Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

S Neptunem, bicmenem a hlavní postavou DOMINION OF SUFFERING nejen o novém albu „The Birth Of Hateful Existence“, ale taky o životě ve Švýcarsku nebo vztahu k fyzickým nosičům. 

Ahoj Neptune, loni se tvá kapela DOMINION OF SUFFERING připomněla albem „The Birth Of Hateful Existence“, které navázalo na skoro deset let staré demo. V mezidobí se toho hodně událo, tak pojďme tento rozhovor pojmout jako časosběrný, tzn. od začátku existence DOMINION OF SUFFERING do dnešních dnů. Krátce bych se vrátil na začátek – co tě přimělo k založení projektu? Mám dojem, že v době vydání dema „Served To The Worms“ jsi byl taky členem NOMENMORTIS, což je dodnes pojem, i když už kapela není roky aktivní…

Zdravím Fobia webzine, čitateľov a ďakujem za priestor Johan. 
Pôjdeme teda pekne po poriadku. DOMINION OF SUFFERING (ďalej len DOS) vznikol niekedy v roku 2008 v Košiciach. Išlo o dvojčlenný black/deathmetalový projekt, ktorý fungoval na jednoduchom princípe. Chcel som skĺbiť old school metal, ako to robili skupiny za starých čias, s dynamikou a rýchlosťou a s častým využitím blastbeat-u.
Apropo, do NOMENMORTIS som sa vlastne dostal vďaka tomu, že bývalý basák NOMENMORTIS TB počul skúšky DOS z vedľajšej skúšobne. Spomenul ma medzi rečou pred Martinom Lukáčom, a tak ma oslovili. Dali sme jednu provizórnu skúšku, aby si ma otestovali a bolo vymaľované. :D

Jak se s odstupem času na demo „Served To The Worms“ díváš? Mně přijde, ve srovnání s „The Birth Of Hateful Existence“, jako kdyby jej nahrála jiná kapela. Což se částečně odvíjí od zvuku, který se tehdy moc nepovedl…

Demo „Served To The Worms“ je podľa mňa demo starej školy, ako má byť a ako zákon káže. Dodnes si za ním stojím a čo ma veľmi milo prekvapilo, našlo si pomerne silnú fanúšikovskú základňu. Z 200 kusov vinylu mi ostalo posledných 15 kusov. V tej dobe sme to proste tak cítili, a tak sme to aj nahrali. Ide o demo nahrávku zo skúšobne, ktorá autenticky zachytáva moju povahu v tej dobe. Samozrejme v tej dobe som mal viac odhodlania a nadšenia, ako peňazí a rozvahy. No s odstupom času mám stále pocit, že z toho sála atmosféra 90. rokov a o to nám vtedy šlo.
Ja sám som milovník starých albumov skupín DARKTHRONE, CLANDESTINE BLAZE, BEASTCRAFT, ORDEM SATANICA, HOLOCAUSTO EM CHAMAS (špinavej portugalskej UG scény celkovo), takže špinavý zvuk v nahrávkach mnohokrát doslova vyžadujem. Nie som striktný zástanca čistého zvuku, ani bezchybnosti nahrávok. Uvedomujem si ale, že mnohí ľudia áno. Tým ale nie je určené naše demo. Cieľová skupina bola od začiatku úplne iná.

Když jsem napsal „jiná kapela“, tak to samozřejmě není pravda, už na demu se vedle tebe a Mira částečně podílel Adam aka Dr. Channard (NOMENMORTIS, CRUENT). Ale ještě k Mirovi – ten se z metalového dění vytratil?

Porovnávať zvuk, alebo postupy na deme a na aktuálnom albume je totálne zbytočné. Podľa mňa je logické, že ak prídeš po 10 rokoch s novým materiálom, snažíš sa, aby šlo o skutočnú masakrálnu nálož a aby bol progres doslova hmatateľný.
Ja si myslím, že sa nám to celkom podarilo. Nie som samoľúby, usudzujem z doterajších reakcií a recenzií od mnohých ľudí a metalových zinov.
Ako si správne podotkol, na deme som spolupracoval s gitaristami Miroslavom a Dr. Channardom. Po mojom odchode do zahraničia bol DOS uložený do hibernácie. To isté by sa dalo povedať aj o gitaristovi Mirovi. Ten sa z nej na rozdiel od DOS už nedostal. Miro zavesil gitaru na klinec, založil si rodinu a je šťastný. O to v živote ide a ja som rád, že sa mu darí.

Na demu jsi kromě bicích obstaral i zpěv. To bylo tehdy nouzové řešení, protože jste neměli zpěváka, nebo jsi plánoval kariéru zpívajícího bubeníka? (úsměv)

Situácia okolo vokálov na deme nebola nijako priaznivá. Vyhliadnutého speváka som pre jeho prístup k veci poslal do análnych oblastí a na poslednú chvíľu som sa sám ujal postu speváka. Nikdy som nemal nejaké prehnané spevácke ambície a ako spievajúci bubeník som sa nikdy nevidel. (smiech)
Musím ale uznať, že je pre mňa pôsobivý zážitok vidieť na koncertoch bubeníkov, ktorí niečo také zvládajú s kľudom Angličana. Aby som bol ale úprimný, nejakú dobu už v hlave nosím nápady na nový blackmetalový projekt, kde by som si rád zaspieval. Ak to klapne, pôjde o špinavú a agresívnu záležitosť.

Kolem roku 2012 jsi opustil Slovensko a vydal se do Švýcarska, předpokládám kvůli práci. Můžeme-li na chvilku odbočit od hudby – s čím jsi do ciziny odjížděl? Plánoval jsi, že tam zůstaneš napořád, nebo jsi chtěl vydělat peníze a vrátit se zpět? Měl jsi jasno, co budeš dělat, kde budeš bydlet, nebo jsi jel naslepo? A jak jsi ze životem v zemi, o které se traduje, že se v ní mají všichni dobře, spokojený?

Odchod do Švajčiarska bol pre mňa veľký životný krok, ktorý som nikdy neľutoval. A to aj napriek tomu, že to bol krok do prázdna a následný pád. Mojim prvotným plánom bolo niečo zarobiť a vrátiť sa. No osud to chcel inak a ja som ostal. Som vyučený ako umelecký kováč, takže som sa chcel uplatniť v tomto fachu. Mal som samozrejme aj nejaké hudobné ambície. Začiatok však nebol vôbec ľahký. Stretával som sa s existenčnými problémami, neochotou pomôcť od vlastných a neraz nebolo isté, či bude na nájom izby a na jedlo. Človek vie, že sa musí spoliehať sám na seba, ale až tu som si uvedomil, aká veľká pravda to je. Pochopil som, že jediná cesta vedie cez moje úsilie a tvrdú drinu. Švajčiarsko je skutočne nádherná krajina plná príležitostí, možností a ústretových ľudí. Ja osobne som tu veľmi spokojný a šťastný. No nič tu nedostaneš na striebornom podnose, ako si mnohí u nás doma myslia. Našťastie sa časom zadarilo a ja dnes môžem robiť to, čo ma baví a napĺňa. Kedysi som si myslel, že sa opäť na Slovensko vrátim. Dnes, keď vidím, čo sa doma deje, akú vládu máme, aká neistota doma panuje a akí "ľudia" (politici) nás vo svete reprezentujú, tak je možnosť návratu definitívne vylúčená.

Jak jsi vplul do švýcarské metalové komunity? Chodil jsi na koncerty, tam se seznamoval s fanoušky a muzikanty? Jaký byl tehdy rozdíl mezi děním na slovenské a švýcarské scéně?

V časoch môjho príchodu do Švajčiarska sa v Zürichu otvoril nový metalový Bar Ebrietas. Bolo to doslova šťastie v hovne. (smiech) Barmanka trošku rozumela po slovensky. Jej nevlastná matka bola totižto Slovenka.
Na bare som nechal zopár CD NOMENMORTIS "Forged Arcadia" ako dar, ak by niekto náhodou zháňal bubeníka. O týždeň sa mi ozvali chlapci z THUNDERDEATH a to bola vlastne moja vstupenka do švajčiarskeho undergroundu. Zakladateľ, spevák a gitarista skupiny THUNDERDEATH (v jednej osobe) Domi bol toho času aj basákom v old school deathmetalovej skupine DEATHCULT a tak som sa vďaka nemu na koncertoch a v skúšobni zoznámil s chlapcami zo skupín ako BOLZER, ASAG, BLAKK OLD BLOOD, ANTIVERSUM, FUNERALOPOLIS, ale aj s členmi TRIPTYKON atď. S basáčkou Vanjou (TRIPTYKON) sme spolu dokonca jednu dobu hrali v skupine TRAUMALICE.
Rozdiel medzi scénou na Slovensku a vo Švajčiarsku spočíva asi v celkovom prístupe k metalu. Scéna je tu omnoho živočíšnejšia, ortodoxnejšia a old schoolovejšia. Aj samotná disciplína navštevovania skúšobne a koncertov, ako aj podpora domácej scény je tu vo Švajčiarsku o čosi vyššia. U nás sa všetko točí okolo tuctového 100x vyvareného grindu a brutal death metalu, ktorého máš všade tri plné rite.

A jak dlouho trvalo, než se ti povedlo obnovit DOMINION OF SUFFERING? Byla ve hře ryze švýcarská sestava, nebo jsi byl v kontaktu s Adamem a počítal s ním i nadále?

Kým som sa stabilizoval natoľko, že som sa mohol konečne venovať hudbe, uplynuli približne dva roky. Najprv som zakotvil v skupine THUNDERDEATH, potom v TRAUMALICE a krátku dobu som hosťoval ako live bubeník v skupine ASAG.
DOS sa mi po prvýkrát podarilo naštartovať niekedy v roku 2013. S gitaristom Domim sme začali práce na novom materiáli. Z pripravovaného full albumu sme mali hotové prvé dve skladby keď vyšlo najavo, že Domi má rakovinu kože. Priebeh choroby bol žiaľ tak rýchly a agresívny, že zvrat nebol možný. 20. 7. 2013 nás Domi navždy opustil a DOS opäť hibernoval. Na pamiatku ostala iba jedna skladba, ktorú sme v skúšobni nahrali kazetovým rekordérom. V roku 2016 som ju pridal na vinyl k demu ako bonusovú, siedmu skladbu s názvom "DomiNation". Jeden pokus o obnovu DOS nastal ešte niekedy v roku 2016 s gitaristom P. Nekrosom (ANTIVERSUM, DEATHCULT, HERECIA). Kvôli rodinným problémom a veľkému osobnému vyťaženiu P. Nekrosa bola aj táto spolupráca pozastavená.
S gitaristom Dr. Channardom sme boli v kontakte celé tie roky, ale hudobne sme nespolupracovali. Celé vzkriesenie DOS nabralo reálne kontúry až tak niekedy v roku 2017, keď sme spolu s Dr. Channardom (ako to už býva) sedeli na pive. Po pár pivách bolo jasné, že je DOS späť a výsledok si počul na vlastné uši.

Kde jsi „ulovil“ muzikanty, kteří se k tobě a Adamovi přidali? Můžeš je krátce představit? Bylo těžší najít kytaristu, nebo zpěváka?

Našťastie sme všetci dobrí priatelia, takže nebol problém s oslovením ani so zháňaním hudobníkov. Ako už bolo spomenuté, s gitaristom Dr. Channardom sme spolu hrali v NOMENMORTIS. S gitaristom Odia sme spolu hrali v TRAUMALICE a so spevákom Quasarom sme už roky dobrí priatelia. Preklopili sme spolu nespočetné množstvo pív v skúšobni, aj na koncertoch a ponuke zaspievať si na novom albume DOS sa veľmi potešil.
Gitarista Odia je veľmi talentovaný gitarista, ktorý kedysi pôsobil v skupinách TRAUMALICE, ANTIVERSUM, DEATHCULT či BLAKK OLD BLOOD. Dnes hrá v skupine PUNISH.
Spevák Quasar je aktívny v skupinách ANTIVERSUM, DSKNT a BLAKK OLD BLOOD. Myslím, že zostava je to viac než vražedná. :-D

Kdo je autorem skladeb, je uvedeno v bookletu (ty a Adam), ale jak komponování na dálku na ose Švýcarsko-Slovensko probíhá?

Proces písania a nahrávania je náročný časovo, aj finančne. V dnešnej elektronickej dobe je ale všeličo možné. Ide samozrejme hlavne o častú komunikáciu a dobré plánovanie termínov. Každý z nás je pracovne aj osobne veľmi vyťažený. Zorganizovať všetkých zainteresovaných, štúdio a dovolenku v jeden termín nie je jednoduchá záležitosť. S Dr. Channardom to väčšinou riešime tak, že spolu všetko preberieme, rozoberieme nápady, ako aj smerovanie na novom materiáli. Ideme do hĺbky skladieb a do tém textov. Nakoniec sa stretneme na Slovensku, na týždeň sa zavrieme do skúšobne, kde skladby pilujeme a zo skúšobne sa ide do štúdia. V štúdiu na Slovensku sa nahráva základný skelet nahrávky. To znamená gitary, basa a bicie. Vo Švajčiarsku sa rieši tretia gitara, sóla, spevy, klávesy, intrá, outrá, plus samotná grafika.

Podobná otázka k textům – o autorství se podělilo víc lidí. Když jsi psal s Barborou, tak jste si posílali nápady, nebo jak to fungovalo? Proč máte i text od člověka mimo kapelu? A o čem texty jsou, respektive jsou pro tebe texty stejně důležité jako muzika? 

Na debute sa nachádzajú štyri otextované skladby. Texty sú pre mňa dôležité minimálne tak isto, ako hudba. Texty k skladbám "The Birth of hateful Existence" a "Trapped by the Event Horizon" som napísal ja. Text k skladbe "A Starborn Overlord" napísal Martin Lukáč a ako si už spomenul, text k skladbe "Silentium Mortis" je kooperáciou Barbory a mňa. Dôvod tejto spolupráce a výpomoci je ten, že pre mňa osobne je písanie textov veľmi náročná a vyčerpávajúca záležitosť. Potrpím si na určitý odkaz a hlbšiu myšlienku, ktorú by ti mal text ponúknuť a dať. Martin Lukáč otextoval naše demo a s jeho prácou som bol spokojný. Barbora je taktiež talentovaná textárka. Preto som sa na nich obrátil s prosbou o pomoc.
Texty primárne pojednávajú o nenávisti hlavne k ľudstvu, k životu a k opovrženiu nad smerovaním, akým sa ľudstvo vybralo. Text k skladbe "The Birth of Hateful Existence" sa zaoberá ďalšou mojou obľúbenou témou, ktorou je zrod akéhosi ničiteľa, o jeho príchode a o podmanení a zničení ľudstva. Text k skladbe "Silentium Mortis" je o smrti a jej vrelom vítaní. Text poslednej skladby "Trapped by the Event Horizon" je o konflikte Lucifera a stvoriteľa a o jeho vyhnanstve. Celé je to zasadené do prostredia nehostinného vesmíru.

Hudbu, kterou se na „The Birth Of Hateful Existence“ prezentujete, nezapře inspiraci v old school death/black metalu, sem tam s nějakým krokem stranou k doomu či black´n´rollu. Je to muzika tvého srdce, která tě nejvíc baví, a tak ji hraješ se všemi atributy?

Tvoja dedukcia je veľmi správna. Z môjho pohľadu je držanie sa striktne iba jedného hudobného štýlu veľmi obmedzujúce. Ako hudobník mám rád dynamické a rýchle skladby so zmenami nálad a striedaním tempa. A to sme sa na debute snažili docieliť. DOS sa takto prirodzene vyvinul už na jeho samom začiatku. Old school black/death, ktorý je obitý všetkým, čo ho môže robiť ešte beštiálnejším a útočnejším. Preto sa nebránime ani "koketovaniu" s punkom, black´n´rollom, či využitiu kláves na dotvorenie atmosféry. V tomto sa cítime dobre a určite budeme v tomto duchu písať aj nové veci. Je to tak trošku paradox, lebo ako poslucháč v posledných rokoch inklinujem skôr k primitívnemu, špinavému a agresívnemu UG black metalu. Veľmi ma prekvapil portugalský underground, ale aj scéna v Bosne a Hercegovine.

Já jsem se k vaší nahrávce dostal díky Slovak metal Army – Juraj je evidentně srdcař, když rozesílá fyzické nosiče na recenze i za hranice Slovenska. Jestli čtu správně mezi řádky, jsi spoluvydavatelem alba i ty se svým labelem Necroeucharist. Navíc kromě CD vyšly i kazety a gramodesky, takže dvě otázky. První – jak došlo k dohodě s Immortalem, byla ve hře jen jeho firma, nebo jste vybírali z více možností?

Za Jurajovu pomoc a drinu som mu veľmi vďačný. Ak by nerobil to, čo robí a ak by to nerobil takýmto spôsobom, mnoho ľudí by o nás ešte stále nevedelo. Je za tým silné promo a dobré kontakty, bez ktorých to proste nejde. Svoje však musí urobiť aj samotná skupina. Bez toho to proste nejde.
K dohode a spolupráci so Slovak Metal Army došlo úplne spontánne a hladko. Jurajovi som poslal správu cez Messenger a on sa po vypočutí nášho albumu veľmi nadchol. Na spolupráci sme sa dohodli prakticky okamžite.
Ako si už spomenul, na vydaní CD som sa spolupodieľal pod mojou značkou Necroeucharist Productions. Pod týmto vydavateľstvom vznikla aj 100kusová limitovaná edícia 12" vinylu nášho debutu.
Jednali sme s viacerými vydavateľstvami, no zo spolupráce nakoniec vždy zišlo. 
Vydanie pod Hexencave Productions si veľmi cením. Hexencave je značka, ktorá je uznávaná ako doma, tak aj vonku a ja som veľmi rád, že sme sa zaradili medzi skupiny, ktoré Hexencave vydalo. Taktiež si cením aj kazetové vydanie filipínskeho vydavateľa Davao Hellbangers Production, ktorý nás oslovil s veľkým záujmom.
Kazeta je pre mňa veľmi dôležitý nosič plný nostalgie, ktorý v skutočnom tvrdom undergrounde nikdy nezomrel. Tento kult opäť naberá na sile aj u nás doma a to ma nesmierne teší!!!

Druhá – jak si vede tvá firma Necroeucharist Productions? Máš s ní nějaké větší plány, nebo posloužila hlavně pro potřeby DOMINION OF SUFFERING (i když vím, že jsi vydal i kazetu další kapele)? 

Necroeucharist Productions je na samom začiatku svojej existencie. Myslím, že horší čas na založenie vydavateľstva som si naozaj nemohol vybrať, no rozbieha sa to. Vždy sa utešujem tým, že reštaurácia alebo fitnescentrum by bol omnoho horší nápad. (smiech)  V roku 2020 toho pod NP vonku veľa nevyšlo. Okrem vinylu DOS vyšla aj jeho test press verzia, ako zberateľský drevený LP box obsahujúci okrem test pressu k novinke aj demo vinyl, tričko, CD, MC, 3x plagát, odznak a nálepky. Taktiež vyšla aj kazeta skupiny MERGED IN ABYSS s ich posledným EP "I am the Universe!".
Tento rok však bude o poznanie "šťavnatejší" čo sa vydaní týka. Komunikujem s viacerými domácimi a zahraničnými skupinami. Vo výrobe je už kazeta s novým albumom gréckej záležitosti ANIMAL MAN MACHINE, ktorá by mala uzrieť svetlo sveta niekedy v Marci. Vo výrobe je už aj 12" EP "Orbita" talianskej skupiny PHOBONOID, ako aj masívny split album "From the Depths of Madness" na ktorom sa objaví deväť popredných skupín zo Slovenska, Čiech a Švajčiarska. Celé to bude v limitovaných edíciách na MC a LP. Na splitku sa objavia skupiny AEON WINDS, INFER, DOS, DISTANT SHAPES, PAGAN SPIRIT, SILVA NIGRA, BLACK SPUTUM, PETRALE a HERECIA.
Z pripravovaných vecí spomeniem ešte 12" vinyl skupiny INFER s ich prvým albumom "In Cold Being", či kazety AEON WINDS s ich posledným albumom "Stormveiled".
Bude toho samozrejme viac, no nechcem predbiehať. Človek v týchto (ne)časoch, núdzových stavoch a lockdownov nikdy nevie, ako to zasiahne výrobu, alebo dopravu. Fans sa časom všetko postupne dozvedia na FB stránke Necroeucharist Productions. 

A když jsem nakousl kazetu, vám vydala firma Hexencave – máš pořád ke kazetám vztah, je to pro tebe nosič s velkým N?

Ako som už spomenul vyššie, kazeta vyšla pod dvoma vydavateľstvami. Hexencave Productions a Davao Hellbangers Production. Veľmi som sa tomu potešil, nakoľko vinyl a kazeta sú pre mňa tou pravou esenciou starých čias. Na tom som vyrastal. Ako dieťa som na kazetách najprv počúval albumy skupiny QUEEN, neskôr na poľských "originálkach" značky Takt skupiny ako WINTER, IRON MAIDEN, MEGADETH, JUDAS PRIEST či SEX PISTOLS. Ako násťročný som si na kazety každý štvrtok nahrával skladby od skupín ako VADER, THE EXPLOITED či MARDUK z metalovej relácie "Jazdci v búrke". Stará sivá kazeta, na ktorej boli nahraté albumy skupín GORGOROTH ("Destroyer") a DARK FUNERAL ("Vobiscum Satanas") navždy zmenila moje hudobné smerovanie. Kazety majú preto pre mňa veľký význam.

„The Birth Of Hateful Existence“ je venku skoro rok, ještě déle je album nahráno – takže se na závěr nabízí otázka, co je v DOMINION OF SUFFERING aktuálně nového, jestli máte složené nové skladby a zda chystáte druhé album?

Debut som chcel nechať trošku uležať, no zaspať na vavrínoch nehodláme. Ako som už spomenul, vo výrobe je split album "From the Depths of Madness", ktorý uzrie svetlo sveta v prvej polovici tohto roka. Úryvok pracovnej verzie z novej skladby nachádzajúcej sa na tomto split albume si fans môžu vypočuť na našej FB stránke. V pláne na tento rok je ešte jeden split album so skupinou PHOBONOID, ktorý by som chcel vydať do konca roka minimálne na kazete a dodatočne na 12" vinyle. Všetko ukáže realita najbližších mesiacov a rozhodnutia vše zhoršujúcich politikov. Full album máme určite v pláne, no skôr ako v roku 2022 to nevidím.

RECENZE

Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 28. 03. 2021
Přečteno:
1307 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 04. 2021 15:37 napsal/a Opat
Pěkný rozhovor a velmi solidní album. Jsem zvědav i na obě plánovaná splitka, první nabízí velmi zajímavou sestavu a i PHOBONOID si občas rád poslechnu.