuje podobně zkratkovitě, ale zároveň umí udeřit hřebík na hlavičku (obrazně i reálně ve skladbě „Úder“). Muzika taky pokračuje v duchu GRIDE z minulosti, v krátkých intenzivních skladbách mezi 30 a 100 sekundami není čas ztrácet čas, a tak se vše valí jako lavina. Pořád je to zohýbaný mix grindu a HC, pořád se objevují parádní kytarové zapeklitosti, drtivé a arytmické bicí i baskytara-buldozer. Velkým otazníkem pro všechny příznivce Inyho byl asi nový zpěvák, resp. zpěváci. O mikrofon se dělí Čert s Davidem, přičemž Čert zpívá první hlas a David doprovodný, a palec nahoru za to, jak to Čert nařval, nečekal jsem, že se do toho tak položí a dokáže srozumitelně a zároveň agresivně všechno podat, navíc to za bicími skvěle zvládá i naživo. 
8/10

SKIPLIFE jsou ještě stručnější, co se délky písní týká, začínají na čtvrtminutě a končí pod minutou. Svou duši upsali powerviolence, takže krátce, rychle, hlasitě, disharmonicky. Stranu SKIPLIFE lemují mluvené intro a outro, podle středové nálepky na vinylu tipuju, že jde o úryvky z filmu Volný pád, ale jistý si samozřejmě nejsem, navíc když se mluví anglicky. Anglicky jsou i texty, ale v tomhle ranku je to asi úplně fuk, Ondrovi stejně není rozumět skoro nic a i při pohledu na textovou přílohu se často ztrácím. V muzice se naštěstí i pří té zběsilosti dá orientovat snáze, po zmíněném intru se to sype a valí, bicí jsou skutečně podobné kobercovému náletu, hlavně v prvních třech skladbách, kytara je ale dobře čitelná a pěkně ostře řeže. Až se čtvrtou „K.Y.E.“ se občas zpomalí a jede spíše hardcore než p-v, krátké zatěžkané pasáže nabízí i následující „Warmongers Inc.“ a hlavně závěrečná „Dipshit of The Year“ s do sludge položeným počátkem. I přes to, že jde o krátké vypalovačky, nedá se říci, že by šlo o nářez bez myšlenky, v řade kompozic se objevují různé zvraty, zdánlivý chaos je pečlivě řízený. Do koloritu nahrávky bez potíží zapadá i cover LACK OF INTEREST. Aktuálně jsou SKIPLIFE posíleni o baskytaristku.
7/10

Obě kapely nahrávaly loni v létě, GRIDE logicky v Honzově Hellsoundu, SKIPLIFE u Amáka v Golden Hive, GRIDE pak nechal mix na Davosu. V obou případech je zvuk optimální, dobře nasnímaný a pěkně čitelný, což u GRIDE bývá standardem dlouhou dobu, u p-v kapel občas zvuk hapruje, u SKIPLIFE naštěstí ne. 

Atraktivní přední strana obalu je asi parafrází pocitů posluchače po dohrání obou stran gramodesky, která taky působí jako rána kladivem do hlavy schované v plechovém kastrolu (nebo co je to za „helmu“). Nejspíš jde o nějakou léčbu hlukem, vyhánění zlého ducha nebo co já vím, ale k oběma kapelami produkovanému extrému sedne výjev dokonale. Zadní strana přebalu je bez nápadu, jen loga a seznam skladeb, vnitřní příloha pak v případě GRIDE děs běs. Nechápu, jak tohle mohli chlapi pustit ven, texty jsou takřka nečitelné (místy nečitelné úplně) nejen za šera, ale i za jasného dne. Potěšitelné je určitě to, že u jedné skladby je uvedeno vysvětlení, co jí chtěl autor říci (konání „zeleného zlatokopa“ Benedikta Jana Roezla), to by neškodilo i u dalších songů, ale kdo chce, natočí texty na slunce, vezme si lupu a s pomocí všeználka internetu si může souvislosti vyhledat. SKIPLIFE naštěstí zvolili výraznější font a vše se čte snadno. 

Celkově velmi dobrý společný nosič dvou extrémních smeček, mně je blíže produkce GRIDE, i díky českým textům a srozumitelnějšímu zpěvu, u SKIPLIFE mi muzika taky šmakuje, méně už vokál.

Seznam skladeb:

  • GRIDE
  1. Prospektor
  2. Membrana Tympani
  3. Nádech – výkřik – pád – smrt
  4. Úder
  5. Idylické vztahy
  6. Nekopej nehledej nechoď moc daleko
  7. Retence
  8. Vymrdanej xicht
  9. Zábava na splátky
  • SKIPLIFE
  1. Bllleeeeaaauuurrrrgghhh!-like Attention Span
  2. Shit Life
  3. Being Brainwashed
  4. K.Y.E.
  5. Warmongers Inc.
  6. Isolation
  7. Conspiracy Cocktail
  8. Wounded
  9. Never Defensive
  10. My Life (LACK OF INTEREST)
  11. Human Robot
  12. Dipshit of The Year 

Čas: cca 8 min. + cca 7 min.

Sestavy:

GRIDE

  • Čert – drums, vocals
  • David – guitar, vocals
  • Honza Kapák – bass, guitar on tracks 4, 7 

SKIPLIFE

  • Ondra – orthodox stop&go engineering
  • Radek – haarp strings annihilation
  • Alesh – neanderthal carpet bombing 


Bandcamp

Facebook GRIDE
Bandcamp GRIDE

Bandcamp SKIPLIFE

https://www.insanesociety.net/cs/
 


Zveřejněno: 20. 08. 2021
Přečteno:
2138 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář