Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD/LP/MC 2020, Slovak Metal Army / old school death/black metal / Švýcarsko/Slovensko

Jak je důležité míti vydavatele? Hodně. Pokud by DOMINION OF SUFFERING nevzal pod svá křídla Juraj Haríň se svou Slovenskou Metalovou Armádou, nejspíš bych o současné existenci tohoto projektu neměl páru. Kdysi (v roce 2012) jsem sice recenzoval demo „Served To The Worms“, leč to skončilo v zapomnění a jeho existenci mi připomněla paměť počítače. (úsměv) K obnovení té mé posloužila ona recenze a poslech předmětného materiálu – s podobnými pocity jako před devíti lety (kdo je líný si starý článek přečíst, tak ve zkratce – demo se mi nelíbilo). 

Nicméně novinka je v podstatě dílem jiné kapely a jiné jakosti. A nejen že jde o zdařilé album, ale taky o docela zajímavý příběh, který se s DOMINION OF SUFFERING pojí. Hlavní persona, Neptun (dříve bicí v NOMENMORTIS), se v roce 2012 přestěhoval do Švýcarska, kde kapelu (nebo spíše projekt) v roce 2018 vzkřísil s tím, že se dal znovu dohromady s kytaristou Dr. Channardem (s nimž kdysi působil v NOMENMORTIS) a nově s dvěma švýcarskými hudebníky ze skupiny ANTIVERSUM a společně pořídili album „The Birth Of Hateful Existence“, které debut připomíná pouze tím, že se rovněž nese na vlně old school metalu.

Hned první poslech mě vrátil do časů, kdy nebylo kytarové kvílení výstřelkem nostalgiků, ale běžnou součástí metalových skladeb. Titulní „The Birth Of Hateful Existence“ je i přes relativně dlouhou stopáž (šest a půl minuty) pestrá skladba, která ani okamžik nenudí. Zběsilé tempo střídá krátká pomalá vsuvka, na kterou navazuje další vyhlazovací pasáž. Hudební postupy jsou tak parádně chytlavé (samozřejmě v deathmetalovém ranku), že se mi okamžitě zlepšuje nálada, radostně pokyvuju hlavou a neubráním se úsměvu. Óda na radost, byť v extrémním balení. Zpěvák ohýbá jazyk na všechny strany, kytaristé sází vyhrávky a riffy jak z učebnice, Neptun to valí a drtí… ale nejen extrémní agresí je tahle pecka živa, i nějaká ta plíživější zlomuzika dostává prostor. „Silentium Mortis“ je ještě větší pravěk, death/black/doom ze záhrobí, chorobný řevoskřehot, spousta míst, která evokují prastaré nahrávky, ale to pořád není všechno, song se překlápí do black´n´rollu à la TÖRR na demu „Witchhammer“, možná i kamsi k punku, ale nechybí ani kvílivé sólo.

Druhou polovinu (a stranu A vinylu či kazety) načíná varhanní part zařazený coby úvod „A Starborn Overlord“. V té se prolínají black/death úseky s takřka doomovými, zlověstnými, pěkně hluboko položenými, z nichž vykvétá další barvité sólo. Melodie takřka majestátní, ale nikoliv vlezlá, tady to pánové vybalancovali ideálně. Poslední „Trapped By The Event Horizont“ je zpočátku další black´n´roll, návaznost na „Silentium Mortis“ se místy nezapře, ale nehraje se jen do skoku, ale taky dojde na truchlohru a nechybí ani démonické zlo. A že se pánové neberou smrtelně vážně, dokládá krátká vsuvka s potměšilým chechotem. 

Když už retro, tak se vším všudy, tedy s lehce zašpiněným zvukem a stylovým obalem. K prvnímu asi není třeba nic moc dodávat, k druhému asi malý povzdech, a sice směrem k čitelnosti písma – zvolený font sice vypadá pěkně, ale přečíst se dá jen s velkými obtížemi. A titulní strana bez názvu kapely i alba příliš parády nenadělá, navíc je tak tmavá, že skoro není poznat, co na ní je (na PC vypadá o poznání světleji). 

„The Birth Of Hateful Existence“ je porce slušné muziky, která sice nepřináší nic nového či neslyšeného (ani přinášet nechce), ale fanoušky old school metalu dokáže určitě pobavit.

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. The Birth Of Hateful Existence
  3. Silentium Mortis
  4. A Starborn Overlord
  5. Trapped by the Event Horizont

Čas: 26:37

Sestava:

  • Neptun – drums
  • Dr. Channard – guitars
  • Odia – guitars
  • Quasar – vocals

ROZHOVOR

Bandcamp
Facebook

SMA


Zveřejněno: 08. 02. 2021
Přečteno:
888 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář