Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

CD 2020, black/thrash/death metal / Česko

Od mé rodné jaroměřské hroudy nedaleko vzdálený Kuks těší nejen zrak krásnými památkami a sochami mistra Brauna, ale od nedávné doby i sluchovody lačné po tvrdě metalovém poslechu. Je totiž domovinou relativně čerstvé black/thrash/deathmetalové partičky OKULT. Debut „Batalion“ si pánové odbyli s rokem 2019 a protože o nápady není nouze, vychází hned v letošním roce album druhé.

Kostelní zvon nevěští nic dobrého a následná blacková sypanice zasadí věřícímu poslední úder. Oproti debutu mnohem lepší, hutnější zvuk. Zpěv je srozumitelný a nástroje čitelné. I druhá, titulní skladba, útočí pod černým praporem. V textu se vracíme hluboko do historie a stáváme se účastníky čarodějnických procesů. Refrénové „Signum Diabolica“ si společně s Láďou budete notovat ještě dlouho. „Krvavá lázeň“ je SLAYEŘINA jak blázen a můj největší oblíbenec. Tedy po stránce hudební. Text už mi pod vousy tolik nejde. Copak o to, proti porcování lidského masa motorovou pilou v zásadě nemám nic, ale mezi ostatními, vesměs historickými a černotou umazanými texty, působí jaksi nepatřičně. 

Blackově bzučící kytary hlásí, že nám vládne „Aristokrad“. Po vlažném úvodu odklepe tlučmistr Tomáš Kejkrt přechod na výživnější notu a černá bouře tiskne hrdlo až do úplného konce. Naplno si užívám text a frázování. „Hawrani“ se nerozhlížejí nalevo napravo, jen jediným, primitivním způsobem následují instinkt a míří za potravou. Šlapavá, old schoolově špinavá je „Ideoparafobie“. V půli těžkne a ubírá na rychlosti, tento jev stává se pouze přechodným a do svého finále dobíhá spíše spurtem. V podobně zběsilém tempu letí i následující „1678 pán z Edelstadtu“. U této skladby mne ohromně baví text, postavený na reálných historických faktech, popisující zvěrstva našeho nejproslulejšího inkvizitora, Bobliga z Edelstadtu. Krásný příklad zkorumpovanosti a nenažranosti církve. V závěrečné „Oko a bič“ mou mysl nejvíce okouzlilo zhudebněné souvětí „rozejděte se, tady není nic k vidění“. Běžně ve filmech a seriálech používané policisty, když se jim u místa činu začínají shlukovat čumilové. Fakt to má sílu. (úsměv)

Obal alba koresponduje s textovou náplní (až na tu zatracenou pilu) a hořící krásky tuším neurazí. Kdyby vás zajímalo jméno autora, tak je to pod přezdívkou Zyklord ukrytý Matěj Bašta. Nahrávání proběhlo ve vyškovském studiu Davos.

Nebudu vás přesvědčovat, že vás poslech OKULT povede cestami novými, neprobádanými, to vůbec ne. Ale o to ani nejde. Chlapi rajsují po těch svých oblíbených, dávno vyšlapaných a dobře vědí, kde leží jejich cíl a jak se k němu dostat. Když se s nimi na tůru vypravíte, tak věřte, že i dobře známá stezka může přichystat nevšední zážitek.

Seznam skladeb:

  1. Rok nula
  2. Signum Diabolica
  3. Krvavá lázeň
  4. Aristokrad
  5. Hawrani
  6. Ideoparafobie
  7. 1678 pán z Edelstadtu
  8. Oko a bič

Čas: 32:13

Sestava:

  • Láďa Wolek – basa, zpěv
  • Tomáš Kejkrt – bicí
  • Honza Vitebský – kytara, sbory
  • Michal Kejkrt – kytara, sbory

Facebook
Bandzone


 


Zveřejněno: 23. 07. 2020
Přečteno:
1873 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář