Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2020, Immortal Souls Productions / grindcore / Slovensko

Slovenské podzemí je rejdištěm nejen profláklých souborů, ale i těch, o kterých se zatím moc nemluví. Když se řekne PERVERSITY, většina deathmetalistů zastříhá ušisky a vzpomene si na partu kolem Jozefa „Dodiho“ Košče, která funguje čtvrtstoletí a zanechala za sebou poměrně hlubokou brázdu v podobě pěti řadových alb a několika neřadových počinů. Dodimu ale jedna kapela nestačila, ještě před rokem 2000 vznikli CONSTIPATION, a jak rychle vznikli, tak zanikli, i když stihli i jeden koncert. Po dvaceti letech se CONSTIPATION probrali z dřímoty, k Dodimu se přidal kolega z PERVERSITY Fetus, s programováním bicích a záznamem zvuku pomohl  Luky (IRIA, MERGED IN ABYSS, SIK SALVATION) a výsledkem jejich spolupráce je debutové řekl bych demo „Human Piss“, které po digitálním vydání dostalo i fyzickou podobu ve formě CD. Na něj se vešel i další projekt,  NECROTOMB, jehož historie je o poznání kratší, neboť se píše od roku letošního. Stojí za ním jediný všeuměl Janek (PROTEST, BLOODCUT, SWRAB, HUMIT, TRAAK, ACETON), který se podobně jako  CONSTIPATION věnuje grindu, nicméně určité rozdíly v produkování tohoto lomozu se mezi oběma účastníky seance nazvané „Fucking Morbid Splitting“ dají velmi snadno objevit. 

Nejdříve CONSTIPATION. Ti si ze všeho dělají s odpuštěním prdel. Není sporu, že kdyby chalani chtěli, nahráli by nějakou grindovou řezničinu, ale oni si chtějí zablbnout a tak jsou jim dobré i umca umca goregrindové rytmy, prasečí kvičení, guturální murmur, parodické vokály, filmová intra nebo zvuk hrací skříňky. Typickým případem je úvodní „Tancuj!“, na trochu jiné vlně se plaví špína „Amen“ a v nejlepší formě se kapela představuje v třetím štychu „Migrena“, který zpočátku fičí v old school grindovém stylu a zběsilém tempu, s vokálem pomohla i Janka, která poměrně svérázným hláskem „recituje“ název songu. Umca umca grind mě obecně nebaví, tudíž s několika písněmi se nedokáži popasovat, stejně tak se zvukem, který je totální underground a špinavost, přitom kdyby se zvukově lépe ošetřila palba „Death Metal Eternal“, hned by to bylo o něčem jiném. „Ein kilogramm“ je zpočátku ukradená část komedie Grand restaurant pana Septima (dabing Františka Filipovského), na níž navazuje další solidní rychta. Skupinu HNILOBNÝ ZÁKUSOK neznám, ale cover „Bodies“ (původně na demu z roku 1997) naznačuje, že originál nemusel být marný, pokud v něm tedy byly kytarové party jako ve verzi 2020. I když nahrávka z roku 2020 obecně spíše připomíná ten rok 1997, partu kluků, která se chce  pobavit a nějaké chatrné studio, nebo spíše zkušebnu. Nikdo si s ničím neláme hlavu, nějak to tam namastí a finito. Jako zábava dejme tomu, objektivně to není ani průměr. A nezachrání to ani závěrečný klystýr doktora Grünsteina ze Švejka.
4/10

Že by NECROTOMB byl o hodně zajímavější, si nemyslím, ale Janek k tvorbě přistoupil zodpovědněji. Nadhled mu sice taky nechybí, ale je schovaný pod maskou šílence z hororových filmů, takže hned na začátku běduje ženština (evidentně „Zombie Bitch“, úsměv), které kdosi ubližuje… Tyhle filmy mě úplně míjí, takže netuším, odkud Janek posbíral intermezza, zato je mi jasné, kde čerpal hudební a nejspíš i textovou inspiraci. Tím pojmem je MORTICIAN a Janek se tím netají, naopak v bookletu děkuje „horror gods for inspiration“. Já se za žádného znalce tvorby Willa Rahmera a Rogera J. Beaujarda nepovažuju, ale téhle dvojce se úplně vyhnout nedá. (úsměv) Něco málo jsem slyšel, nikdy mě to netankovalo, ale chápu, že v žánru jde o klasiky a následovníků mají celé zástupy. Janek to pod logem NECROTOMB v podstatě dělá dobře. Nekomplikuje si život vymýšlením složitostí, volí jednoduché rytmy, podladěné kytary a hluboký growl. Tempo se pravidelně střídá, chvíli je pomalé, to je muzika ponurá či houpavá, v rychlých je to standardní mlátička. I když ani tahle poloha gore grindu, šmrncnutého brutal death metalem, není moje krevní skupina, ta čtvrthodinka mi přijde poslouchatelná a když připočtu, že si vše obstaral jeden člověk, tak respekt. Janek má tuhle muziku evidentně rád, snaží se o relativní pestrost, takže dojde i na nějaké to hopsa hejsa, ale tancovačkami se šetří, prim hrají jen v „Putrid Stench“. Některé hororové úryvky mi přijdou zbytečně natahované, hlavně před posledním songem, který je ale z mého pohledu výkladní skříní nahrávky – obsahuje tak nějak vše, co Janek na svém debutu spáchal, takže kdybych měl ukázat na reprezentativní kousek, volil bych „Hunger for Flesh“.
5/10

Obal ctí žánrová pravidla. Tím bych mohl skončit, ale budu protivný. Nechápu, co se někomu líbí na tmavé titulce (ve skutečnosti je mnohem tmavší, než jak vypadá na monitoru). Booklet rovná se dvojlist se základním infem a fotkami protagonistů. Grafika ta nejobyčejnější, po jakémkoliv nápadu ani vidu. Takhle mohlo vypadat CD v roce 1990, ale o třicet let později? 

Seznam skladeb:

  • CONSTIPATION
  1. Tancuj!
  2. Amen
  3. Migrena     
  4. Cisarsky rez     
  5. Death Metal Eternal
  6. Ein kilogramm
  7. Bodies (HNILOBNÝ ZÁKUSOK cover)
  8. Sexrex
  9. Yellow on the Snow
  10. Pungent Smell
  11. Klystir Song
  • NECROTOMB
  1. Zombie Bitch
  2. Slowly Rotten
  3. Who Is Dead
  4. Feasting, Vomit, Rotting    
  5. Mutilated
  6. Torn Apart
  7. Putrid Stench
  8. Hunger for Flesh

Čas: 29:58

Sestavy:

CONSTIPATION

  • Fetus – vocals
  • Dodi – guitars, bass, vocals
  • Necronymous – drums, guitars and bass (6), vocals (3)

NECROTOMB

  • Janek – all instruments and vocals

ROZHOVOR CONSTIPATION

ROZHOVOR NECROTOMB

Bandcamp

Facebook CONSTIPATION
Facebook NECROTOMB

Immortal Souls Productions

 


Zveřejněno: 25. 12. 2020
Přečteno:
1120 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář