Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Tentokrát se prostřednictvím našeho tradičního dotazníku představuje ostravská metalová kapela KAZGAROTH.

Kdy byla vaše skupina založena, proč jste zvolili zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

KAZGAROTH byl založen koncem roku 2015 kytaristou Jakubem Forstem a bývalým zpěvákem Petrem Hykelem. Naše sestava se v průběhu let dost razantně měnila, až se nakonec ustálila v tomto roce s příchodem plnohodnotného alba. Prvotním impulsem byla touha založit kapelu, jejímž tématem by byly naše zájmy – středověké bitvy, válečná tažení, mýtické bytosti… Název jsme zvolili podle vymyšleného poloboha Kazgarotha, jehož roh je předmětem lyriky celého alba. 

Představte jednotlivé členy - věk, zda již předtím někde působili a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Nově příchozí zpěvák Tomáš „Gulan“ Kulhánek poprvé k hudebnímu nástroji přičichl již v raném věku, ale opravdovou vášeň pro hudbu našel v roce 2009, kdy ke svým patnáctinám dostal elektrickou kytaru a hudba se stala jeho primárním koníčkem. Na podzim 2011 se přidal k symphonic metalové bandě PASSION OF HATE jakožto hlavní kytarista. Koncem roku 2017 se začala klubat na světlo světa kapela NEWSPEAK a Gulan byl osloven na post kytaristy, začal také fungovat jako pomocný vokál. To až na jaře 2020, kdy situace kvůli Covidu-19 nebyla jednoduchá, kapela KAZGAROTH začala hledat novou tvář na post vokalisty, který mu byl s radostí přidělen.
Zakládající člen Jakub Forst byl původně baskytaristou, ale přešel na sólovou kytaru, která jej drží doteď. Působil v několika bočních projektech i zaskakoval za chybějící kytaristy či basáky různých kapel. Na kytaru hraje již od dob založení kapely, která je nyní jeho primárním projektem. Působí jako hlavní skladatel a s vervou domlouvá nové koncerty.
Druhý kytarista Stanislaw Waclawik své hudební začátky prožil již ve 12 letech. Působil v jednom prapodivném uskupení společně s Adamem a jedním z budoucích bývalých kytaristů naší party. Do skupiny se přidal v zimě 2018, kdy zvučil první a zároveň poslední koncert KAZGAROTH s původním kytaristou. Po koncertě byl hned přijat do kapely a od té doby tvoří druhou část kytarového základu. Nyní působí trochu jako kapelní taxikář, zvukař a dodavatel kofeinu.
Baskytaristka Timea Šimoňáková se stala v létě 2018 členkou hned prvním dnem, kdy vzala do ruky basovou kytaru. Vyrůstala v rodině plné hudebníků, proto nebylo žádným divem, když sama začala hrát. Boční projekt prozatím nemá, jen občasné spontánní jamy s kamarády hudebníky. Když jí zrovna na koncertě nepadají na hlavu žárovky, tvoří silný basový základ kapely.
Bubeník Adam „Shepard“ Kristl si první bicí koupil v patnácti, od hraní upustil na dvanáct let, později se k němu vrátil v neprosperujícím projektu, opět od něj upustil, dokud nebyl také v létě 2018 nabrán do uskupení KAZGAROTH, kde setrvává doteď. Jeho největším vzorem je Jimmy "The Rev" Sullivan, díky kterému se rozhodl začít učit hrát na bicí. Aktivně hraje dva roky, s předchozími projekty dohromady 3 roky.

Za jakých podmínek jste aktuální nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni a jakým způsobem jí šíříte?

Naše debutové album „Horn of Oblivion“ jsme nahráli v domácím studiu Martina Žika v Orlové. Pro všechny to byla první zkušenost s nahráváním, ale v rámci možností nahrávka dopadla dle zpětné vazby fanoušků velmi dobře. Samozřejmě nám tato zkušenost do budoucna ukázala, čeho se vyvarovat a kde naopak přidat, ale to jde jen ku prospěchu dalšího alba, na kterém se pracuje. Nahrávku šíříme na streamovacích platformách (Spotify, iTunes), na naší facebookové stránce, rozesíláme ji pro recenze a samozřejmě prodáváme stará dobrá cédéčka – což se ukázalo jako nejspolehlivější a nejlepší způsob. (úsměv)

Posílali jste nahrávku někam na vydavatelské firmy, případně kam, jaká byla/nebyla odezva?

Zatím se ještě necítíme na upsání vydavatelské společnosti – přineslo by to sice spoustu výhod, ale na druhou stranu i možná nesplnitelné závazky. Počkáme si, až porosteme, budeme mít větší dosah a nějaké jméno. Ačkoliv byla odezva fanoušků a recenzentů skvělá, pro vydavatelství by to zatím nemuselo stačit.
 
Texty – proč jste rozhodli pro kombinaci angličtiny a češtiny, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Kombinace angličtiny a češtiny nám umožňuje zahrnout mnohem větší skupinu posluchačů. Hlavně starší generace nás chválí za využití češtiny, jelikož čím dál větší procento kapel dává přednost angličtině. Češtinu by byla velká škoda nevyužít – dodává textům další rozměr, otevírá možnosti hraní si se slovy a rýmy. Rozhodně ji plánujeme využít i na další desce. Angličtina je zase příjemnější pro frázování, některé slovní obraty a vyjádření. Kombinací jazyků můžeme využít to nejlepší z obou. Autorství textů se podělilo mezi všechny členy, každý z nás nakonec přispěl.

Kdo je autorem loga, obalu, případně webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorem loga i obalu je náš bubeník Adam, který povolal do boje své mocné Photoshopové skilly a vytvořil nám grafiku dle potřeb a možností. Důležitost vizuálům přisuzujeme velkou, proto se snažíme zaujmout i na pódiu rekvizitami – vlajkou, která koluje v publiku, podstavcem s již zmiňovaným rohem, warpaintem… 

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Každý z nás má znatelně odlišný vkus, který se protíná právě v naší tvorbě. Jako velký zdroj inspirace sloužili hlavnímu skladateli Jakubovi Gormathon, ale i VOMITORY. Adam se ve své tvorbě inspiruje AVENGERD SEVENFOLD, zatímco Standa preferuje HELLOWEEN, GOTTHARD, MOTÖRHEAD, Gulan nedá dopustit na BULLET FOR MY VALENTINE a Timea zase čerpá inspiraci z progresivních OPETH.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za ten vůbec nejpovedenější?

Máme za sebou okolo 30 koncertů po celé republice, z nichž nejpovedenější by se vybíral těžko. Za zmínku ale rozhodně stojí náš křest alba v lednu 2020 v Barráku v Ostravě, kde jsme pozvali výborné kapely, dorazili naši nejbližší fanoušci a energie byla dokonalá – výjimečně nenastala ani žádná technická komplikace. V Ostravě máme obecně celkem velkou fanouškovskou základnu, která nás na každém koncertu podpoří. Děkujeme, bando!

Máte ambice ukázat se i v zahraničí, případně už máte v tomto směru nějakou zkušenost?

Ambice by byly, a to velké. V plánech je tour po Německu po boku MINDREAPER, se kterými jsme už hráli v Ostravě, dále jsou nabídky na Polsko a Slovensko. 

Vaše plány do budoucna...

Zlepšovat se, trénovat, naučit se vypořádat na pódiu s jakoukoliv komplikací, trénovat, udělat si alespoň nějaké jméno, a zase trénovat… (smích) Je třeba neusnout na vavřínech a postupovat dále. Každý z nás má velký prostor pro zlepšování, který je nutno postupně zaplnit a zapracovat na technické kvalitě hraní. V plánu je druhé album, které se už po textové stránce nebude věnovat jen bitvám a krveprolití, ale jejich následkům. 

RECENZE

Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 13. 08. 2020
Přečteno:
2131 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář