Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

Relativně novou kapelu z východních Čech představují basák Láďa a kytarista Michal.

Kapela OKULT je relativně čerstvým větrem, dujícím z východočeského Kuksu. Letošní rok se jí podařilo nahrát již druhé album „Signum Diabolica“ a protože se jedná o počin vydařený a kapela na Fobii ještě představena nebyla, nastal čas se jim podívat blíže na zoubky.

Srdečně vás zdravím, než se pustíme do hovorů kolem aktuálního nosiče, poprosím o shrnutí historie OKULT. Jak, kdy – a kdo jsou členové kapely?

Láďa: Kapela vznikla jako jednorázový projekt s tím, že ve studiu nahrajeme již složené songy pro naši bývalou kapelu THE LAST EMPIRE, která byla uložena k ledu. Avšak hraní s OKULTEM nás začalo bavit víc a víc, tak jsme začali víc zkoušet, propagovat kapelu a skládat nový materiál na další album. OKULT vznikl na jaře roku 2018.

Michal: Členové jsou:
Láďa Wolek (basa, zpěv), kromě OKULTU hraje ještě ve známé old school deathové mlátičce DYSANGELIUM.
Honza Vitebský (kytara, sbory) je zakládající člen výše zmíněné kapely THE LAST EMPIRE a kromě OKULTU už v jiné bandě nehraje.
Tomáš Kejkrt (bicí) dříve hrál v INFERNAL HERETIC a PIT FULL DEATH. Také účinkuje v grindovém projektu KLINGER. Minulý rok nastoupil do EXORCIZPHOBIE, kterou asi není třeba metalákům představovat. 
Michal Kejkrt (kytara, sbory), mou první kapelou byl THE LAST EMPIRE. Následně jsem pár let strávil v INFERNAL HERETIC, odkud jsem přešel k DYSANGELIUM. Hraní v téhle partě mi dalo hodně nových zkušeností. Teď už se věnuji jen OKULTU.

Jak máte rozdělené komponování nových písní a jak často se vám daří sejít na společné zkoušce?

Láďa: Skládáme společně na zkouškách. Zvlášť sbíráme nápady, když doma cvičíme, a pak to dáváme na zkušebně dohromady. Dva měsíce po vydání nového alba už máme téměř hotovou další novou skladbu. Koncertování nás baví, ale skládání nových songů snad ještě víc.

Michal: Skromnost stranou kolego! Já musím přiznat, že minimálně ze 70 % je skládání nových materiálů Láďova práce. Na zkoušku se snažíme slézt alespoň jednou týdně. Klidně bychom zkoušeli častěji, ale rodinné a pracovní povinnosti nám to bohužel moc nedovolují.

Podle jakých kriterií jste vybírali studio a jak vám šlo od ruky samotné nahrávání?

Michal: Na studio Davos jsme přišli před pár lety, když jsme s DYSANGELIUM nahrávali album „Mohamord“. Před tím jsem byl nahrávat u zvukového mága Dana Frimla ve studiu The Barn. Byl jsem uchvácen vybavením, velice precizním přístupem a krásným zázemím v Danově studiu. 
Otynův Davos ve Vyškově sice z venku nevypadá kdoví jak luxusně, spíš jako nějaká stará jednota, nebo zapomenutá knajpa. To, co tam ale Otyn vytváří, je naprostá pecka. Tam si uvědomíš, že na vzhledu nezáleží. (úsměv) Proto byl Vyškov pro OKULT jasnou a jedinou volbou. 

Láďa: Líbil se nám zvuk a přístup kamaráda Otyna, který má celý proces nahrávání a masteringu na starost. Termín nahrávání jsme museli dvakrát odložit kvůli pandemii, ale nakonec to dopadlo. Studio jsme měli zarezervované na pět dnů, nahrávání nám šlo nad očekávání rychle a tak jsme po dvou dnech odjížděli k domovu.

Texty, jak už napovídá sám název alba, jsou povětšinou výpovědí o špinavostech a zvěrstvech, jichž se církev v minulosti dopouštěla. K jakým pramenům chodíte čerpat inspiraci?

Láďa: Ač je většina textů zaměřená na čarodějnické procesy ze Šumperska a Velkých Losin, může si v nich posluchač nalézt i části odrazů dnešní doby. Většinu inspirace nám dala kniha a film Kladivo na čarodějnice společně s televizními novinami.

Jaký byl z vašeho pohledu nejvydařenější koncert a který jste si nejvíc užili jako fanoušci?

Láďa: Za mě SLAYER, poslední rozlučkové turné minulý rok v Praze. V té hokejové hale bylo vedro na chcípnutí, ale loučení se s legendou je jen jednou, tak člověk musí něco vydržet. Když nebudu brát jen metalový koncert, tak skvělí byli taky AC/DC  na Strahově. Předkapelu jim tenkrát dělali RAMMSTEIN.

Michal: Já jsem si užil SOULFLY v Praze v klubu Roxy asi před třemi roky. Před nimi hráli čeští HORRIBLE CREATURES, kluky jsem znal z jedné předchozí akce, tak jsem věděl co očekávat. Nezklamali!!! SEPULTURA a SOULFLY jsou mé hodně oblíbené kapely, tak jsem se narval co nejblíž k pódiu a koncert si užil pěkně z blízka.

Když by jste měli možnost volby, komu by OKULT nejraději na turné dělali předkapelu?

Michal: Když zůstaneme při zemi a vybereme z českých kapel, tak asi ROOT, DEBUSTROL nebo třeba TÖRR. Před DEBUSTROLEM jsme si tedy už jednou zahráli a to letos v Nároďáku. Všechny zmíněné kapely jsou naše české legendy a byla by pro nás čest s nimi vyjet na turné.
Ze zahraničních kapel určitě BEHEMOTH, UADA, nebo bychom si rádi střihli něco s klukama z METALLIKY.

Láďa: Kdyby Lars zavolal, asi bychom ho neodmítli. (smích)

Malá nehudební odbočka, Kuks je nádherné místo, podnikáte procházky po jeho okolí, nebo se prostě stalo každodenní rutinou a nemá už čím překvapit?

Michal: V Kuksu bydlí jen Láďa, který se chodí po okolí procházet se svým havanským psíkem. My ostatní sem zajdeme na pivko, s rodinami na procházku, nebo na nějakou kulturní akci, kterých se zde za rok koná docela dost. 

Podpora rodinných příslušníků je, nebo každý odchod na zkušebnu, či výjezd na koncert provází nenávistné vrčení? (úsměv)

Michal: Myslím, že si už naše drahé polovičky tak nějak zvykly. Stejně jím nic jiného nezbývá. (úsměv) S OKULTEM nehrajeme každý víkend, máme pár koncertů do roka, takže to není zase tak hrozné. A zkouška jednou týdně se dá taky vydržet.

Dokázali by jste nám vyjmenovat pět nejoblíbenějších alb a zdůvodnit, proč právě tato?

Láďa: 
MARDUK – „Victoria“, líbí se mi na tom syrovost zvuku, mám taky rád válečná témata a v podání MARDUK je to  podle mého gusta         
BLACK SABBATH –„ Sabbath Bloody Sabbath“, tohle je prostě kult a základní kámen tvrdé muziky. 
ROOT – „The Temple In The Underworld“, jsem velkým fanouškem ROOT, mám doma všechna originál alba a tahle deska je pro mě TOP. 
KREATOR – „Phantom Antichrist“
TÖRR – „Institut Klinické Smrti“, TÖRR byla vždycky moje oblíbená kapela, tedy do té doby, než odešel Vlasta Henych. Pak už mě jejich tvorba tolik nezajímala, ale ze všech jejich alb mám nejradši právě „Institut“, protože přesně vystihuje to, co jsem měl na TÖRR rád. 

Michal: 
DEATH – „Symbolic“, DEATH je asi moje nejoblíbenější kapela a na tomhle albu je to samý skvost. Strašně mě sere, že Chuck už není mezi námi a nemůže dál tvořit muziku. Hrozně by mě zajímalo, jaká by byla další alba, jak by zněla s moderními aparáty a jestli by se hudba DEATH ještě nějak technicky vyvíjela. Bohužel se to už nikdy nedozvíme.
MASTER’S HAMMER – „Fascinator“, U MASTER‘S HAMMER mě ani tak nebaví hudba, jako spíš texty. Když se do toho člověk zaposlouchá, tak žasne, jak na taková slovní spojení může pan Štorm přijít. Říkám si, že musí být strašně chytrej a kreativní, pak jsou tam pasáže, u kterých si zase říkám, že museli působit nějaké drogy. Ale ať je zatím sečtělost, nebo něco pod kůží, pro mě nemají, co se textů týká, konkurenci.
BEHEMOTH – „Demigod“, „Demigod“ bylo mé první setkání s BEHEMOTH. Vzpomínám, jak jsme se doma ve sklepě, ještě jako malý kluci, s bráchou snažili hrát právě skladbu „Demigod“, on na bicí, já na kytaru. Když jsme se domlouvali, co si zahrajeme, řekl jsem „zkusíme BEHEMOTH“ a brácha "Ses posral ne ??" Tahle vzpomínka dělá „Demigod“ mžm oblíbeným albem.
Ozzy Osbourne –„ No More Tears“, Od Ozzyho nejde vybrat jen jedno oblíbené album, mám rád „The Ultimate Sin“, „Diary of a Madman“, „Ozzmosis“ atd. (vlastně asi všechna. (úsměv) Na albu „No More Tears“ nemám song, který bych při poslouchání přeskočil, pro mě jsou všechny TOP.
JUDAS PRIEST –„ Screaming For Vengeance“, někdo si možná bude myslet, že jsem zaostalej, ale já mám prostě rád spíš tuhle starou klasiku než dnešní brutal slam technical death metal kapely. Jde to mimo mě, tak ani nevím, jestli jsem to řekl správně. (úsměv) Před několika lety, ještě snad na základce, jsem viděl  žívák JUDAS, myslím že z Londýna, a od té doby jsou na špici mých oblíbenců.

Jaké jsou plány kapely OKULT pro nejbližší měsíce?

Michal: Máme domluvené nějaké koncerty, rádi bychom natočili nějaký klip a pomalu začneme dávat dohromady nové materiály na další album. S albem ale spěchat moc nebudeme, v poměrně krátké době jsme udělali dvě fošny, tak bychom si chtěli s dalším albem opravdu pohrát a co nejvíc ho vyšperkovat. (úsměv) V dnešní nejisté době, kdy se opatření mění ze dne na den, se nedá nic moc velkého plánovat.

Moc díky za odpovědi a ať se daří!

OKULT: Děkujeme Fobia zine za rozhovor. Také děkujeme naší stále rostoucí fanouškovské základně za podporu a vzkazujeme: choďte na koncerty, podporujte naše undergroundové kapely, menší i větší hudební kluby. Jsou to místa, kde se můžeme společně setkávat, pokecat, koncertovat a poslouchat muziku  kterou máme všichni rádi. 

RECENZE

Facebook
Bandzone


Zveřejněno: 18. 10. 2020
Přečteno:
1267 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář