Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
HEIDEN – Andzjel

GRIDE opět v nové sestavě! Proč? Co se v kapele semlelo během koronavirové pauzy? Co před ní? Co po ní? Více Čert…

Ahoj. Na jaře 2019 byla zveřejněna nová sestava GRIDE, kterou tvořilo kvarteto ty bicí, David kytara, Pajko baskytara, Ivan hlas, s tím, že Ivanovi se zpěvem pomáhali i ostatní. S prvním koncertem jste si dali na čas, odpálili jste to na menším pódiu ve Vlachově Březí, pak zahráli další akce. Jak to šlo? Cítil jsi při koncertech to správné mrazení v zádech, byla to radost, nebo nebylo všechno podle představ?

Zdar Johane. S GRIDE si to poslední léta dost užívám, ha, ha. Je to tak. Na jaře 2019 jsem byl šťasten, že se mi podařilo kapelu udržet při životě i když trochu naruby. Před koncerty se sáhodlouze piloval set. Než nás utla celoplošná karanténa, odehráli jsme v této sestavě pět akcí. Pocity jsem měl z koncertů všelijaký. Minimálně akce v Ořechově a v Teplicích byly hodně fajn. Ivan na pódiu řádil jak tajfun, sršela z něj energie a z lidí též.

Na začátku roku 2020 vyšly vinyly poslední nahrávky bývalé sestavy „Hluboká temná modř“. Vypadají krásně, myslím, že provedení desky i obalu je nejhezčí, jaké jste kdy měli. Spokojenost?

„Hluboká temná modř“ vyšla cca rok od nahrávání. Pořád se něco řešilo a na něco čekalo. Celý ten proces, nahráváním počínaje, řešením grafiky a konceptem finálního vzhledu a komunikací s „ex“ členy konče, byl dost vyčerpávající. Když jsem pak desku konečně držel v ruce, ten pocit zadostiučinění se úplně nedostavil. S realizací desek mám z minulosti bohužel více negativních zkušeností než těch pozitivních. To nedávám nikomu za vinu, jen jsem v tomto ohledu za ta léta už trochu vyhořel. Ale zpět k otázce. S výsledkem jsem spokojen velmi. Sice se nám nepodařil úplně záměr s odstínem modré barvy vinylu a středového kolečka, ale to už je jen detail. Barvák jednu stranu vlastnoručně potiskl a vše doladil. Patří mu za to velké dík. „Modř“ se povedla, ale třeba limitovaná verze „Záškubů“ má taky něco do sebe.

Kdo vymyslel, že na titulní straně bude dravá ryba – pestrosvítivec černý? Je tenhle živočich vypadající spíše jako mimozemská potvora něčím výjimečný, nebo se vám „jen“ líbil?

Pokud mě paměť neklame, tak já. Hledali jsme schopného grafika a při listování na stránkách Animal Studia jsme narazili na jakousi „fotomontáž“ velryb. Iny má tyhle velikány moc rád, ale nakonec jsme se dohodli, že by to měl být spíše ďas mořský, který bude vidět v temné hlubině jen díky lákadlu na hlavě. Když jsem hledal hlubinné živočichy, narazil jsem jednak na pestrosvítivce a také na medúzu Atollu. Oba jsou výjimeční svou schopností zářit.

Na desku navázalo CD, které obsahuje nejen „Modř“, ale i materiál z dalších dvou vinylů. To je taková pěkná tradice, která jde na ruku těm, kteří neholdují vinylům, ale chtějí mít doma nahrávku na fyzickém nosiči. Proč nevyšlo CD u Insane Society nebo Obscene jako v minulosti? Jak jste se dali dohromady s Ossiem?

Jasně, „Modř“ je poměrně krátký materiál, takže bonus byl nasnadě. Oba přidané bonusy na CD ještě nevyšly. Ossie se ozval jako první se zájmem CD vydat, na což Barvák z Inasane rec. nic nenamítal. S Ossiem se známe dlouho, zařídil nám x koncertů. Je to velký sympaťák.

Přišlo jaro 2020, korona krize a podle všeho i krize v kapele. Na webu se se zpožděním objevila informace, že jsi koncem března GRIDE rozpustil. Cituju: „Stávající podoba a chod kapely nesplňovaly mé představy, nic víc, nic míň. Dlouho mi to nevydrželo a opět jsem se spojil s Davidem. Začali jsme zkoušet jen ve dvojici, rozdělili si vokály a zaměřili se především na novou tvorbu.“ Otázka první – v čem nesplňovala sestava tvé představy?

Korona krize v podstatě urychlila sled událostí. Najednou skončily koncerty a také zkoušky. Na začátku byl jen velký otazník a strach. Byla to také živná půda pro bilancování nad počínáním nové sestavy. 
Já jsem od počátku nad kvalitou nových GRIDE trochu pochyboval, ale říkal si, že se časem s praxí vše vylepší. Pokračovat s GRIDE dál je pro mě velká zodpovědnost, kdy za minulostí nemohu udělat tlustou čáru a je to také dost intimní záležitost. Vadily mi hlavně dvě věci. 
Vokální projev a malá snaha dělat nové songy. Ivan se zpíváním v GRIDE teprve začínal a hledal se. Zpočátku agresivnější řev ve více polohách ho začal zmáhat, a tak se uchyloval k čím dál více „civilnímu“, projevu. V lomozu zkoušek a koncertů jsem to nedokázal moc vnímat, ale z akcí vznikaly video záznamy a já jsem z nich popravdě nebyl vůbec šťastnej. Nakonec jsem podrobil kapelu zkoušce v nahrávacím studiu, kde všechno více vylezlo na povrch. Tohle jsem měl tenkrát udělat hned. Záznam totiž nic neodpustí. Jako ono to nebylo úplně špatný, ale ani moc dobrý. Asi by se to cíleným tréningem dalo vylepšit, ale mně bylo jasné, že na tohle Ivan čas nemá. 
Další věc byla zmíněná nová tvorba. Kapela byla přesvědčená, že toho děláme dost, já, že málo. Pro mě je skládání nových věcí hrozně důležitý a naplňuje mě více než živé hrání. Tyhle dva chmury mě pronásledovaly celou dobu a jednoho dne jsem prostě řekl dost. I to jsem měl udělat dříve. Člověk se pořád učí. Dlužno také dodat, že Ivan s Pajkem věnovali GRIDE spoustu času a energie. Možná to tak nevypadá, ale jsem jim za to moc vděčný a děkuji za všechno, co pro kapelu udělali! Bez nich bych se s GRIDE neposunul dál. Je mi líto, že to neklaplo.

Otázka druhá – s Davidem jste se rozešli a pak zase sešli? Bylo třeba si něco vyříkat a nastavit jiná pravidla, nebo v čem byl problém?

Rozhodnutí kapelu ukončit bylo dost palčivé a pocit zmaru silnější, než když se rozešla předchozí sestava. Hraní jsem chtěl pověsit na hřebík… Nakonec jsem zavolal Davidovi, kdy jsem s úlevou zjistil, že mi nic nevyčítá a že mě v podstatě chápe. Všechno jsme si vyříkali a shodli se, že nám stojí za to zkusit dál spolupracovat. Že začneme s tím, co mi nejvíce chybělo, zkusíme spolu tvořit a časem se uvidí, jestli má cenu GRIDE znovu oživit. 

Cituju dále z vašeho FB: „Začali jsme zkoušet jen ve dvojici, rozdělili si vokály a zaměřili se především na novou tvorbu. Na začátku června jsme navštívili studio Hellsound a nahráli 9 nových songů. Nahrání basových partů nám obstaral Honza Kapák a ve finále přijal nabídku na post basáka.“ Otázka první – jakým způsobem jste skládali nový materiál a kdo napsal texty?

Materiál se skládal několika způsoby. Jednu skladbu přinesl David v kompletu včetně bicí stopy napasovanou do Ivánkovo textu. Já si pak jen lehce poupravil bicí linku. Nebo jsme ve zkušebně pitvali a rozvíjeli riffy a dotvořili společně k obrazu svému. Další u GRIDE zcela nový postup byl, že jsem komplet připravil bicí a následně se do nich udělaly kytary. Tak vzniklo hned několik songů. Obzvláště u krátkých věcí se to osvědčilo. Mám v plánu připravit alespoň tucet dalších dvacetivteřinových vypalováků.  
Dva texty jsou od Ivana a zbytek jsem otextoval já. Požádal jsem sice Inyho o spolupráci, na kterou mi částečně kývnul, ale zatím to moc nevypadá. Moc bych si přál, aby na to do budoucna došlo. Je mi jasné, že mu se psaním nesahám ani po kotníky. Pokud to ale jinak nepůjde, musíme si pomoci sami.  DIY!  Mně se do psaní textů vůbec nechtělo, nikdy jsem nenapsal ani řádku a básnické střevo jsem v lese taky nenašel. Řekl jsem si, že kdo nic nedělá, nic nezkazí a nemusím tak alespoň na nikoho čekat. Taky si můžu každou slabiku přizpůsobit přesně do muziky. Psaní mi dalo zabrat, budil jsem se v noci a texty všemožně přepisoval, dokud nebylo vše hotové, nemohl jsem je dostat z hlavy. Snad nejsou úplně pitomý, ale to se určitě od někoho brzy dozvím ha, ha. Začátky jsou prostě těžký. 

Otázka druhá – Honza Kapák v sestavě. To není úplně ideální řešení, protože Honza má studio, další kapely… bude mít na koncertování s GRIDE čas? Nastavili jste si nějaká pravidla týkající se počtu koncertů, zkoušek? Dá se to zvládnout?

Ze začátku jsme zvažovali hrát jen ve dvojici a basu pouštět ze záznamu. To je sice teoreticky možné, ale taky dost náročné a svazující. Když Honza basu nahrával ve studiu, hodně tím muziku nakopl a nedalo se nezeptat, jestli by chtěl s námi hrát. Sám moc dobře ví, jak je vytížen a taky se pochopitelně dost ošíval. Je mi jasné, že to bude otázka kompromisů, ale snad to bude fungovat. 
Zvládnout s to musí! Honza je extrémně nadaný muzikant a skladatel a za pokus to určitě stojí. Známe se už dost dlouho, hráli spolu v několika kapelách, a tak víme co od sebe čekat. To, co se jiní na zkouškách učí měsíce, má on v ruce za pár minut. Nižší frekvenci koncertování v pohodě oželím, hlavně když bude kapela šlapat a vyvíjet se. Vždycky jsem chtěl s Honzou udělat nějaký projekt a ve snu by mě nenapadlo, že bude se mnou v GRIDE. Moc se těším na společné komponování. Něco by mohlo třeba vypadat i jako fúze GORGUTS a SPAZZ. Ty kráso, dokážeš si to vůbec představit?

Ke skladbě „Membrana Tympani“ jste natočili videoklip. Nutno říci, že skladba je to hodně povedená, typická pro GRIDE… Kde jste obrázky pořizovali a kdo klip vyrobil (vymyslel, režíroval, sestříhal…)?

Díky za pochvalu. Je to vlastně první vlaštovka, kam jsem napsal text. Jestli je pro nás typická, by se dalo polemizovat, ale pokud z ní cítíš GRIDE, mám radost. Další nové vály jsou z trochu jiného soudku…
Klip se natáčel v Městském divadle v Prachaticích. Zpracoval ho Aleš Koutenský z CAN Production. S Davidem jsme měli jasno, že nechceme nic konkrétního, a tak nás napadlo stínové divadlo. Díky tomu, že v divadle pracuji, jsme měli čas na přípravu a taky k ruce kolegu osvětlovače.
Aleš pak ještě do songu připravil projekci z předem dohodnutých podkladů. Vše šlo velice rychle a hladce, ale stejně těch 90 vteřin zabralo pěkných pár hodin poskakování za plátnem.

Už máte jasno, jestli nové songy vyjdou na fyzickém nosiči, nebo je zatím hodíte na Bandcamp?

Jasno zatím stále nemáme. Těch 9 válů má nějakých 8 minut. Pro tuhle stopáž by byl ideální  sedmipalcový vinyl. Žel tento formát není moc populární, přičemž náklady na výrobu se hodně blíží velké desce. Takže to nejspíš dopadne umístěním na Bandcamp. Pokud se najde, nějaký nadšený vydavatel, budeme určitě rádi. A pokud se nenajde, budeme tvrdit, že jsme největší ekopankáči a nechceme prznit planetu dalším asfaltem.

Zatím chybí (nebo chyběl?) vokalista. Na výše zmíněné nahrávce jste se o zpěv podělili, ale ve studiu je to jiná než na koncertech, kde máte každý na starosti nástroj, na který nehrajete zrovna oddychové motivy. Taky jste kvůli tomu nějaké koncerty zrušili… v plánu máte zatím „soubojové“ koncerty proti SHEEVA YOGA – jak budou vypadat? Pokud na nich budeš zpívat, budeš používat headset?

Ve chvíli, kdy ti odepisuji, nahrávka ještě není kompletní. Některé vály jsem jen předzpíval a za cca týden jedeme vše dodělat a hlasy si rozdělíme. Navíc se zapojil i Honza, takže nejspíš na nahrávce bude také zpívat. A pozor, i s polohou hlasu, kterou by u něj asi nikdo nečekal. Taky se chceme trochu porýpat ve zvuku a tak výsledný sound bude od klipovky odlišný. Zpívat za bicíma je řehole a hlavně z tohoto důvodu se Honza zapojil, aby mi ulevil – ať bicí nešudlám. Zpočátku to byl horor a ztrácel jsem hlas, ale časem jsem si zvykl a funguje to čím dál lépe. Plánované souboje momentálně vypadají na jeden se SHEEVOU v Brně. Ten pražský SHEEVA nemůže. Zatím není jasné, jak to s naším vystoupením v Praze bude. Soubojové – battle akce jsou fajn. Kdo nezná – kapely hrajou na jednom pódiu proti sobě a střídají se po jednom či více válech. V tomto případě stačí kratší set. Celá tahle taškařice se vejde do 30 minut max. Bude to pro nás takové zahřívací kolo pro další koncerty. Na zpěv používám mikrofon na stojanu Shure SM 57, je to univerzální nástrojový mikrofon, který tolik nesnímá ruchy okolí. Používal údajně i Lemmy Kilmister.

Co bude s mikrofonem dál? Ozval se nějaký zájemce na zveřejněnou výzvu? V inzerátu máte napsáno, že vyzýváte zpěváky i zpěvačky – dovedl by sis představit GRIDE s ženským vokálem?

S mikrofonem to vypadá s největší pravděpodobností tak, že budeme dál zpívat v triu. Na inzerát se mi ozvala jedna holčina s nabídkou growlu, kterou jsem zamítl. Dále pak jeden týpek, co vypadal vcelku nadějně. Domluvili jsme si s ním termín „konkurzu“ ve studiu, ale nedorazil. Jinak ticho po pěšině. Trochu jsem s tím ale počítal. Jasně, že si dovedu představit GRIDE s ženským vokálem. Úplně to vidím, jak seřve publikum pořádným ječákem. Ženský element v kapele je fajn. Pohledem pragmatika však spolupráci se zpěvačkou často přeruší mateřská dovolená a je po parádě. Pokud se nějaký srdcař/srdcařka najde, můžeme to zkusit. A nemusí se ničeho bát – nekoušeme. Popravdě tomu už moc nevěřím a taky mám pocit, že nám to ve trojici fakt začíná klapat a bez sólo zpěvu se obejdeme. Tož tak se věci okolo GRIDE aktuálně mají. Snad všechno půjde, jak má. Řekl jsem si, že už je to poslední pokus a více to přes koleno lámat nebudu. Děkuji za otázky, těm co to dočetli až sem, děkuji za pozornost. Lidem, co nám fandí, díky za důvěru, a ti ostatní se můžou pohlídnout jinde. Muziky je ve světě jak sraček. 

RECENZE „Hluboká temná modř“ (Coornelus)

RECENZE „Hluboká temná modř“ (Johan)

Klip „Membrana tympani“

Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 23. 08. 2020
Přečteno:
1928 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 09. 2020 12:39 napsal/a Grindcorizer
?
Kdo?
23. 08. 2020 20:42 napsal/a Jeff
Grr
Velkej respekt pred Certem a Davidem!! "Je to ještě Gride?" Když kapelu tvoří ze 2/3 zakládající členové???!!! Hahahaha
23. 08. 2020 19:00 napsal/a Peťan
Pěkný rozhovor
...nová sestava samá kapacita, ale je to vůbec ještě Gride? :-)