Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2018, Epidemie Records / post-rock, ambient / Česko

ELBE je název projektu pánů Standy Jelínka (DYING PASSION) a Martina Spacoshe Peřiny (BETWEEN THE PLANETS, SOUSEDI, AKLINE). 

Myšlenka na malé odbočení od domovské kapely dostávala reálné kontury při Standově návštěvě Rychlebských hor, konkrétně osady Elba. Nakonec to nebylo jediné místo v Jeseníkách, které na kapelníka DYING PASSION dýchlo svou atmosférou a o osudu „Sudet" bylo v podstatě rozhodnuto. Při následném natáčení „Black Threads" u Spacoshe ve studiu se spolupráce muzikantů jeví jako plodná a pánové o projektu ELBE vedou první hovory. „Black Threads“ vychází na konci roku 2016 a čas od července do listopadu roku následujícího už patří „Sudetám". Album se samozřejmě natáčelo opět u Spacoshe. Až na bicí, ty se nahrávaly ve Svárov Studiu. 

Krom ústřední dvojice se na podobě alba podílel zpěvák Jan Insomnic (SOMNUS AETERNUS), který svým hlasem ozdobil dvě skladby. Ve druhé „Elbe" krátkou recitací, zatímco v pořadí sedmou „I vítr je tu jiný“ už odzpíval celou. Dalším hostem je Silva Šírová na saxofon v písni „Ve směru řeky“. Je dobře, že pánové nešli cestou automatického bubeníka (u podobných projektů věc určitě ne výjimečná), ale rozhodli se pro Šimona Hajdovského (THE CORONA LANTERN, DILIGENCE, MONNA, NORTH INNERGY). Jeho hra k albu parádně sedí, oživuje jej ve svižnějších pasážích a klidně tepe v těch pomalejších. 

Teď o samotném obsahu „Sudet". Na nosiči najdeme celkem deset písní. Pomineme-li krátkou recitaci ve zmíněné „Elbe", je devět skladeb instrumentálních. Jak název napovídá, je příběh „Sudet" věnován právě místům, která patřila v minulosti pod toto označení. Nehledejme ale v konceptu pohnuté osudy lidí před, během ani po druhé světové válce. Autorům šlo spíše o zachycení atmosféry, dýchající na ně z těchto končin v čiré současnosti. Tím se dostáváme ke středobodu celého alba a to je právě zmíněná ATMOSFÉRA.

Celé dílo vás od úvodních „Pramenů“ pohltí, očaruje a přinutí poslouchat až do závěrečné „V mlze“. Větší část alba dostává příležitost naše představivost, zkusit si podle názvu skladby, jejího rytmu a melodií promítnout svůj myšlenkový videoklip k dané písni. Některá místa máme daná („Stollenhau"), tam nám jen zbývá navštívit je a za zvuků ELBE prozkoumat. Záměrně se vyhýbám detailním popisům jednotlivých skladeb a to z prostého důvodu, jak jsem již několikrát zmínil, „Sudety“ jsou hlavně o atmosféře, emocích a vlastní představivosti. Klid (místy lehce bouřící), tajemno, melancholie, krása. Tak ve zkratce album vnímám. 

Dalším dílkem do skládačky je obal CD. Siluety stromů zastřených v mlze, kráčející temná postava…černá, šedá a bílá. Už jsme zase u té atmosféry. Nádhera.

Standa společně se Spacoshem stvořili dílo, ke kterému se (pevně věřím) i po důkladné prověrce časem budete rádi vracet. 

Jestli se nemýlím, chystá se na podzim vydání nového EP ELBE a bude to slovy Standy Jelínka trochu více metal. Tešte se!

Seznam skladeb:

  1. Prameny 
  2. Elbe 
  3. Ve směru řeky 
  4. Uprostřed ticha 
  5. Ztracené nebe
  6. V prostoru 
  7. I vítr je tu jiný 
  8. Stollenhau
  9. Zůstaly jen hřbitovy
  10. V mlze 

Čas: 44:09

Sestava:

  • Stanislav Jelínek – guitars, production/music
  • Martin Spacosh Peřina – guitars, bass guitar, production/music

Hosté:

  • Šimon Hajdovský – drums 
  • Jan Insomnic – vocal (2, 7)
  • Silva Šírová – saxophone (3)

Bandcamp
Bandzone


Zveřejněno: 03. 07. 2019
Přečteno:
4510 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 08. 2019 18:58 napsal/a Corvus
†
Elbe je armosférický skvost. Takový poslech při procházce v lese či na břehu (libovolné) řeky, to je něco. Krásná záležitost.
12. 07. 2019 13:14 napsal/a horaguru
Oprava
Zdravím přátelé, malá zeměpisná oprava - víska Elba leží v Jeseníkách! Díky