Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
LLYR

MCD 2020, Bizarre Leprous / grindcore / Česko

Jako je ve folku zpívající právník Ivo Jahelka, tak v metalu tady máme grindujícího elektrikáře Míru Prokeše. Tenhle šikovný kytarista svou zálibu v elektřině, která je i jeho živobytím, otiskuje do volnočasové aktivity, kterou bezesporu YTIVARG jsou.

Tři roky po debutovém záseku „Wardenclyffe“, který ukázal skupinu jako životaschopnou, se YTIVARG hlásí s novou nahrávkou, která je… zvláštní. Je to hlavně formátem. Vydat tři skladby, respektive čtyři, o délce šesti minut na plnohodnotném CD, vypadá všelijak. Někdo může prohlásit, že se jedná o plýtvání  místem, druhý podotkne – kdo si to asi tak koupí… ale tohle je věc vydavatele a hlavně kapely samotné. Na druhou stranu neustále vycházejí sedmipalce a nikdo se nad tím nepozastavuje. I když srovnávat CD s malým vinylem asi úplně nejde.

K samotnému hudebnímu obsahu lze dodat, že minimálně překvapí fakt, že nové MCD nabízí jedinou autorskou věc a to hned titulní „The Forgotten Past“. V ní kapela vychází ze základů, které položila už na tři roky starém debutu. Po elektrizujícím intru se ve středním tempu YTIVARG jeví jako valivá deathmetalová mašina, aby se skladba přelomila v rychlejší podobu. Nicméně i přes kulometné bicí mi v novince YTIVARG znějí víc jako death metal než jen klasický grind. K tomuhle pocitu dopomáhá kytara, která se snaží fakt hrát a nejen vytvářet podklad pro bordel.

Jestliže je novinka více strukturovanější a působí oproti starším věcem do určité míry víc seriózněji, následující vypalovačky předchozí dojem šmahem smetou ze stolu. Další stopa na CD totiž obsahuje hned dvě věci v jednom. Jedná se o překopané songy od tuzemských AHUMADO GRANUJO. YTIVARG tady spojili v jeden track první dva fláky z alba „Chemical Holocaust“ a to „Bender“ a „Zoodiak“. Dali jim tak svůj zvuk, vokál a výraz, ale smysl zůstal zachován. To samé platí o coveru od ANAL CUNT „Radio Hit“, který pořád zůstal dost velkou odrhovačkou. Oproti originálu a hlavně původní zvukové verzi, která zní jakoby totálně sjetá grunge kapela chtěla hrát punk/grind, působí logicky současně a zvukově mnohem líp. O tom, že je „Radio Hit“ dnešní optikou hrozná lopaťárna, není pochyb.

Na závěr ještě upřesnění k sestavě kapely. Ta doznala oproti studiové podobě změny na citlivém místě zpěváka. Řady YTIVARG totiž opustil Micula Parva, kterého nahradil zkušený Lukáš (ex-ATTACK OF RAGE, ex-GODSFURY, souběžně IDIOCRACY).

Seznam skladeb:

  1. The Forgotten Past
  2. Re-Bender / Zoodiak (AHUMADO GRANUJO cover)
  3. Radio Hit (ANAL CUNT cover)

Čas: 6:38

Sestava:

  • F.C. – kytara
  • Ondřej Horváth – bicí
  • Zdeněk Šitner– basa
  • Micula Parva – vokál

Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 17. 07. 2020
Přečteno:
1654 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 07. 2020 20:15 napsal/a Jeff
FC
Rad bych to zajímavé povídání slyšel! :-) Nebo jste rozhodli znásobit diskografii tím, ze kazdy novy song vyjde na samostatném cd?! Neotřelá myšlenka!!!
17. 07. 2020 23:07 napsal/a Peťan
Fyzický nosič
Já myslím, že je to správně, že to vyšlo i fyzicky. Ať už je to sedmipalec, kazeta nebo CD, je fajn, že to kapela chce mít "v ruce" a rozhodně bych to nebral jako plýtvání. Otázkou zůstává, zda si to fans kapely koupí nebo spíš půjde o rozdávání kamarádům. Jinak produkce Ytivarg jde úplně mimo mě, takže obsah nehodnotím, ale z letmého poslechu na Bandcampu je to pořád ten nic neříkající tuctovej grind/death nijak nepřevýšující časy Isacaarum, ale ani za nimi nepokulhává :-))) Takže vše při starém. Pro mě.
17. 07. 2020 21:56 napsal/a F.C. YTIVARG
Formát
No, je to legrace, ale když chce kapela vydat na fyzickém médiu (holt jsme staromilci !!!) krátkometrážní nahrávku, nemá moc na výběr. A bohužel formát standardního CD se nakonec finančně ukázal oproti 7"EP nebo 3"MCD jako neschůdnější varianta, aniž by chudák muzikant vykrvácel na poměru cena/kus ;-) A důvody, proč jsme chtěli fyzické médium i pro těch pár minut muziky, to by bylo na další zajímavé povídání ;-) F.C. & YTIVARG
17. 07. 2020 21:19 napsal/a Johan
-> Jeff
Chápu tvé výhrady, napadlo mě úplně to samé, ale pak jsem si v recenzi přečetl větičku o sedmipalcích - a ta uhodila hřebík na hlavičku.
17. 07. 2020 19:38 napsal/a Jeff
Nic
Jeden vlastni song a dva covery (z toho kdyz Radio Hit totální volovina) na sestiminutovem cd??? Jako promo dobrý. Tak zralý to rozdávat lidem zadarmo. Nechápu, ale dobře mi tak!